Moj omaž doajenu bosanskog junačkog novinarstva

Svaki Salihov novinarski izvještaj je pouzdan povijesni zapis o junačkoj borbi našeg naroda, ali i jasna poruka šta treba mijenjati i koje greške treba ispravljati da bismo ostali ispravni i uspravni i kao nacija i kao država.
51C7DE92-4EEB-4132-8303-AFFD4D9DF310
Novo!
Close
Sačuvajte članke sa nalogom

Nakon što se prijavite preko Cafe Sandžak, možete sačuvati priče i lako ih pregledavati kasnije na bilo kojem uređaju.

Mnogo je ljudi raznih profesija i raznolikih naravi, koje sam sretao u ratu i miru. Neke pamtim po dobroj ili lošoj naravi, a neke po dobroj i lošoj profesiji, napose novinarskoj jer linija odbrane novinara u ratu nije bila niša manje važna od linije odbrane vojnika na straži. Isto tako, uloga novinarskog zanata u miru je od prevelike važnosti za oporavak od ratnih trauma, koje se liječe istinom i pravdom, nikako lažima i nepravdom.

Smrt Saliha Brkića – Mostaraca, neka mu se Milostivi Allah smiluje, obavezuje me da svjedočim pred Bogom i svijetom o čovjeku, koji je imao lijepu i dobru narav, koji je bio dobar i pošten novinar zato što je prenosio istinite vijesti o pravednoj borbi bosanskih branitelja protiv agresivne i zločinačke vojske kako sa istoka tako i sa zapada, ali i protiv izdajničke vojske Fikreta Abdića u Krajini.

Salih Brkić je bio vjeran svojoj novinarskoj profesiji onako i onoliko koliko je bio vjeran istini o borbi svoga naroda. Njegova novinarska riječ nije bila ni pusta ratna propaganda ni nedorečena istina o zločinima dušmana i patnji naroda. Salih se poistovjećivao sa borbom svoga naroda, ali nije dopuštao da se izmišlja i preuveličavaju borbeni podvizi, ali niti da se umanjuje stvarno junaštvo pojedinaca i jedinica bosanske armije.

Svaki Salihov novinarski izvještaj je pouzdan povijesni zapis o junačkoj borbi našeg naroda, ali i jasna poruka šta treba mijenjati i koje greške treba ispravljati da bismo ostali ispravni i uspravni i kao nacija i kao država.

Salih Brkić nije bio jedini novinar na prvoj liniji odbrane naše zemlje i naroda, ali jeste bio jedinstven po svom ljudskom karakteru i svojoj novinarskoj originalnosti, kreativnosti i dosljednosti. Nadam se da će to prepoznati mladi bosanski novinari, kojima Salih Brkić može i treba biti uzor dobre naravi i dobre novinarske profesije.

Neka Milostivi Allah našeg Saliha Brkića nagradi Džennet-i firdevsom, neka njegovoj porodici Allah Milostivi podari sabur, neka Salih svojim prijateljima bude u trajnom sjećanju, a našoj naciji neka Salih bude i ostane ponos što smo ga imali i poznavali na dunjaluku! Amin!

El-Fatiha!

Heftični bilten

Nikad više ne propustite veliku priču od Sandžaklije. Prijavite se za Heftični Bilten i svake hefte primajte e-mail s pričama koje morate pročitati.

Čitajte više

Slušajte audio izdanja magazina Sandžaklija

HEFTIČNI BILTEN

Prijavom na Heftični Bilten slažete se sa Uslovima korišćenja i politikom privatnosti.