Nagrada ‘’Ismet Rebronja’’ uručena Melidi Trnavčić

Od 72 pristigla rukopisa u uži izbor je ušlo 5, a jednoglasnom odlukom žirija najboljom knjigom je proglašena upravo zbirka ‘’Veo nad rijekom C’’.
Nagrada ‘’Ismet Rebronja’’ uručena Melidi Trnavčić_6462bca7bbc6f.jpeg
Novo!
Close
Sačuvajte članke sa nalogom

Nakon što se prijavite preko Cafe Sandžak, možete sačuvati priče i lako ih pregledavati kasnije na bilo kojem uređaju.

Prva dobitnica novoustanovljene književne nagrade ‘’Ismet Rebronja’’, koju dodeljuje Narodna biblioteka ‘’Dositej Obradović’’ u Novom Pazaru je pesnikinja iz Tešnja Melida Trnavčić. Od 72 pristigla rukopisa u uži izbor je ušlo 5, a jednoglasnom odlukom žirija najboljom je proglašena zbirka pesama Melide Trnavčić ‘’Veo nad rijekom C’’.

Knjiga ‘’Veo nad rijekom C’’ je svojevrsni poetski roman. Inspirisana je Crnom Gorom, pisana je u Bosni, a nagrada je uručena u Srbiji. Sublimat tri zemlje vezan je, kako za prvu laureatkinju tako i za Ismeta Rebronju, po kome ova nagrado nosi ime.

”Izuzetno mi je drago što sam prva dobitnica ove nagrade. Niz je razloga za to, a jedan od njih je i što je žena dobila tu nagradu. U 99 odsto slučajeva, žene budu u užem izboru, a ne dobiju nagradu. Nagrada za mene predstavlja veliku satisfakciju, ali i veliku odgovornost, da sve ono naredno što će biti  napisano, uslovno rečeno, mora biti dobro’’, izjavila je nagrađena autorka Melida Trnavčić.

U užem izboru pet rukopisa

Od 72 pristigla rukopisa u uži izbor je ušlo 5, a jednoglasnom odlukom žirija najboljom knjigom je proglašena upravo zbirka ‘’Veo nad rijekom C’’, odnosno rekom Crnojevića, koja za autorku predstavlja mitsko mesto.

”Da, bilo je zaista teško. Nisam očekivao da će, za jednu nagradu koja je tek ustanovljena, ovoliko ljudi poslati svoje zbirke iz celog regiona.  Ta vrsta poverenja možda objašnjava koliko ime Ismeta Rebronje i njegovo delo vredi i važi u čitavom regionu”, rekao je predsednik žirija Petar Arbutina.

Istakao je da je u odnosu na duge članove žirija on imao dodatnu odgovornost, jer je poznavao Rebronju.

Značaj ustanovljenja ovakve nagrade u Novom Pazaru istakao je i član žirija Sead Husić. On je takođe naveo da su, od petoro autora koji su ušli u uži izbor, svi mogli postati dobitnici. Ipak, izrazio je uveravanje da je nagrada otišla u prave ruke.

Prva laureatkinja Melida Trnavčić rođena je u Doboju. Doktor je humanističkih nauka iz oblasti književnosti, piše poeziju, prozu, eseje i književnu kritiku.

Nagradu ‘’Ismet Rebronja’’ ustanovila je biblioteka ”Dositej Obradović” u Novom Pazaru ove godine, u znak sećanja na pesnika, pripovedača, romanopisca, esejistu i novinara, koji je živeo i stvarao u ovom gradu.

Heftični bilten

Nikad više ne propustite veliku priču od Sandžaklije. Prijavite se za Heftični Bilten i svake hefte primajte e-mail s pričama koje morate pročitati.

Čitajte više

Search
Search

Slušajte audio izdanja magazina Sandžaklija

HEFTIČNI BILTEN

Nikad više ne propustite veliku priču od Sandžaklije.

Prijavom na Heftični Bilten slažete se sa Uslovima korišćenja i politikom privatnosti.