Tehnologija za otkrivanje dijabetesa i lajmske bolesti

Novi testovi biće jeftiniji i precizniji od onih koji su trenutno dostupni.
Tehnologija koja se koristila u COVID testovima sad bi mogla pomoći u otkrivanju dijabetesa i lajmske bolesti_643a19b0ceba7.jpeg
Novo!
Close
Sačuvajte članke sa nalogom

Nakon što se prijavite preko Cafe Sandžak, možete sačuvati priče i lako ih pregledavati kasnije na bilo kojem uređaju.

Stručnjaci koji su stvorili tehnologiju za izradu COVID testova na vrhuncu pandemije udružili su snage s američkom biotehnološkom firmom kako bi razvili testove za druga stanja poput dijabetesa i lajmske bolesti.

Biotehnološka firma Vertebrate Antibodies Ltd (VAL), koju je osnovala skupina naučnika sa Univerziteta u Aberdeenu, osigurala je ulaganje s Innova Medical Group (IMG) za osnivanje novog holdinga, EpitogenX.

EpitogenX ima za cilj razviti laboratorijske dijagnostičke testove za lajmsku bolest i dijabetes, za koje je poznato da ih je teško dijagnostikovati dovoljno rano kako bi se omogućila pravovremena intervencija.

Novi testovi biće jeftiniji i precizniji od onih koji su trenutno dostupni.

VAL je koristio svoje tehnologije za razvoj COVID testova kao dio brzog odgovora škotske vlade na COVID-19.

Tehnologija nazvana EpitoPredikt osmišljena je za prepoznavanje specifičnih elemenata ili “žarišta” COVID virusa koji bi pokrenuli imunološki odgovor tijela.

Sada će se koristiti i za druge bolesti.

Daljnja tehnologija razvijena tokom pandemije pod nazivom EpitoGen kombinuje i prikazuje molekularne elemente onako kako bi se prirodno pojavili u patogenu ili virusu.

Ovaj pristup poboljšava izvedbu testa, osjetljivost testa i može uključiti nove sojeve i varijante u testove.

Dr. Abdo Alnabulsi, suosnivač VAL-a, rekao je da su od početka krenuli u “revoluciju istraživačkog i kliničkog sektora inovativnim tehnologijama”.

Oduševljeni smo što smo u IMG-u pronašli partnera koji dijeli našu viziju i vrijednosti te je jednako predan razvoju transformativnih proizvoda, rekao je.

Uvjeren sam da će ovo partnerstvo postići velike stvari i da će naša tehnologija i proizvodi imati globalni uticaj.

Heftični bilten

Nikad više ne propustite veliku priču od Sandžaklije. Prijavite se za Heftični Bilten i svake hefte primajte e-mail s pričama koje morate pročitati.

Čitajte više

Slušajte audio izdanja magazina Sandžaklija

HEFTIČNI BILTEN

Prijavom na Heftični Bilten slažete se sa Uslovima korišćenja i politikom privatnosti.