Ostavka moralan čin, ali ne i krajnje rešenje 

Smatramo da je Vaša ostavka primjeren i moralan čin, ali sama po sebi nije krajnje  rešenje.
Ilustracija: Pxfuel
Ilustracija: Pxfuel
Novo!
Close
Sačuvajte članke sa nalogom

Nakon što se prijavite preko Cafe Sandžak, možete sačuvati priče i lako ih pregledavati kasnije na bilo kojem uređaju.

Povodom ostavke ministra prosvete Branka Ružića, predsjednik Vijeća studenata FIS-a Bećirović Mujo uputio je službeni telegram odlazećem ministru, gdje je ispred našeg studentskog kolektiva ukazao na pojedinosti vezane za našu saradnju, naglasivši da je njegova ostavka u ovom trenutku primjeran i moralan čin, ali ne i krajnje rešenje, te da držva mora uložiti napore kako bi se devijatna i destruktivna nit ispravila iz obrazovnog procesa.

Telegram prenosimo u cjelosti:

“Uvaženi ministre Ružiću,

U protkelim turobnim i turbulentnim danima, bili smo svjedoci jednog izrazito šokantnog i nadasve nesrećnog čina, koji je nas, sve društvene djelatnike duboko zabrinuo i usmjerio ka promišljanju u kakvom se položaju nalazi naša šira zajednica.

Ovakav čin, sve nas obavezuje da se duboko zapitamo gdje je to zakazalo društvo, gdje se na polju obrazovanja i edukacije treba uložiti dodatni napori kako bi se jedna destruktivna i devijantna nit ispravila i vratila puni smisao obrazbe djece, mladih i ostatka naraštaja.

Obzirom da ste nakon tragičnog događaja u O.Š. “Vladislav Ribnikar”, odlučili pondijeti ostavku na mjestu ministra prosvete u Vladi Republike Srbije, naše studentsko tijelo Vijeće studenata Fakulteta za islamske studije ovim putem Vam se zahvaljuje na nesebičnom doprinosu koga ste kao ministar, baveći se resorom obrazovanja ostvarili. U godini kada su naši studenti dobili rekordan broj stipendija (dvadeset i jednu), što je za nas izrazito značajno, mi Vam se zahvaljujemo i na tom činu, kao i na korektnom odnosu u dosadašnjem periodu.

Naizgled, smatramo da je Vaša ostavka primjeren i moralan čin, ali sama po sebi nije krajnje  rešenje. Nepohodno je sistemski raditi na osnaženju funkcije učitelja, nastavnika i profesora, na podizanju vrijednosti i integriteta kroz univerzalne autoritete i uloge odgojno-vaspitnih ustanova, koji su od ključne važnosti za naše društvo.

Želimo Vam puno zdravlja i sreće u narednom periodu na svom privatnom i poslovnom planu.

S poštovanjem,

Predsjednik Vijeća studenata FIS-a:
Mujo Bećirović”

Heftični bilten

Nikad više ne propustite veliku priču od Sandžaklije. Prijavite se za Heftični Bilten i svake hefte primajte e-mail s pričama koje morate pročitati.

Čitajte više

Search
Search

Slušajte audio izdanja magazina Sandžaklija

HEFTIČNI BILTEN

Prijavom na Heftični Bilten slažete se sa Uslovima korišćenja i politikom privatnosti.