Novi Pazar šesti najzagađenijii grad u Evropi

Zagađenje vazduha najveći je ne samo ekološki nego i zdravstveni problem Srbije i zemalja Zapadnog Balkana.
Ilustracija: Encho Enchev
Ilustracija: Encho Enchev
Novo!
Close
Sačuvajte članke sa nalogom

Nakon što se prijavite preko Cafe Sandžak, možete sačuvati priče i lako ih pregledavati kasnije na bilo kojem uređaju.

Srbija prošle godine nije bila najzagađenija država u Evropi već je bila treća, ali je Beograd ostao najzagađeniji milionski grad na starom kontinentu. Među 15 evropskih gradova sa najzagađenijim vazduhom tri su iz Srbije – Novi Pazar, Užice i Čačak, pokazao je godišnji izvještaj sajta AirVisual o aerozagađenju tokom 2022. godine.

Izvještaj AirVisual pokazuje da se od prvih 25 najzagađenijih gradova u Evropi, svi nalazi na prostoru bivše Jugoslavije! Tek 26. ti grad na listi je Ožeše u Poljskoj. Beograd, koji se često i na ovom sajtu nalazi na listi najzagađenijih prestonica svijeta, po prošlogodišnjem rezultatu ipak nije u samom vrhu već na 20-tom mjestu. Međutim, glavni grad Srbije je i lane ostao najzagađeniji milionski grad u Evropi.

Listu najzagađenijih 15 gradova Evrope predvode turski Igdir i ruski Krasnojarsk sa godišnjim presjekom višim od 50 µg/m3, a potom slede Tuzla, Zenica i Ilidža iz BiH. Sa prosekom od 41,7 µg/m3 Novi Pazar je na šestom, Užice (40 µg/m3) na osmom, a Čačak na 12-tom mjestu sa prosjekom od 35,7 µg/m3 PM2,5 čestica u 2022. godini.

Zagađenje vazduha najveći je ne samo ekološki nego i zdravstveni problem Srbije i zemalja Zapadnog Balkana jer po izvještaju Evropske ekološke agencije samo u našoj zemlji zbog štetnog uticaja PM2,5 čestica svake godine umre 15.000 ljudi. Po tom izvještaju svaka sedma smrt pripisuje se dugoročnoj izloženosti suspendovanim česticama, koje su mješavina čađi, prašine i dima i u sebi sadrže teške metale poput arsena i nikla, a zbog svog malog promjera od tek 2,5 mikrometara prodiru u najdublje dijelove pluća izazivajući, pored respiratornih, i najozbiljnije kardiovaskularne probleme.

Heftični bilten

Nikad više ne propustite veliku priču od Sandžaklije. Prijavite se za Heftični Bilten i svake hefte primajte e-mail s pričama koje morate pročitati.

Čitajte više

Slušajte audio izdanja magazina Sandžaklija

HEFTIČNI BILTEN

Prijavom na Heftični Bilten slažete se sa Uslovima korišćenja i politikom privatnosti.