Ovo je alarm, hitno potrebne korjenite promjene

Ilustracija: Lobo studio | Felipe Goete | Rafael O’Ryan Squella | Camilo Sambuka Henriquez | Studio 7
Ilustracija: Lobo studio | Felipe Goete | Rafael O’Ryan Squella | Camilo Sambuka Henriquez | Studio 7
Koliko je negativnih efekata dalo to što je pedagoška dimenzija škole zapostavljena, što djeca imaju manje kućnog vaspitanja i što smo se odrodili od vjerskih tradicija, kultura, običaja.
Novo!
Close
Sačuvajte članke sa nalogom

Nakon što se prijavite preko Cafe Sandžak, možete sačuvati priče i lako ih pregledavati kasnije na bilo kojem uređaju.

Narodni poslanik SPP -a dr Jahja Fehratović komentirajući tragediju u OŠ u Beogradu rekao da, ukoliko se u školama ne vrati pedagoška dimenzija pored obrazovne, često ćemo biti u ovakvim situacijama.

Glavno pitanje koje društvo treba postaviti je kako se došlo do toga da četrnaestogodišnjak dođe u posjed oružja, kaže dr. Fehratović.
– Ko je zakazao? Mislim da moramo svi duboko da se zamislimo i da je važno da se o tome temeljito govori. Treba razmisliti koliko je negativnih efekata dalo to što je pedagoška dimenzija škole zapostavljena, što djeca imaju manje kućnog vaspitanja i što smo se odrodili od vjerskih tradicija, kultura, običaja, kaže dr Fehratović.

Ističe da nastavnik danas nije autoritet kao prije 30 godina, te da je neophodno promijeniti svijest mlađih generacija.
– Mi žanjemo ono što smo dozvolili da se 30 godina događa. Pedagoška dimenzija škole je potpuno zapostavljena. Nekada se nije moglo prići nastavniku, a danas je status prosvjetnog radnika prilično unižen. Onaj autoritet koji je nekada imao nastavnik, danas to slučaj. Krajnje je vrijeme da se poduzme i korjenito krene u promjene. Ono što je nakrivno nastajlo nakrivo 30 godina, ne može se ispraviti preko noći, vjerovatno će trebati decenije, ali se po početi pod hitno, poručuje dr Fehratović.

SANDžaklija preporučuje

Šta naši urednici čitaju, gledaju i slušaju svake hefte. Prijavite se za Heftični Bilten i nikad više ne propustite velike priče.

Čitajte više

Search

Slušajte audio izdanja magazina Sandžaklija

Search

HEFTIČNI BILTEN

Prijavom na Heftični Bilten slažete se sa Uslovima korišćenja i politikom privatnosti.