Dan bošnjačke zastave 

,,Zastava koja je podignuta nikada neće pasti!”
6785925A-B087-4D5D-90AE-4DAAB801C40F
Novo!
Close
Sačuvajte članke sa nalogom

Nakon što se prijavite preko Cafe Sandžak, možete sačuvati priče i lako ih pregledavati kasnije na bilo kojem uređaju.

Dan bošnjačke nacionalne zastave obilježava 11. maja, shodno odluci Bošnjačkog nacionalnog vijeća u Crnoj Gori i predstavlja nacionalni praznik Bošnjaka ma gdje god oni živjeli. Poštujući tradiciju, običaje, vjeru, jezik i kulturu Bošnjaka u Crnoj Gori ali i širom Zapadnog Balkana i Evrope želim da im ovaj dan donese puno ličnog i nacionalnog ponosa i prosperiteta u očuvanju duha, multikulture i jačanju svih ličnih i identitetskih ali i građanskih vrijednosti. Pod zastavom Bošnjaka rađali su se nastajali ali nažalost ginuli i umirali neki od najvećih sinova vašeg naroda. Zato ovaj dan ima posebnu težinu i značaj za Bošnjake i ne samo za Bošnjake već i za sve druge narode koji vas poštuju i uvažavaju i sa vama dijele zajedničke prostore.

Vaša sveta zastva je vaš svetionik, orijentir, putokaz i bedem u svim lijepim ali i onim teškim vremenima. Crna Gora ona lijepa građanska i multietnička ima danas puno lijepih razloga da sa vama proslavi vaš nacionalni praznik da u duhu i mudrosti lijepih riječi i poruka vas nesebično podrži ka svim vašim putevima i uspjesima. Zato iskreno želim da vam čestitam vaš nacionalni praznik ispunjen što zajedno dijelimo iste vrijednosti i prema Crnoj Gori i Evropi i svijetu. Sa velikim poštovanjem za sav vaš doprinos koji ste dali u izgradnji jedne ljepše i bolje Crne Gore na svim poljima. Ponosan na sve ove godine koje smo zajedno učinili ljepšim i dragocjenim u očuvanju kulture i vašeg nacionalnog identiteta.

Povodom dana Bošnjačke zastave 11. i 12. maja u Petnjici, Rožajama i Plavu biće organizovana promocija panorame savremenog pjesništva Bošnjakinja Crne Gore: ,,Lirska hedija” koju su priredili: Božidar Proročić i Dijana Tiganj. Jedan od najvećih intelektualaca i boraca za Azerbejdžan, Mammad Amin Rasulzade jednom je lijepo zapisao: ,,Zastava koja je podignuta nikada neće pasti!”

Zato vam ovaj put poklanjam odlomak iz stihova legendarnog i neponovljivog Bihorca, Ćamila Sijarića:

…Ima na nebu jedna zastava.
Nad svima nama stoji.
Ne zna se ko je u ruci drži, ali
Bog nije.

Kad prođe toliko i toliko ljeta,
I puno, puno kasnije,
Zastava će ispasti nekome iz ruke
I tad će da bude kraj svijeta.

Ali zastava dosad
Ne pada,
Do sjena
Njena
Na nas ljude.

(Odlomak iz pjesme Ćamila Sijarića ,,Pade iz neba ovan”)

Heftični bilten

Nikad više ne propustite veliku priču od Sandžaklije. Prijavite se za Heftični Bilten i svake hefte primajte e-mail s pričama koje morate pročitati.

Čitajte više

Search
Search

Slušajte audio izdanja magazina Sandžaklija

HEFTIČNI BILTEN

Prijavom na Heftični Bilten slažete se sa Uslovima korišćenja i politikom privatnosti.