Tehnologija za otkrivanje dijabetesa i lajmske bolesti

Novi testovi biće jeftiniji i precizniji od onih koji su trenutno dostupni.
Tehnologija koja se koristila u COVID testovima sad bi mogla pomoći u otkrivanju dijabetesa i lajmske bolesti_643a19b0ceba7.jpeg
Novo!
Close
Sačuvajte članke sa nalogom

Nakon što se prijavite preko Cafe Sandžak, možete sačuvati priče i lako ih pregledavati kasnije na bilo kojem uređaju.

Stručnjaci koji su stvorili tehnologiju za izradu COVID testova na vrhuncu pandemije udružili su snage s američkom biotehnološkom firmom kako bi razvili testove za druga stanja poput dijabetesa i lajmske bolesti.

Biotehnološka firma Vertebrate Antibodies Ltd (VAL), koju je osnovala skupina naučnika sa Univerziteta u Aberdeenu, osigurala je ulaganje s Innova Medical Group (IMG) za osnivanje novog holdinga, EpitogenX.

EpitogenX ima za cilj razviti laboratorijske dijagnostičke testove za lajmsku bolest i dijabetes, za koje je poznato da ih je teško dijagnostikovati dovoljno rano kako bi se omogućila pravovremena intervencija.

Novi testovi biće jeftiniji i precizniji od onih koji su trenutno dostupni.

VAL je koristio svoje tehnologije za razvoj COVID testova kao dio brzog odgovora škotske vlade na COVID-19.

Tehnologija nazvana EpitoPredikt osmišljena je za prepoznavanje specifičnih elemenata ili “žarišta” COVID virusa koji bi pokrenuli imunološki odgovor tijela.

Sada će se koristiti i za druge bolesti.

Daljnja tehnologija razvijena tokom pandemije pod nazivom EpitoGen kombinuje i prikazuje molekularne elemente onako kako bi se prirodno pojavili u patogenu ili virusu.

Ovaj pristup poboljšava izvedbu testa, osjetljivost testa i može uključiti nove sojeve i varijante u testove.

Dr. Abdo Alnabulsi, suosnivač VAL-a, rekao je da su od početka krenuli u “revoluciju istraživačkog i kliničkog sektora inovativnim tehnologijama”.

Oduševljeni smo što smo u IMG-u pronašli partnera koji dijeli našu viziju i vrijednosti te je jednako predan razvoju transformativnih proizvoda, rekao je.

Uvjeren sam da će ovo partnerstvo postići velike stvari i da će naša tehnologija i proizvodi imati globalni uticaj.

Heftični bilten

Nikad više ne propustite veliku priču od Sandžaklije. Prijavite se za Heftični Bilten i svake hefte primajte e-mail s pričama koje morate pročitati.

Čitajte više

Search
Search

Slušajte audio izdanja magazina Sandžaklija

HEFTIČNI BILTEN

Nikad više ne propustite veliku priču od Sandžaklije.

Prijavom na Heftični Bilten slažete se sa Uslovima korišćenja i politikom privatnosti.