Održana Večer Kur’ana u Dobruši

Vi ste ovdje večeras zato što iskreno volite Resulullaha s.a.w.s. iako ga niste nikada vidjeli.
Održana Večer Kur’ana u Dobruši_64166c865a70b.jpeg
Novo!
Close
Sačuvajte članke sa nalogom

Nakon što se prijavite preko Cafe Sandžak, možete sačuvati priče i lako ih pregledavati kasnije na bilo kojem uređaju.

Ovaj članak može da se sluša Poslušajte tekst koji slijedi u nastavku

Vjernici u Dobruši na Kosovu na divan način dočekuju mjesec Ramazan. Upriličili su noć za pamćenje. Prvi put je organizirana Večer Kur’ana u kojoj je učešće uzela kur’anska elita Sandžaka i Kosova. Prisutne su na početku, u ime domaćina, poselamili imam džemata Dobruške džamije Adnan ef. Hazeri i predsjednik džematskog odbora Rifat Međedović.
Uslijedila je večer Allahovog govora. Prisutnima su milozvučnim glasovima duše napojili učači sa Kosova i iz Sandžaka.Odlomcima iz Allahove knjige predstavili su se: hfz. Sabahudin ef. Jerebičanin, hfz. dr. Almir Pramenković, hfz. Elvedin Avdović, hfz. Faris Dautović, Ammar ef. Nuhambašić, te Ensar Latifović iz Novog Pazara, kao i hfz. Mehdi Goga i Uvejs Hadži sa Kosova.

Nakon učača prisutnima se obratio gost večeri – muftija sandžački hfz. Abdurrahman ef. Kujević. Večeras prisutni su oni, navodi muftija sandžački, koji istinski vole Gospodara i Poslanika s.a.w.s.
“Ovi ljudi su došli u ovolikom broju zbog toga što iskreno vole Uzvišenog Gospodara. Vi ste ovdje večeras zato što iskreno volite Resulullaha s.a.w.s. iako ga niste nikada vidjeli”, istakao je muftija sandžački hfz. Kujević.

Kur’an je najvažnija blagodat kojom nas je Gospodar počastio, dodaje muftija hfz. Kujević.
“Poštovani mu’mini, ouči samog Ramazana imamo ovu prelijepu priliku da dodatno razmislimo o najvećoj blagodati kojom nas je Allah počastio. O najvažnijoj knjizi koja nam je data. U suri “Rahman” Uzvišeni nabraja o brojnim blagodatima kojima je počastio sve svjetove, a prvenstveni ljude. Mnogobrojne su te blagodati. I ovosvjetske i ahiretske i podsjeća nas da budemo zahvalni, ali je počeo sa najvažnijom blagodati – Milostivi Stvoritelj koji je spustio Kur’an, koji nas podučava Kur’anu, a nakon toga kaže – Stvorio je čovjeka. Ovo je poruka da to što nam je Allah spustio Kur’an kao objavu jeste mnogo važnije nego što nas je stvorio. Razmišljajmo o toj blagodati poštovani vjernici”, kazao je muftija sandžački hfz. Abdurrahman ef. Kujević.

Osvrnuo se i na naše obaveze prema Kur’anu Časnom.
“Mnogo je naših obaveza prema Kur’anu. Prva je da stalno slušamo Kur’an. On se sluša – stalno i uvijek i zato, roditelji, ako želite da imate berićet u vašim domovima puštajte da vam Kur’an uči po cijeli dan na vašik TV-ima. Kur’an je berićet od početka do kraja. Druga naša obaveza jeste da ga čitamo. On je na arapskom jeziku i svaki od nas treba da nauči da ga čita, da ga uči. Sad je prilika, posebno u Ramazanu, da to naučiš. Ne dozvolite, posebno vi mladi, da prođe mjesec Ramazan a da niste naučili učiti Kur’an. Naredna obaveza jeste da razumijemo Kur’an. On je naš ponos, u njemu je sve napisano, objašnjeno i naslikano. On je naš putokaz, naš izlaz iz svih problema”, kazao je muftija sandžački.

Heftični bilten

Nikad više ne propustite veliku priču od Sandžaklije. Prijavite se za Heftični Bilten i svake hefte primajte e-mail s pričama koje morate pročitati.

Čitajte više

Search
Search

Slušajte audio izdanja magazina Sandžaklija

HEFTIČNI BILTEN

Nikad više ne propustite veliku priču od Sandžaklije.

Prijavom na Heftični Bilten slažete se sa Uslovima korišćenja i politikom privatnosti.