Sanjina rehabiloitacija zločina

Nije ni čudo što danas svjedočimo terorističkim napadima u školama, što stranica podrške teroristi Kosti Kecmanoviću broji stotine hiljada članova, što se mnogi ohrabre na fb napisati gnusne statuse u kojima prijete istim činom.
Ilustracija: Grigori Sidyakov
Ilustracija: Grigori Sidyakov
Novo!
Close
Sačuvajte članke sa nalogom

Nakon što se prijavite preko Cafe Sandžak, možete sačuvati priče i lako ih pregledavati kasnije na bilo kojem uređaju.

Dok se Balkan zgražava nad terorističkim činom koji se dogodio u školi u Srbiji, ministrica kulture u nametnutoj Schmidtovoj Vladi F BiH na čelu sa Nerminom Nikšićem, izjavljuje kako se ratni zločinci, osuđeni pred Međunarodnim sudom za ratne zločine, za zločin protiv čovječnosti trebaju rehabilitovati. Za Nerminovu ministricu kulture Sanju Vlaisavljević, poželjno je da se presuđeni hrvatski ratni zločinac Dario Kordić, pravomoćno osuđen na 25 godina zatvora zbog političke odgovornosti za zločin protiv čovječnosti u selu Ahmići kod Viteza, gdje je u samo nekoliko sati ubijeno i živo spaljeno stotinu šesnaest Bošnjaka, među njima i tromjesečna beba Sead Ahmić.

Ovakvom izjavom, ministrica culture, kopirajući predsjednicu FBiH Lidiju Bradaru, šalje poruku da je zločin dopustiv i opravdan, da se zločinac treba poslije zločina vratiti u normalan život i uz sve to biti poštovan. Ovakvim izjavama koje su čisti fašizam, kako Lidija tako i sada Sanja ohrabruju nove genocide, UZP i zločine protiv čovječnosti, te potiču potencijalne velikohrvatske i velikosrpske zločince i teroriste da svoje zločinačke zamisli, u Bosni i region, provedu u djelo. Za Sanju (i Lidiju) je po njezinoj izjavi, dopušteno ubijati, a posebno ako su to Bošnjaci, onda za nju zločinac treba da bude nagrađen. Vjerovatno ih trebamo o državnom trošku slati i na rehabilitacije kako bi se što bezbolnije integrisali u društvo.

Ako nam je ovakva ministrica kulture, i ako su općenito ovakvi ministri kulture u regiji, čija shvatanja zločince predstavljaju kao ljude koji zaslužuju društveni status, nije ni čudo što danas svjedočimo terorističkim napadima u školama, što stranica podrške teroristi Kosti Kecmanoviću broji stotine hiljada članova, što se mnogi ohrabre na fb napisati gnusne statuse u kojima prijete istim činom.

Riba smrdi od glave, ako nam ministrica kulture smatra da se treba rehabilitovati ratni zločinac, i to javno propagira, šta onda da očekujemo od mladih, kakvim to vrijednostima učimo djecu, kakva su to mjerila kojima se trebamo prilagoditi i kakva je to kultura koja se nameće onima koji su preživjeli najgnusnije zločine.

Nametnuta Vlada FBiH koju u ime “trojke” predvodi Nikšić, ustvari jeste tu da provodi politiku UZP, na čelu sa Schmidtom kojeg u javnim komentarima povezuju da slijedi fašističku ideologiju, da u Bosni uvodi fašističke normative u društvo, te da urinira po Bošnjacima, ali i svima drugima koji su protivnici zločina genocida i UZP. Ali i mi smo tu da im se suprostavimo.

Zbog ovakvih fašističkih izjava, treba se tražiti ostavka ministrice kulture u nametnutoj Vladi FBiH, ona je iz moralnih načela neće dati, jer ta morala nema. Građani bi trebali biti iskreno zabrinuti kakva se to politika provodi u obrazovanju.

Kao roditelj i građanin, izražavam zabrinutost, ali i podižem glas protiv fašizma koji se provodi; predsjednica FBiH, ministrica kulture, protiv ovakvih izjava koje odobravaju, ohrabruju, potiču na zločine i terorizam, posebno u ovom vremenu gdje se takve zamisli provode u djelo, kao nedavni događaji u susjednoj Srbiji, gdje su Kosta i Uroš počinili stravičan zločin, i po Sanji Vlaisavljević bi trebali biti rehabilitovani. Možda se po Sanji trebaju rehabilitovati samo oni koji ubijaju Bošnjake.

Očito da je Schmidt obezvrijedio volju Bošnjaka iskazanu kroz demokratske izbore, a Sanja ide dalje, pa obezvrjeđuje naše živote, odnosno zalaže se za rehabilitaciju zločinaca koji su u genocidu i UZP-u ubijali Bošnjake.

Neće nas iznenaditi ako u narednom periodu čujemo da Schmidtovi hrvatski prijatelji, u ime velikog zajedničkog prijateljstva, pokreću inicijativu za Hitlerovu rehabilitaciju. Trojkaši su u ime koalcije već podigli desnicu SIEG…

Heftični bilten

Nikad više ne propustite veliku priču od Sandžaklije. Prijavite se za Heftični Bilten i svake hefte primajte e-mail s pričama koje morate pročitati.

Čitajte više

Search
Search

Slušajte audio izdanja magazina Sandžaklija

HEFTIČNI BILTEN

Nikad više ne propustite veliku priču od Sandžaklije.

Prijavom na Heftični Bilten slažete se sa Uslovima korišćenja i politikom privatnosti.