Moj omaž doajenu bosanskog junačkog novinarstva

Svaki Salihov novinarski izvještaj je pouzdan povijesni zapis o junačkoj borbi našeg naroda, ali i jasna poruka šta treba mijenjati i koje greške treba ispravljati da bismo ostali ispravni i uspravni i kao nacija i kao država.
51C7DE92-4EEB-4132-8303-AFFD4D9DF310
Novo!
Close
Sačuvajte članke sa nalogom

Nakon što se prijavite preko Cafe Sandžak, možete sačuvati priče i lako ih pregledavati kasnije na bilo kojem uređaju.

Mnogo je ljudi raznih profesija i raznolikih naravi, koje sam sretao u ratu i miru. Neke pamtim po dobroj ili lošoj naravi, a neke po dobroj i lošoj profesiji, napose novinarskoj jer linija odbrane novinara u ratu nije bila niša manje važna od linije odbrane vojnika na straži. Isto tako, uloga novinarskog zanata u miru je od prevelike važnosti za oporavak od ratnih trauma, koje se liječe istinom i pravdom, nikako lažima i nepravdom.

Smrt Saliha Brkića – Mostaraca, neka mu se Milostivi Allah smiluje, obavezuje me da svjedočim pred Bogom i svijetom o čovjeku, koji je imao lijepu i dobru narav, koji je bio dobar i pošten novinar zato što je prenosio istinite vijesti o pravednoj borbi bosanskih branitelja protiv agresivne i zločinačke vojske kako sa istoka tako i sa zapada, ali i protiv izdajničke vojske Fikreta Abdića u Krajini.

Salih Brkić je bio vjeran svojoj novinarskoj profesiji onako i onoliko koliko je bio vjeran istini o borbi svoga naroda. Njegova novinarska riječ nije bila ni pusta ratna propaganda ni nedorečena istina o zločinima dušmana i patnji naroda. Salih se poistovjećivao sa borbom svoga naroda, ali nije dopuštao da se izmišlja i preuveličavaju borbeni podvizi, ali niti da se umanjuje stvarno junaštvo pojedinaca i jedinica bosanske armije.

Svaki Salihov novinarski izvještaj je pouzdan povijesni zapis o junačkoj borbi našeg naroda, ali i jasna poruka šta treba mijenjati i koje greške treba ispravljati da bismo ostali ispravni i uspravni i kao nacija i kao država.

Salih Brkić nije bio jedini novinar na prvoj liniji odbrane naše zemlje i naroda, ali jeste bio jedinstven po svom ljudskom karakteru i svojoj novinarskoj originalnosti, kreativnosti i dosljednosti. Nadam se da će to prepoznati mladi bosanski novinari, kojima Salih Brkić može i treba biti uzor dobre naravi i dobre novinarske profesije.

Neka Milostivi Allah našeg Saliha Brkića nagradi Džennet-i firdevsom, neka njegovoj porodici Allah Milostivi podari sabur, neka Salih svojim prijateljima bude u trajnom sjećanju, a našoj naciji neka Salih bude i ostane ponos što smo ga imali i poznavali na dunjaluku! Amin!

El-Fatiha!

Heftični bilten

Nikad više ne propustite veliku priču od Sandžaklije. Prijavite se za Heftični Bilten i svake hefte primajte e-mail s pričama koje morate pročitati.

Čitajte više

Search
Search

Slušajte audio izdanja magazina Sandžaklija

HEFTIČNI BILTEN

Nikad više ne propustite veliku priču od Sandžaklije.

Prijavom na Heftični Bilten slažete se sa Uslovima korišćenja i politikom privatnosti.