Skupština Klubova mladih istraživača Sandžaka

U svojim lokalnim sredinama radićete na pitanjima i temama koje prije svega vas zanimaju, zatim u okviru tog rada imaćete i našu pomoć, onoliko koliko je to moguće i naša druženja će biti češća, organizovanija i produktivnija.
11C80177-5CCD-4486-AE10-57CFBF303943
Novo!
Close
Sačuvajte članke sa nalogom

Nakon što se prijavite preko Cafe Sandžak, možete sačuvati priče i lako ih pregledavati kasnije na bilo kojem uređaju.

U prostorijama Naučnog centara BANU “Vakuf znanja akademika Muamera Zukorlića” u Novom Pazaru održana je Skupština Klubova mladih naučnika i istraživača (KMIS) Instituta za historiju, demografiju i antropologiju Sandžaka.

Tačke dnevnog reda na Skupštini bile su programski ciljevi KMIS-a, donošenje odluke o osnivanju i tekst Delegacije Klubova mladih istraživača, izbor predsjedništva KMIS-a i koordinatora, te izbor predstavnika KMIS-a u UO IHDAS-a .

Na početku se prisutnima obratio direktor Instituta za historiju, demografiju i antropologiju Sandžaka akademik Šerbo Rastoder. On dodaje da ideja koja je nastala spontano, prije šest mjeseci sada dobija na značaju.

Često boraveći u inostranstvu, Rastoder naglašava da je mladim ljudima ideal otići, a kazna ostati.
“U tom smislu smo inicirali osnivanje kluba mladih istraživača. Sa predsjednicima klubova došli smo do jednog saznanja, a to je da među nama ima kvalitetnih, mladih i obrazovanih ljudi”, ističe Rastoder.

On dodaje da je spremam da sa svojim članovima, mladim istraživačima pruži pomoć i podršku.
“U svojim lokalnim sredinama radićete na pitanjima i temama koje prije svega vas zanimaju, zatim u okviru tog rada imaćete i našu pomoć, onoliko koliko je to moguće i naša druženja će biti češća, organizovanija i produktivnija” rekao je direktor Instituta za historiju, demografiju i antopologiju Sandžaka.

Gostima se obratila i predsjednica Bošnjačkog nacionalnog vijeća prof. dr Misala Pramenković.
“Prilikom prvog prijema kod resornog ministra, ministra za ljudska i manjinska prava, gdje smo se svi predstavili kao osobe koje vode nacionalne savjete, gdje su predsjednici i predstavnici nacionalnih savjeta istakli činjenicu i zadovoljstvo da njihove matične države stoje iza njih i da je od suštinskog značaja odnos Srbije sa Mađarskom, Hrvatskom i drugim zemljama, mi iz BNV, nažalost se nismo mogli pohvaliti, čak nisam spomenula tu činjenicu, jer mi pravno nemamo osnova niti bilo kakvu vrstu saradnje sa našom Maticom i to je tužno i poražavajuće”, istakla je.

Predsjednica je dodala da nam najbolji pokazatelj rahmetli akademik muftija Muamer Zukorlić, koji je brinuo o Sandžaku i pokazivao svoj interes za našu Maticu.
“Energija ovih mladih ljudi se osjeti i nadam se boljitku i svjetlijoj budućnosti”.

Skupštini KMIS-a prisustvovao je i predsjednik Bošnjačke nacionalne fondacije muftija hfz. Abdurrahman ef. Kujević.

Heftični bilten

Nikad više ne propustite veliku priču od Sandžaklije. Prijavite se za Heftični Bilten i svake hefte primajte e-mail s pričama koje morate pročitati.

Čitajte više

Search
Search

Slušajte audio izdanja magazina Sandžaklija

HEFTIČNI BILTEN

Prijavom na Heftični Bilten slažete se sa Uslovima korišćenja i politikom privatnosti.