Pametna poljoprivreda

Ruralna područja nisu uvek dobro pokrivena, a to su obično ista područja na kojima postoje polja i vinogradi.
milesight-wts-506-7
Novo!
Close
Sačuvajte članke sa nalogom

Nakon što se prijavite preko Cafe Sandžak, možete sačuvati priče i lako ih pregledavati kasnije na bilo kojem uređaju.

Ovaj članak može da se sluša Poslušajte tekst koji slijedi u nastavku

Yunet International sve šire implementira sisteme pametne poljoprivrede, koji olakšavaju uzgoj biljaka i poboljšavaju prinose. O implementaciji ovog sistema u Vinariji Matijašević Vinogradi govorio je Zlatko Trhulj, CEO Yunet-a.

Šta tačno podrazumeva pojam „Pametna poljoprivreda“

Pojam „Pametna poljoprivreda“ predstavlja primenu modernih Informaciono-komunikacionih Tehnologija (ICT) u poljoprivredi. Radi se o sistemima za prikupljanje, obradu, čuvanje i distribuciju podataka u odgovarajućem formatu kako bi se poslovi na imanju odvijali brže i efikasnije. Pametna poljoprivreda ima veliki potencijal da unapredi poslovanje, oslanjajući se na precizniju i efikasniju upotrebu resursa. Iz perspektive poljoprivrednih proizvođača, Pametna poljoprivreda treba da obezbedi dodatu vrednost kroz podršku u odlučivanju, povećanje prinosa, efektivno korišćenje vode, efikasnije poslovanje uz automatizaciju svakodnevnih aktivnosti, nadgledanje u realnom vremenu, naprednu analitiku, predviđanje na dnevnom i sezonskom nivou…

U kojim poljoprivrednim kulturama ima smisla koristiti IoT rešenja, iz ugla cene i dobijenih rezultata?
Uslovi su praktično neograničeni. Korišćenjem sistema pametne poljoprivrede godišnji troškovi jednog gazdinstva mogu da se smanje i za trećinu. Najveće uštede za sada pametna poljoprivreda donosi u potrošnji energije, smanjenju korišćenja mineralnih đubriva i preparata za zaštitu bilja.

Primenom Yunet IoT platforme merimo temperaturu i vlažnosti vazduha, osunčanost parcela, temperaturu tla na tri dubine, pedološki sastav zemljišta, PH vrednost i mikrobiološki sastav zemljišta. Ovi podaci nam ukazuju da li su svi parametri zemljišta u dozvoljenim granicama.

Kako izgleda jedan IoT sistem u vinogradarstvu?

Ulaganje u Yunet IoT sistem odmah je pokazalo vrednost za vinograd i samu vinariju, u smislu optimizacije dnevnog poslovanja. Očekujemo da ovo rešenje donese značajne uštede u potrošnji sredstava za tretiranje zemljišta kao i optimizaciju procesa branja, a da se pri tome postigne i maksimalan kvalitet uzgojenog grožđa.

Kako rešavate infrastrukturne probleme, pre svega dobru Internet konekciju?

Prethodnih godina povezanost IoT-a za poljoprivredu i vinogradarstvo u velikoj se meri oslanjala na Internet mreže tog područja. Ruralna područja nisu uvek dobro pokrivena, a to su obično ista područja na kojima postoje polja i vinogradi. LoRa predstavlja bežičnu tehnologiju koja omogućava domet signala na velikim daljinama, zahteva malu snagu i obezbeđuje bezbedan prenos podataka za IoT aplikacije, dok LoraWAN predstavlja protokol za bežično povezivanje uređaja na internet mrežu prenoseći sve potrebne podatke za IoT zahteve kao što su dvosmerna komunikacija, end-to-end bezbednost, mobilni lokacijski servisi.

Kakve podatke dobijamo kao rezultat?

Primenom Yunet IoT platforme merimo temperaturu i vlažnosti vazduha, osunčanost parcela, temperaturu tla na tri dubine, pedološki sastav zemljišta, PH vrednost i mikrobiološki sastav zemljišta. Ovi podaci nam ukazuju da li su svi parametri zemljišta u dozvoljenim granicama. Za tumačenje rezultata nije potrebno nikakvo prethodno informatičko znanje, što nam omogućava da pristupimo i pomognemo ne samo mladim, već i starijim poljoprivrednicima.
Pametna poljoprivreda treba da obezbedi dodatu vrednost kroz podršku u odlučivanju, povećanje prinosa, efektivno korišćenje vode, efikasnije poslovanje uz automatizaciju svakodnevnih aktivnosti, nadgledanje u realnom vremenu, naprednu analitiku, predviđanje na dnevnom i sezonskom nivou…

Koliko traje implementacija i obuka i koji parametri utiču na konačnu cenu?

Implementacija traje dva do tri dana, u zavisnosti od uslova na poljoprivrednom zemljištu i same kulture. Obuka koju sprovode naši inženjeri nakon instalacije, podrazumeva objašnjenje u tumačenju zadatih parametara na računaru ili mobilnom telefonu.
Opišite nam jedan Yunet IoT sistem koji vi instalirate na voćnjacima i u vinogradima
Instaliran IoT sistem sastoji se od niza međusobno povezanih senzora postavljenih u polju na zadatim dubinama. Senzori omogućavaju praćenje bitnih parametara zemljišta, merenje temperature i vlažnosti zemljišta, NPK, Ph vrednosti, praćenje atmosferskih uslova. Zajedno čine Mernu stanicu. Svi podaci koji se očitavaju, direktno se šalju preko LoRaWAN bežične mreže do serverske platforme kojoj se može pristupiti pomoću računara ili mobilnog telefona.

Koliko ostajete prisutni na poljima svojih korisnika i nakon završene implementacije, kako je regulisana podrška? Imate li dovoljno raspoloživih konsultanata?

Do sada imamo iskustva sa neometanim radom i čitanjem podataka sa senzora, četvrtu godinu za redom. Podrška Yunet International je dostupna 24/7.

Heftični bilten

Nikad više ne propustite veliku priču od Sandžaklije. Prijavite se za Heftični Bilten i svake hefte primajte e-mail s pričama koje morate pročitati.

Čitajte više

Search
Search

Slušajte audio izdanja magazina Sandžaklija

HEFTIČNI BILTEN

Nikad više ne propustite veliku priču od Sandžaklije.

Prijavom na Heftični Bilten slažete se sa Uslovima korišćenja i politikom privatnosti.