Festival knjige na UNINP

Uvijek smo imali mlade autore koji su pisali u ovom časopisu i to je velika blagodat.
0E0B113E-6DCD-4C8F-8E94-E9B53B94C954
Novo!
Close
Sačuvajte članke sa nalogom

Nakon što se prijavite preko Cafe Sandžak, možete sačuvati priče i lako ih pregledavati kasnije na bilo kojem uređaju.

Festival knjige na UNINP organiziran je i ove godine, a otvoren je 29. aprila promocijom jubilarnog 20. časopisa “Pravne teme” Departmana za pravne nauke Univerziteta u Novom Pazaru.

Festival knjige, budi posebne emocije kod svih koji su doprinijeli tehničkom uređenju i publikaciji. Kada je pokrenut 2013. godine, namjera je bila pružiti mogućnost mladim naraštajima da imaju mjesto gdje će se prvi put pojaviti s naučnim radovima.

–Kao glavni i odgovorni urednik časopisa Departmana za pravne nauke i pravne teme zaista mi je čast i zadovoljstvo nastaviti  s radom prijašnjih rukovodioca Departmana. Predstavlja potvrdu kvaliteta rada ne samo uređivačkog odbora već i autora koji dolaze iz svih zemalja zapadnog Balkana, kaže doc.dr. Samra Dečković dekan Departmana za pravne nauke i urednik
Jedan od urednika s najdužim stažom ističe zadovoljstvo činjenicom da ideja koja je pokrenuta i dalje živi.

–Lijepo da poslije deset godina vidim dvadeset brojeva časopisa. Imao sam čast da budem urednik u početkom periodu kad je časopis tek kretao. Znam kako smo se radovali svakom izdanju, prvom citiranju u drugim časopisima, kaže prof.dr Aleksandar Ivanović nekadašnji urednik.

Prvi urednik prisjećajući se početaka ističe uloženi trud tokom ostavrivanja međunarodne saradnje, pristupnih predavanja na Pravnom fakultetu u Segedinu, uopšte dinamiku koja je vladala.
-Drago mi je da su tu moji studenti danas u nekim naučnim zvanjima, da rade, da to živi na način kako treba jer Pravni fakultet uslovno rečeno, bez nipodaštavanja ostalih kičma je Univerziteta, ističe prof.dr Muamer Nicević prvi urednik časopisa “Pravne teme.”

Kako je dat doprinos razvoju časopisa jednako je i napretku Departmana za pravne nauke.
–Itekako je kasnije pomogao da budemo osposobljeni, da pišemo radove za najbolje časopise u državi i inostranstvu, istakla je prof.dr Maida Bećirović Alić, lektor i prevodilac jednog od brojeva.

Cilj je nastaviti s organizacijom konferencija koje će pratiti časopis
–Uvijek smo imali mlade autore koji su pisali u ovom časopisu i to je velika blagodat jer im dozvoljava da izraze svoje pravne sposobnosti, pravne, kriminalističke, bezbjednosne vještine, rekao je prof. dr Enver Međedović generalni menadžer UNINP i član tima.

Također, jedan od urednika bio je i dr Rejhan Kurtović., a posebna zahvalnost iskazana je naučnim radnicima koji više nisu među živima a među njima I profesoru Seferu Međedoviću. Želja je, ističu, privući što više naučnih radnika da objavljuju radove u časopisu “Pravne teme” i nastaviti s radom s obzirom na to da Univerzitet u Novom Pazaru veliku pažnju posvećuje naučno-istraživačkom radu I izdavaštvu. Inače, pored ovog časopisa, Univerzitet izdaje i “Univerzitetsku misao” i “Ekonomske izazove”.

Moderator događaja bio je Dženis Šaćirović, također jedan od onih koji je objavio svoje radove u “Pravnim temama”.

Istog dana, u biblioteci Univerziteta u Novom Pazaru organizirana je promocija knjige „Rasplitanje duge“, Antologija o Bošnjakinjama Crne Gore autorice profesor doktor Sofiije Kalezić.

„Ovo je prva antologija o Bošnjakinjama Crne Gore, po kojoj sam 16 autorkivrlo vrijednih, po mom mišljenju, zastupila. Da ponovo radim tu knjigu, ne bih je uradila, sastavila i koncipirala na drugačiji način, to bi bila ista ta imena i trudila sam se da odaberem priloge, naravno uz njihovu pomoć i sugestiju koji su motivski različiti. Tu ima primer i porodičnog romana, društvenog karaktera i različitih psiholoških tema“, kazala je Kalezićeva.

Urednik ove knjige akademik Šebro Rastoder,  ističe da je bez razmišljanja podržao ovaj projekat, te mu je, kako dodaje, izuzetna čast što je bio gost na promociji, a za autoricu imao je samo riječi hvale.
„Sofija Kalezić je jedno divno stvorenje, koja je kao takva to napravila i meni je bila čast i zadovoljstvo da sam se desio u Novom Pazaru i boi pozvan da prisustvujem na promociji. Dakle, mlade, kreativne i ambiciozne Bošnjakinje svojim djelom, pismom imaju podršku tamo gdje treba i to je motiv mog dolaska“,  naglasio je Rastoder.

Promocija „Rasplitanje duge“, Antologija proznog stvaralaštva bošnjakinja Crne Gore je veliki događaj, koji je oduševio sve prisutne, naglasila je Šefka Begović Ličina, jedna od gošći sa te promocije.
„Ovom antologijom ona je pokazala svoju veličinu, gdje je istakla da su Bošnjakinje majke, poslovne žene, profesorice. Pokazala je jednu kompletnu književnu vrijednost Bošnjakinja na najljepši način i to je za mene jedna Bošnjačka poslastica, a promocija je bila na visokom nivou“, zaključila je Begović Ličina.

Pored autorice profesora doktora Sofije Kalezić, govorili su profesor doktor Amela Lukač Zoranić, profesor doktor Bisera Suljić Boškailo i gospođa Šefka Begović Ličina.

Heftični bilten

Nikad više ne propustite veliku priču od Sandžaklije. Prijavite se za Heftični Bilten i svake hefte primajte e-mail s pričama koje morate pročitati.

Čitajte više

Search
Search

Slušajte audio izdanja magazina Sandžaklija

HEFTIČNI BILTEN

Nikad više ne propustite veliku priču od Sandžaklije.

Prijavom na Heftični Bilten slažete se sa Uslovima korišćenja i politikom privatnosti.