“Međugorac sa Peštera”

Njega više nema među nama ali da je živ sjedio bi ovdje na ovoj stolici u prvom redu i bio podrška meni i ovom projektu.
Promovirana knjiga i otvorena izložba “Međugorac sa Peštera” Haka Duljevića_6449d75f8f952.jpeg
Novo!
Close
Sačuvajte članke sa nalogom

Nakon što se prijavite preko Cafe Sandžak, možete sačuvati priče i lako ih pregledavati kasnije na bilo kojem uređaju.

Više od tri stotine zvanica iz političkog, kulturnog i javnog života prisustvovalo je promociji knjige “Međugorac sa Peštera” autora Hake Duljevića kao i o otvranju izložđbe “Međugorci” i “Međugor na Pešteru” što je dalo poseban pečat događaju održanom u subotu u hotelu “Holiday” u Sarajevu.

– Jedina želja koju sam imao je da Pešter prikažem svijetu u što približnijem svjetlu, onome što mi stvarno jesmo. Pešter je zakinuta za što bolje predstavljanje I nikada svijetu nismo predstavljeni kvalitetno ili smo predstavljani ukrivo, kazao je autor Hako Duljević.

Istraživanja autora traju oko 15 godina i, kako kaže, koliko je mogao pretražio je državne arhive Srbije, Bosne I Hercegovine, Crne Gore, Makedonije. Turska je arhivsku građu prebacila u Beograd, napominje, i čeka se obrada.
– Nadam se da će i to uskoro biti dostupno pa ćemo se primaći I tome. Obišao sam sva pešterska groblja, mezarja. Obišao sam i matične urede, matične službe, prelistao što se moglo naći iako su s vi ratovi na Pešteru završavali tako da su nam spaljivali arhiv i ostajali smo bez prave dokumentacije.

Pešterci, kaže, iako nisu uspjeli napisati mnogo toga o sebi jesu razvili posebnu osobinu preživljavanja i nemaju konkurenta u svijetu
– Najbolji smo da preživimo. Nismo savladali neke sljedeće osobine koje su trebale da se dese na polju ekipnog takmičenja, organizovanog kroz klubove, institucije ali kao jedinske savladali smo odlično preživljavanje I na tome nemamo konkurenciju. S ovom knjigom želim otvoriti jednu novu epohu, da bacim svjetlo na taj prostor, na te ljude, da bacim više svjetla na njihove navike, narav, i onu pozitivnu stranu. Naravno, ne krijem ni onu lošu ali želim osloboditi straha one koji se stide da kažu da su s Peštera jer biti s Peštera nije hendikep.

Veliki utjecaj dok se odlučivao šta i kako da piše imao je rahmetli muftija Muamer Zukorlić.
– Imao je želju da taj neki moj, ako smijem reći, pripovjedački dar ugleda svjetlo dana i stvarno me nagovarao da što više napišem. Njega više nema među nama ali da je živ sjedio bi ovdje na ovoj stolici u prvom redu i bio podrška meni i ovom projektu.

Dodijeljene su i zahvalnice onima koji su pomogli priistraživanju. Također, zahvalnost iskazana autoru recenzije akademiku Dževadu Jahiću, promotoru prof.dr Kasimu Bajroviću, doajenu BiH glumišta Josipu Pejakoviću koji je napisao predgovor za knjigu, maestru preloma, dizajna i izložbe Branku Dursumu.

Heftični bilten

Nikad više ne propustite veliku priču od Sandžaklije. Prijavite se za Heftični Bilten i svake hefte primajte e-mail s pričama koje morate pročitati.

Čitajte više

Slušajte audio izdanja magazina Sandžaklija

HEFTIČNI BILTEN

Prijavom na Heftični Bilten slažete se sa Uslovima korišćenja i politikom privatnosti.