Čisto i budno vjerničko srce

“Ovo je blagodat Gospodara moga, koji me iskušava da li ću zahvalan ili nezahvalan biti.“ (En-Neml, 40.)
Ilustracija: Steve Simpson
Ilustracija: Steve Simpson
Novo!
Close
Sačuvajte članke sa nalogom

Nakon što se prijavite preko Cafe Sandžak, možete sačuvati priče i lako ih pregledavati kasnije na bilo kojem uređaju.

U suri En-Neml, u okviru kazivanja o prijestolju kraljice od Sabe i njenoj obmanutosti ogromnim kraljevstvom, spominje se ajet koji govori o iskušenju kojem je bio izložen Sulejman, alejhi selam, kada mu je Belkisin prijesto donešen u treptaju oka.
Uzvišeni Allah, objavio je: ”I kad Sulejman vidje da je prijesto već pored njega postavljen, uzviknu: “Ovo je blagodat Gospodara moga, koji me iskušava da li ću zahvalan ili nezahvalan biti. A ko je zahvalan – u svoju je korist zahvalan, a ko je nezahvalan – pa, Gospodar moj je neovisan i plemenit.” (En-Neml, 40.)

To je, zapravo, kako ističu islamski učenjaci, tračak svjetla koji je Allah spustio u ovom ajetu da se probudimo i osvijestimo usred ove ogromne količine materijalnih, dunjalučkih blagodati, i uzroka fascinacije i zadivljenosti idejama, ljudima i stvarima.

Zamisli, koje to srce može podnijeti ovaj zapanjujući i čudesni događaj kada mu se donese najveličanstvenije prijestolje od najvećeg kralja, i preda mu se u ruke u treptaju oka. To je ogromno i zastrašujuće iskušenje čijem izazovu može odoljeti i čiju fitnu i zavođenje može izbjeći samo čisto i budno vjerničko srce, koje zna da je Allah uzvišeniji, da je Allah najveći, i da je zahvalnost Allahu trajnija, korisnija i bolja od svih kraljevskih palača ukrašenih najljepšim prijestoljima, i od cijelog dunjaluka i svega što je na njemu.

S vremenom ćeš shvatiti veličinu ove stvari, i spoznati da je sva ta zadivljenost dunjalučkim životom, njegovim blagodatima, ljepotama i ukrasima, samo prolazna obmana, i da je dobro djelo ono što vječno ostaje, i tvoje kajanje će se povećavati za onim što si propustio od dobrih djela, a imao si priliku da ih uradiš, i tvoje srce će se vezati samo za Allaha i lijepo mišljenje o Allahu.

Heftični bilten

Nikad više ne propustite veliku priču od Sandžaklije. Prijavite se za Heftični Bilten i svake hefte primajte e-mail s pričama koje morate pročitati.

Čitajte više

Search
Search

Slušajte audio izdanja magazina Sandžaklija

HEFTIČNI BILTEN

Prijavom na Heftični Bilten slažete se sa Uslovima korišćenja i politikom privatnosti.