Održan mirni protest i blokada magistralnog puta ka Rožajama

Ovaj bunt građana je sasvim opravdan i zaosta im treba dati punu podršku.
Održan mirni protest i blokada magistralnog puta ka Rožajama_64093d9d034ac.jpeg
Novo!
Close
Sačuvajte članke sa nalogom

Nakon što se prijavite preko Cafe Sandžak, možete sačuvati priče i lako ih pregledavati kasnije na bilo kojem uređaju.

Tri su pune godine kako mještani okolnih mjesta opštine Rožaje čekaju na završetak rekonstrukcije puta koji ih povezuje sa ostatkom svijeta. Tri su pune godine, kažu mještani, kako trpe ovu, nazvaše je, katastrofu koja se ogleda u velikoj materijalnoj šteti pričinjenoj njima – bilo da se ona ogleda kroz zastoj usljed kojeg ne mogu svoje poslove obavljati onako kako treba, bilo zbog materijalne štete na njihovim prijevoznim sredstvima. Mirni protest i blokada ove saobraćajnice u trajanju od sat vremena njihov je bunt. Podigli su glas i kazali da ovakav način funkcionisanja više neće trpjeti.

“Radi komparacije želim istaći sljedeću činjenicu – za vrijeme SFRJ imamo podatak da je put od Ribarića do Rožaja otvoren za godinu dana. Mi, u 21. stoljeću u 2023. godini čekamo tri pune godine da se ovaj put renovira i rekonstruiše. I danas još uvijek nemamo rekonstruisan i riješen ovaj put. Mi, građani, odlučili smo da se okupimo i na taj način iskažemo svoje nezadovoljstvo. Nastavićemo idalje da se okupljamo ukoliko nadležne institucije i firme koje su odgovorne za ovu katastrofu ne pokažu zainteresovanje u radu”, kazao je mještanin Haris Murić.

“Zamislite – na ovoj magistralnoj dionici u jeku sezone radi po, svega, 2-3 čovjeka. To je nezamislivo, neoprostivo. Toliko je propusta napravljeno. Mi gledamo – oni su, tobože, sanirali tunele kroz koje mi prolazimo. I dan danas voda kapa sve vrijeme. Onda ovu dionicu puta ovdje u Kačapore – cijelu zimu su ostavili da ljudi voze po blatu. Ovdje je blato do koljena. Sad su izašli tu nešto da ravnaju. Ovaj bunt građana je sasvim opravdan i zaosta im treba dati punu podršku. Ovi građani obratiće se nadležnim institucijama, resornom ministarstvu, obratiće se također i opštinskim vlastima ovdje u Rožajama. Ovo treba da bude tačka konsenzusa jedinstva svih stanovnika Rožaja – bez obzira na orijentaciju u bilo kojem smislu, jer svi zajedno trpimo štetu”, istakao je muftija sandžački hfz. Abdurrahman ef. Kujević.

“Radim u Špediciji. Dolje ima pet agencija špedicije. Dakle, oni otkako su počeli raditi ovaj put i probijaju svaki naredni rok, nama su umanjili posao za 70%. To može i da se provjeri, jer je smanjen i transport, smanjena je roba. U tih 5 agencija, možete i to provjeriti, radi 20 ljudi. To je preko 50 članova porodice. Smanjili su nam posao maksimalno”, kazao je Nusret Kurbašević.

“Ono što smo čuli od mnogih mještana ovdje jeste pitanje šta rade državne institucije. Isto je tako i pitanje za resornog ministra koji je zadužen resorom kapitalnih investicija – kojim poslom se on bavi? Još da stvar bude gora – on dolazi iz ovoga grada. Taj isti ministar se brine o statusu Cetinja, crnogorskog jezika, drugih nekih naroda, a njegov narod gaca ovdje u blatu i bijedi”, kazao je Mumin Halilović.

“Sve može da se trpi do određenog nivoa, ali ova vrsta zuluma koji mi svakodnevno trpimo mislim da je dostigla neki nivo koji više neće biti u stanju da se trpi. Iako, i to moram kazati, mi smo pokazali najveće levele kada je u pitanju mogućnost da se trpe i podnose nevolje. Mislim da je pravo vrijeme da se kaže da više nećemo tolerisati ovakvo ponašanje”, kazao je Ibiš Ljajić.

Uslijedila i poruka da, ukoliko se u najhitnijem vremenskom roku ne riješi ovaj problem, protesti će se nastaviti, trajaće još duže, da će biti u još većem broju i da će se ići sve i do graničnog prijelaza.

Heftični bilten

Nikad više ne propustite veliku priču od Sandžaklije. Prijavite se za Heftični Bilten i svake hefte primajte e-mail s pričama koje morate pročitati.

Čitajte više

Search
Search

Slušajte audio izdanja magazina Sandžaklija

HEFTIČNI BILTEN

Prijavom na Heftični Bilten slažete se sa Uslovima korišćenja i politikom privatnosti.