Stroga regulacija umjetne inteligencije

Zastupnici Europskog parlamenta proširili su klasifikaciju visokorizičnih područja kako bi uključila štetu po zdravlje ljudi, sigurnost, temeljna prava ili okoliš.
EU korak bliže strogoj regulaciji umjetne inteligencije_6461a6ac174ad.jpeg
Novo!
Close
Sačuvajte članke sa nalogom

Nakon što se prijavite preko Cafe Sandžak, možete sačuvati priče i lako ih pregledavati kasnije na bilo kojem uređaju.

Zakon o umjetnoj inteligenciji opsežan je dokument na kojem se radi već godinama, a poseban je interes izazvao nakon eksplozije alata generativne umjetne inteligencije.

To je dovelo do brojnih značajnih promjena Zakona u posljednjem trenutku, prenosi SEEbiz.

Uočene su nove potencijalne opasnosti do kojih brzi razvoj raznih servisa temeljenih na umjetnoj inteligenciji mogu dovesti.

Zastupnici Europskog parlamenta proširili su klasifikaciju visokorizičnih područja kako bi uključila štetu po zdravlje ljudi, sigurnost, temeljna prava ili okoliš.

Također su dodali AI sustave za utjecaj na birače u političkim kampanjama i sustave preporuka koje koriste platforme društvenih medija (s više od 45 milijuna korisnika prema Zakonu o digitalnim uslugama) na popis visokog rizika.

Klasifikacija visokorizičnih područja sada uključuje:

  • Sustave daljinske biometrijske identifikacije u “stvarnom vremenu” u javno dostupnim prostorima
  • Sustave daljinske biometrijske identifikacije, s jedinom iznimkom tijela za provođenje zakona za kazneni progon teških zločina i samo nakon sudskog odobrenja
  • Sustave biometrijske kategorizacije koji koriste osjetljive karakteristike (npr. spol, rasu, etničku pripadnost, status državljanstva, vjeru, političku orijentaciju)
  • Prediktivne policijske sustave (temeljene na profiliranju, lokaciji ili kriminalnom ponašanju u prošlosti)
  • Sustave za prepoznavanje emocija u provedbi zakona, upravljanju granicama, na radnom mjestu i u obrazovnim institucijama
  • Neselektivno prikupljanje biometrijskih podataka s društvenih medija ili CCTV snimaka radi stvaranja baza podataka za prepoznavanje lica (kršenje ljudskih prava i prava na privatnost)

Nacrt Zakona je osim zabrana usmjeren i na kontrolu takozvanih AI sustava “opće namjene” kao što su GPT-4 i ChatGPT, ali i AI generatori slika Stable Diffusion, Midjourney i DALL-E.

Heftični bilten

Nikad više ne propustite veliku priču od Sandžaklije. Prijavite se za Heftični Bilten i svake hefte primajte e-mail s pričama koje morate pročitati.

Čitajte više

Search
Search

Slušajte audio izdanja magazina Sandžaklija

HEFTIČNI BILTEN

Nikad više ne propustite veliku priču od Sandžaklije.

Prijavom na Heftični Bilten slažete se sa Uslovima korišćenja i politikom privatnosti.