Kad senzor stane u zub

Proizvođač tvrdi da bi ovaj uređaj mogao da služi za detektovanje više od hiljadu oboljenja.
senzor
Novo!
Close
Sačuvajte članke sa nalogom

Nakon što se prijavite preko Cafe Sandžak, možete sačuvati priče i lako ih pregledavati kasnije na bilo kojem uređaju.

Što su nosivi uređaji manji, to je izazov za proizvođače veći. Što su sitniji, to su lakši za nošenje, ali rešenja obično utiču na trajanje baterije. Silicon Labs ima rešenje.

U pitanju je čipset xG27 koji je manji i energetski efikasniji, što omogućava razne stvari, recimo senzor koji može da stane u zub, a služi za analizu pljuvačke korisnika. Linija SoC xG27 radi uz pomoć ARM Cortex M33 procesora, a veličine je između dva i pet kvadratnih milimetara. Dakle ne radi se o najmanjem čipu na svetu, ali je dovoljno mali da može da stane u nosivi senzor koji staje u usnu duplju korisnika, tačnije na zub.

Proizvođač tvrdi da bi ovaj uređaj mogao da služi za detektovanje više od hiljadu oboljenja, a ovo je prvi put da je medicinski gedžet budućnosti ovoliko blizu stvarnosti. Sigurno je da će za njim doći i drugi, na primer medicinski flasteri, monitori za praćenje nivoa šećera u krvi, nosive EKG sprave, te razne druge korisne stvari.

Heftični bilten

Nikad više ne propustite veliku priču od Sandžaklije. Prijavite se za Heftični Bilten i svake hefte primajte e-mail s pričama koje morate pročitati.

Čitajte više

Search
Search

Slušajte audio izdanja magazina Sandžaklija

HEFTIČNI BILTEN

Prijavom na Heftični Bilten slažete se sa Uslovima korišćenja i politikom privatnosti.