Nesvakidašnja pojava u Kanadi – tlo šume “diše”

Iako možda izgleda pomalo zastrašujuće, u ovoj pojavi nema ničeg neobičnog.
VIDEO: Nesvakidašnja pojava u Kanadi – tlo šume “diše”_6434d3b8c3fab.jpeg
Novo!
Close
Sačuvajte članke sa nalogom

Nakon što se prijavite preko Cafe Sandžak, možete sačuvati priče i lako ih pregledavati kasnije na bilo kojem uređaju.

U Kvebeku u Kanadi nalazi se “šuma koja diše”, a snimci ovog neobičnog fenomena zbunili su korisnike društvenih mreža.

Zanimljiva scena odigrala se u šumi Svetog srca prije nekoliko godina i privukla je međunarodnu pažnju nakon što je Žan Artur poslao snimak The Weather Networku.

Međutim, iako možda izgleda pomalo zastrašujuće, u ovoj pojavi nema ničeg neobičnog, tvrdi stručnjak koji je National Postu dao jednostavno meteorološko objašnjenje.

“Nekoliko uslova mora da bude prisutno da bi šuma izgledala kao da diše. Prvi je da duva vjetar oko 100 km/h ili jači. Vjetar pomjera stabla i uzrokuje da se i korijenje pod zemljom pomjera. Ako se korijenje nalazi ispod malog sloja zemlje i mahovine, kao što je slučaj u šumi Svetog srca, a ne na stjenovitom ili planinskom terenu, izgledaće kao da šuma diše”, rekao je Mark Siroa, meteorolog amater iz Montreala.
 
Ova zanimljiva prirodna pojava za vrijeme snažnih vjetrova privlači velik broj ljubitelja prirode i avanturista u spomenutu šumu.

Heftični bilten

Nikad više ne propustite veliku priču od Sandžaklije. Prijavite se za Heftični Bilten i svake hefte primajte e-mail s pričama koje morate pročitati.

Čitajte više

Slušajte audio izdanja magazina Sandžaklija

HEFTIČNI BILTEN

Prijavom na Heftični Bilten slažete se sa Uslovima korišćenja i politikom privatnosti.