Pravo soli

Jer, lijepe riječi su ponekad dovoljne i one su same po sebi dragocijen poklon.
Ilustracija: Tripple Mm
Ilustracija: Tripple Mm
Novo!
Close
Sačuvajte članke sa nalogom

Nakon što se prijavite preko Cafe Sandžak, možete sačuvati priče i lako ih pregledavati kasnije na bilo kojem uređaju.

Jedan od lijepih običaja vezanih za Ramazanski bajram koji su Osmanlije uveli u arapsko -muslimanske zemlje je tzv. ”pravo soli” – naziv običaja veže se za so, jer žene muslimanke u toku pripremanja iftara kušaju posoljenost hrane, čime se dovode u iskušenje da pokvare post -, a odnosi se na darivanje supruga nakon povratka s Bajram-namaza.

Naime, kada se muž vrati s Bajram-namaza, njegova supruga je već pospremila kuću i obukla najljepšu odjeću, a zatim mu, nakon čestitanja Bajrama, ponudi fildžan kahve.
Muž popije kahvu, ali ne vraća fildžan prazan, već stavlja u njega zlatni prsten ili narukvicu i vraća fildžan supruzi, kao priznanje za njen trud u mjesecu ramazanu.

Lično mi se ovaj običaj dopao, i od kada sam čuo za njega, ja ga prakticiram, ali bez ceremonije fildžana kahve i stavljanja poklona u njega. Umjesto toga, ja kupim svojoj ženi poklon, poljubim je u čelo i kažem joj da je ovo ”pravo soli”.
Ovo pitanje nema veze sa slijepim oponašanjem drugih, iako nema štete biti imitator u plemenitosti i dobročinstvu, već to činim zato što znam šta drugima znači pokazati im svoju zahvalnost za njihov trud i priznati njihovu žrtvu.

Mužu ne škodi ako se zahvali ženi nakon svakog obroka koji mu ona pripremi. Jer, lijepe riječi su ponekad dovoljne i one su same po sebi dragocijen poklon. Međutim, slatke riječi i lijepo ponašanje, ako su još krunisani nekim poklonom – bez obzira na to o čemu se radi i koliko košta – onda je to vrhunac plemenitosti.

Naši domovi moraju biti ispunjeni ljubavlju više nego što ih treba ispuniti namještajem. Hladnoću u srcu ne mogu zagrijati vatre cijelog svijeta, već topli zagrljaji, lijepe riječi, međusobna samilost i razumijevanje pretvaraju domove iz gomile cigli u komad dženneta.

Preveo i prilagodio: Abdusamed Nasuf Bušatlić

Heftični bilten

Nikad više ne propustite veliku priču od Sandžaklije. Prijavite se za Heftični Bilten i svake hefte primajte e-mail s pričama koje morate pročitati.

Čitajte više

Search
Search

Slušajte audio izdanja magazina Sandžaklija

HEFTIČNI BILTEN

Nikad više ne propustite veliku priču od Sandžaklije.

Prijavom na Heftični Bilten slažete se sa Uslovima korišćenja i politikom privatnosti.