Čipovi

Stanimo pred ogledalce i mijenjajmo sopstvene čipove memorije.
Novo!
Close
Sačuvajte članke sa nalogom

Nakon što se prijavite preko Cafe Sandžak, možete sačuvati priče i lako ih pregledavati kasnije na bilo kojem uređaju.

Poštovani moji Bosanci, moje Sarajlije i građani, ove nam sjajne po prirodi date jedne i jedine domovine Bosne i Hercegovine, vama se svima obraćam ovim sadržajem i idejom zajedništva ili jedinstva.

Kao mostarski Sarajlija, Bosanac ili Bosanski Srbin, upravo vam se i javljam iz grada Mostara, koji je već poodavno grad slučaja “ili slika i neprilika nacionalizma, netrpeljivosti, netolerancije, diskriminacije na nacionalnoj osnovi i primjer nejedinstva u svakom pogledu.

Božija ili Allahova darivanja prirodne ljepote i topline, sunca i mirisa behara raznih cvjetova i voćki, koje krase njegovo podneblje i čine ga turistički atraktivnom destinacijom, ali ne i lažnom prestavkom i slavopojkama svih ovih turista koji kroz njega prolete ili mu se navraćaju i drugim prilikama .

Ko je od nas čitao mnoge svete knjige, od Kurana, Jevanđelja i ostalih, morao je biti nadahnut i veoma zadovoljan njihovim porukama ljepote suživota, poštovanja, humanosti, dobročiniteljstva, ljubavi i vjere u sve naše različitosti, za dobro mira, srećnog, dostojanstvenog i lagodnog sućivota.

Zato se i nameće pitanje, da li nam je garancija svega ovoga naša domovina Bosna i Hercegovina, kao građanska država ili neka nacionalistička država, gdje se upravo i nalazimo na njenom tragu i putu.

Upravo nam i dođoše, neki novi “nacionalisti “već viđeni i dokazani čimbenici i lažni “borci za državu i čovjeka “ali kakvu državu i kojega čovjeka.

Tako, veliki hrvatski nacionalista i dokazani kriuminalac Dragan Čović iz Zagreba poručuje;

“Bosna i hercegovina kao građanska država, Islamska je država “.

“Predsjednik HDZ-a i HNS-a BiH Dragan Čović izrazio je očekivanje da će odnose Bošnjaka i Hrvata uspjeti popraviti partneri u vlasti koji su danas izabrali novu Vladu Federacije BiH, a što su redom pozdravile i međunarodne administracije koje djeluju u BiH.

– Primarno moramo vratiti povjerenje između hrvatskog i bošnjačkog aroda – rekao je Dragan Čović.

On je dodao da vjeruje kako će novi partneri uspjeti izgraditi nove odnose dva aroda i pojasnio kako su ga teško poremetile stranke koje su danas otišle u opoziciju.

Čović je naveo da će test odnosa biti prestanak prakse preglasavanja Hrvata u državnom Predsjedništvu BiH te entitetu Federaciji BiH.

– Usvajanje Izbornog zakona bi relaksiralo odnose i osiguralo legitimno političko predstavljanje u Predsjedništvu BiH i domovima aroda – istaknuo je Čović./HMS/”.

Kako su to naši stari govorili , “Daj Bože kćeri da te aga uzme, ako cigani oko kuće hodaju “.

Nisam siguran, ali mngo toga znam i još više pamtim.Kao dječak i gimnazijalac odrastao i odgajan u divnoj patrijahalnoj kući i porodici svoje tetke i tetke, bez roditelja, nastradalih od ustaške keme, sa današnjim nepoznavanjem niti njihovoga groba, ali kao dolazeći stručnjak u grad Mostar, sa izvrsnom spoznajom i osjećanjima “ustaškog djelovanja “i ponašanja.

Iako je višegodišnji slogan u Bošnjaka dugo glasio o jedinstvu, ko je koga izdao i ko su izdajnici a ko patriote oven am jedine zajedničke domovine, prepustimo istoriji.

Nažalost, oni moji vrli i dobri i pošteni, humani, tolerantni i merhametli Bošnjaci, kao prijatelji i prve komšije sa Vratnika, nisu više aktuelni, pregazilo ih je vrijeme, odnosi i ponašanja, izdalo ih je vjerovanje u čovjeka i sve one dobre Allahove poruke i preporuke.

Neki novi “klinci “priklonili su se nacionalistima bilo iz redova veliko srpskih ili veliko hrvatskih nacionalističkih elita, koji imaju i svoju drugu ili rezervnu domovinu, da li “ustašku “Hrvatsku ili “četničku “veliku Srbiju.

Nažalost, ostao sam i postao u svojim idealima i sa svojim idolima dostojanstveno nepopravljivi Bosanac, sa svim svojim intelektualnim vrijednostima u valikom svijetu, stručnjak neizmjernih razmjera, graditelj i professor generacija stručnih i uspješnih kadrova, poliglota i roditelj sa djecom i uunucima, rođenim Bosancima, a danas Švicarcima i Kanađanima.

Najveći sam prijatelj, zaljubljenik i poštovalac, svoje rodne grude ili domovine, jedne i jedine, moje Bosne i Hercegovine.

Toliko godina imam, pamćenja i sjećanja na pretek, umijeća i znanja i suviše, životnoga iskustva još ponajviše, kao visoki intelektualac, svjetski čovjek, poliglota, roditelj i profesor generacija stručnjaka, da bih pored već promovisanih knjiga trenutno mogao izdati i brojne sadržaje, več objavljene u mnogim kolumnama naših portala na internetu.

U današnje vrijeme usavršene tehnologije informativnih misli, često predavanih “čipova “mojim učenicima elektrotehnike iz predmeta mikroelektronike, rekao bih da bi sve ovo stalo na nekoliko čipova kapaciteta “giga ili tera “bajta, što bi bilo prihvatljivo za istoriju istinitih spoznaja našim mlađanim generacijama .

Ostaje mi istinska žal, čemer i tuga, za istinskom jedinstvenom snagom u našoj zajedničkoj Bosansko-hercegovačkoj zajednici, bez obzira o kojem je narodu ili vjeri riječ, jer su ojačale, probudile se i apsolutno metastazirale u našem društvu ubitačne nacionalističke klice, iz nedavne prošlosti i posebno miz vakta ustaško- četničkih veliko srpsko hrvatskih ideologija, sa Blajburga i Ravne gore, iz Argentine, Čilea, Australije i povratnika iz cijeloga svijeta.

Djela su ovo mojih intelektualnih spoznaja i pregalačkog rada i doprinosa rodnoj grudi.

Da, spremni su nas žedne preko svih naših rijeka prevoditi, jer nismo ništa dovoljno mnaučili ili iskusili, tako nam i naša narodna deviza ; “Bilo i neponovilo se “nije realna i ništa nam ne garantuje za našu sudbinu i budućnost.

Da li će mo mi Mostarci i sa našim Aluminijem, uskoro i postati svi Palestinci ili sa Termoelektranom u Gacku biti Rusi, ostaju nam nadolazeći “fol “privredni sajmovi, sa našom domaćom nacionalističkom elitom i našim gostima iz Izraela i Ruske Federacije ili nekog trećeg “je..noga “svijeta.

Heftični bilten

Nikad više ne propustite veliku priču od Sandžaklije. Prijavite se za Heftični Bilten i svake hefte primajte e-mail s pričama koje morate pročitati.

Čitajte više

Search
Search

Slušajte audio izdanja magazina Sandžaklija

HEFTIČNI BILTEN

Nikad više ne propustite veliku priču od Sandžaklije.

Prijavom na Heftični Bilten slažete se sa Uslovima korišćenja i politikom privatnosti.