Refleksije o ramazanskom postu

Kada nam bude jasno šta želimo, univerzum će početi da radi s nama da to i ostvarimo.
F5874F93-7AC9-4348-9FCF-80B012C1E318
Novo!
Close
Sačuvajte članke sa nalogom

Nakon što se prijavite preko Cafe Sandžak, možete sačuvati priče i lako ih pregledavati kasnije na bilo kojem uređaju.

Ovaj članak može da se sluša Poslušajte tekst koji slijedi u nastavku

وَهُوَ الَّذِي خَلَقَ اللَّيْلَ وَالنَّهَارَ وَالشَّمْسَ وَالْقَمَرَ كُلٌّ فِي فَلَكٍ يَسْبَحُونَ

Allah je stvorio noć i dan, stvorio je sunce i mjesec tako da sve pliva, sve se kreće, sve teče i sve protiče u orbiti kosmosa (Kur’an, 21:33).

“Onog dana kada nauka počne da proučava nefizičke fenomene, napredovat će više u jednoj deceniji nego u svim prethodnim vjekovima svog postojanja.” – Nikola Tesla.

Dakle, Ramazan je vrijeme a post je način da čovjek osjeti pokretnu energiju (Allahov nūr) netjelesnih fenomena u svom duh, u svojoj duši, u svom srcu i u svom umu.

Sve u svemiru je sastavljeno od energije (Allahovog nūra), koji vibrira na različitim frekvencijama. Energija (Allahov nūr), kojeg emitiramo također vibrira na određenoj frekvenciji. Naše misli i osjećaji su energija (Allahov nūr), koji vibriraju na određenoj frekvenciji. Kada fokusiramo svoje misli na nešto, emitiramo signal sa određenom frekvencijom. Ovaj signal se zatim emitira u svemir i on počinje da privlači energiju koja vibrira na istoj frekvenciji.

Kada shvatimo energiju (Allahov nūr), frekvenciju i vibraciju te kako ti fenomeni utječu na naš život, možemo početi živjeti u toku, gdje „sve pliva“, gdje se „sve kreće“, gdje „sve teče i protiče“. Jer, „protok“ je stanje usklađenosti sa univerzumom. Kada smo u toku, u harmoniji smo sa energijom (Allahovim nūrom) oko nas i sve počinje da dolazi na svoje pravo mjesto. Privlačimo ono što želimo i naš život postaje smislen i lahak.

Ključ za privlačenje onoga što želimo je da živimo u stanju toka, gdje „sve pliva“, gdje se „sve kreće“, gdje „sve teče i protiče“. To znači usklađivanje sa energijom (Allahovim nūrom) univerzuma. Kada smo u toku, u harmoniji smo sa prirodnim ritmovima univerzuma. Osjećamo se radosno, kreativno i povezano. Privlačimo ono što nam je potrebno bez napora i bez muke.

SEDAM VAŽNIH KORAKA

Ako želimo kod sebe uvećati energiju (Allahov nūr), frekvenciju i vibraciju, treba da poduzmemo nekoliko jednostavnih koraka.

Prvi korak: Dođimo u kontakt sa našim emocijama. Počnimo da obraćamo pažnju na to kako se osjećamo tokom dana, tokom posta kad nam se otkrivaju netjelesni fenomeni našega duha, duše, srca i uma. Ako se slabo osjećamo, odvojimo trenutak da prepoznamo šta uzrokuje tu emociju. Kada budemo svjesni uzroka, možemo početi raditi na njegovom otklanjanju.

Drugi korak: Ispunimo naš život pozitivnom energijom (Allahovim nūrom). Provodimo vrijeme sa ljudima s kojima se osjećamo dobro, radimo stvari koje nas čine sretnim i okružimo se lijepim stvarima. Kada smo okruženi pozitivnom energijom (Allahovim nūrom), lakše ćemo podići vlastitu energiju.

Treći korak: Fokusirajmo se na naš nijjet – namjeru. Šta želimo da radimo u našem životu? Svaka misao i akcija treba da budu usklađeni sa našim nijjetom. Kada nam bude jasno šta želimo, univerzum će početi da radi s nama da to i ostvarimo.

Četvrti korak: Vizualizirajmo naše ciljeve. Gledajmo sebe kako ostvarujemo snove i živimo život kakav želimo. Što je naša vizualizacija detaljnija, to bolje. Uključimo sva svoja osjetila u našu vizualizaciju kako bismo zaista mogli osjetiti kako bi bilo da postignemo naš cilj u harmoniji sa energijom (Allahovim nūrom).

Peti korak: Preuzmemo korake ka našim ciljevima. Kada imamo jasnu viziju šta želimo, počnimo da preuzimamo korake da to i ostvarimo. Univerzum, koji pliva u Allahoviom nūru pružiti će nam priliku da postignemo svoje ciljeve, ali moramo biti spremni na akciju.

Šesti korak: Budimo strpljivi. Ponekad je potrebno vrijeme da naša energija (Allahov nūr) uhvati korak s našim nijjetima – namjerama, onim dobrim a ne onim lošim. Vjerujmo da univerzum radi u naše ime i vjerujmo da će sve na kraju uspjeti s Allahovim izunom – dozvolom.

Sedmi korak: Pustimo da sve pliva u kosmosu kako je Allah Svevišnji odredio. Opustimo se i ne razmišljajmo o krajnjem ishodu. Ako smo u skladu sa našim dobrim nijjetom – namjerom, svemir će se, uz Allahov nur, pobrinuti za ostalo. Uživajmo u putovanju i vjerujmo da se sve događa po Allahovom qḍāuʼ i qadaru, po Allahovom apsolutnom i preciznom određenju za naše najviše dobro.

Braćo moja i sestre,
Uživajmo u ramazanskom ibadetu posta, čitajmo i učimo znakove netjelesnih fenomena u nama dok nam duh Allahov nūr miluje, dok nam duša Allahov rizaluk dodiruje, dok nam srce pliva u Allahovoj ljubavi, dok nam um svijetli u Allahovom znanju i mudrosti. Amin!

Heftični bilten

Nikad više ne propustite veliku priču od Sandžaklije. Prijavite se za Heftični Bilten i svake hefte primajte e-mail s pričama koje morate pročitati.

Čitajte više

Search
Search

Slušajte audio izdanja magazina Sandžaklija

HEFTIČNI BILTEN

Nikad više ne propustite veliku priču od Sandžaklije.

Prijavom na Heftični Bilten slažete se sa Uslovima korišćenja i politikom privatnosti.