Mikrofoni za cveće

Kad mehurić vazduha napravi zastoj, stvara se zvuk koji su naučnici protumačili kao vapaj za pomoć.
017BB994-B73A-43BF-8247-0D77D125B90A
Novo!
Close
Sačuvajte članke sa nalogom

Nakon što se prijavite preko Cafe Sandžak, možete sačuvati priče i lako ih pregledavati kasnije na bilo kojem uređaju.

Kad im fali vode ili kad im neko otkine list, biljke ne ćute, već se oglašavaju zvukovima koje su naučnici opisali kao slične ljudskom plaču.

U najnovijem istraživanju je „biljni plač“ uhvaćen i snimljen, pa sad svako ima mogućnost da ga čuje. Iz audio materijala može da se zaključi da biljke koje su pod stresom emituju zvukove koji su između ostalog i informativni.

Budući da nemaju glasne žice i pluća, postavlja se pitanje kako prave tu „buku“. Dominantna teorija je da to čine uz pomoć ksilema (osnovna funkcija im je transport vode i biljnih nutrijenata) – kad mehurić vazduha napravi zastoj, stvara se zvuk koji su naučnici protumačili kao vapaj za pomoć.

Nije ovo prvo istraživanje ovog tipa, pa se u nekim prethodnim zaključilo da „pečurke pevaju“, a „drveće vrišti“ zbog klimatskih promena. Zvukove koje biljke emituju čovek ne može da čuje, ali neke životinje mogu. Možda priroda pokušava da nam kaže nešto važno.

Heftični bilten

Nikad više ne propustite veliku priču od Sandžaklije. Prijavite se za Heftični Bilten i svake hefte primajte e-mail s pričama koje morate pročitati.

Čitajte više

Search
Search

Slušajte audio izdanja magazina Sandžaklija

HEFTIČNI BILTEN

Prijavom na Heftični Bilten slažete se sa Uslovima korišćenja i politikom privatnosti.