Prelijepi prizori južne polarne svjetlosti iznad Novog Zelanda

Kada posmatrate takvu scenu, odmah zaboravite sve svoje probleme i postanete svjesni nevažnosti ljudskih bića pred prirodom.
Prelijepi prizori južne polarne svjetlosti iznad Novog Zelanda_6428f6aff3ece.jpeg
Novo!
Close
Sačuvajte članke sa nalogom

Nakon što se prijavite preko Cafe Sandžak, možete sačuvati priče i lako ih pregledavati kasnije na bilo kojem uređaju.

Ovaj članak može da se sluša Poslušajte tekst koji slijedi u nastavku

Južna polarna svjetlost, odnosno Aurora Australis, posebno je životopisna ove sezone širom Novog Zelanda.

Noćno nebo koje “eruptira” zelenim i ružičastim svjetlom očaralo je lovce na aurore, koji često ostaju budni tokom cijele noći kako bi napravili savršene fotografije.

Richard Zheng, posmatrač koji je relativno novi na scenu, kampovao je na plaži Brighton u Dunedinu ove sedmice kako bi napravio fotografije. On je kazao da je intenzitet južnog polarnog svjetla postajao sve jači i jači u poređenju s prošlom godinom.

“Kada posmatrate takvu scenu, odmah zaboravite sve svoje probleme i postanete svjesni nevažnosti ljudskih bića pred prirodom”, kazao je Zheng za BBC.

Južna i sjeverna polarna svjetlost može se vidjeti oko magnetnih polova kada gornju atmosferu pogode energetski nabijene čestice koje putuju duž linija magnetnog polja Zemlje. Kada se ti energetski elektroni sudare s gasovima u atmosferi, oni emituju svjetlost. Na sjevernoj hemisferi se fenomen naziva Aurora Borealis, a na južnoj Aurora Australis.

Aurore su obično vidljive u ovo doba godine širom Australije i Novog Zelanda na jugu, međutim, ove godine je svjetlost toliko jaka da se vidjela i sjevernije.

Iako se aurore mogu dogoditi u bilo koje vrijeme, one se obično pojavljuju u martu i septembru kada je vjerovatnije da će Zemljina orijentacija u odnosu na Sunce biti u interakciji sa solarnim olujama.

Nijanse aurore određene su sastavom atmosfere. Više kisika u zraku proizvodi zelenu i žutu, dok više azota čini da aurora izgleda tamnocrvena ili plava.

Tokom vedrih noći predstava prirodnog svjetla može trajati od jednog do tri sata, a fenomen se obično javlja između 22:00 i 02:00 sati.

Fotografima se savjetuje da se smjeste na mračnoj lokaciji s pogledom na jug, najbolje na brdu ili na plaži.

Heftični bilten

Nikad više ne propustite veliku priču od Sandžaklije. Prijavite se za Heftični Bilten i svake hefte primajte e-mail s pričama koje morate pročitati.

Čitajte više

Search
Search

Slušajte audio izdanja magazina Sandžaklija

HEFTIČNI BILTEN

Prijavom na Heftični Bilten slažete se sa Uslovima korišćenja i politikom privatnosti.