Proširena sjednica Mešihata

Utvrđena je visina sadekatu-l-fitra za nastupajući Ramazani šerif, te odlučeno da Vjersko-prosvjetna služba Mešihata izvrši neophodne pripreme za realizaciju ramazanskih aktivnosti na terenu u saradnji sa muftijstvima i medžlisima Islamske zajednice.
Održana proširena sjednica Mešihata – Usvojeni izvještaji o radu ustanova i medžlisa_63ed8df84fba1.jpeg
Novo!
Close
Sačuvajte članke sa nalogom

Nakon što se prijavite preko Cafe Sandžak, možete sačuvati priče i lako ih pregledavati kasnije na bilo kojem uređaju.

Ovaj članak može da se sluša Poslušajte tekst koji slijedi u nastavku

Dana 15.02.2023. godine održana je proširena sjednica Mešihata Islamske zajednice u Srbiji kojoj su pored članova Mešihata prisustvovali muftije, rukovodioci ustanova te predsjednici i glavni imami medžlisa Islamske zajednice.

Nakon proučene Fatihe za stradale u zemljotresu u Turskoj i Siriji, podnijeti su izvještaji o radu ustanova i medžlisa Islamske zajednice u 2022. godini, koji su poslije iscrpne rasprave usvojeni.

Članovi Mešihata podržali su izvještaje uz konstataciju da je prethodna 2022. godina jedna od najuspješnijih u radu Islamske zajednice, te je tom prilikom predsjednik Mešihata izrazio zahvalnost i priznanje rukovodiocima ustanova, glavnim imamima i predsjednicima medžlisa, kao i svim uposlenicima Islamske zajednice na angažovanju, a posebno vjernicima na podršci i povjerenju.

Na sjednici je verificirano imenovanje dr Envera Gicića za direktora Agencije za sertificiranje halal kvaliteta, a msc. Elvira Mekić imenovana je na mjesto upravnice Predškolske ustanove Reuda u naredne četiri godine.

Utvrđena je visina sadekatu-l-fitra za nastupajući Ramazani šerif, te odlučeno da Vjersko-prosvjetna služba Mešihata izvrši neophodne pripreme za realizaciju ramazanskih aktivnosti na terenu u saradnji sa muftijstvima i medžlisima Islamske zajednice.

Također, verificirana su dva uvakufljenja zemljišta u Novom Pazaru i Tutinu ukupne površine oko šest ari, te izvršena verifikacija novog hafiza Amara Kapidžića, prvog čuvara Kur’ana na području Medžlisa IZ-e Prijepolje.

Ostvareni rezultati i angažman Islamske zajednice u protekloj godini opravdavaju činjenicu da je Mešihat IZ-e u Srbiji najvažnija institucija svih muslimana u državi, koja brine o svojim pripadnicima štiteći njihove interese, pod čijim krovom ima mjesta za sve dobronamjerne koji žele doprinijeti njenoj stabilnosti i razvoju, te postizanju jedinstva muslimana.

Heftični bilten

Nikad više ne propustite veliku priču od Sandžaklije. Prijavite se za Heftični Bilten i svake hefte primajte e-mail s pričama koje morate pročitati.

Čitajte više

Search
Search

Slušajte audio izdanja magazina Sandžaklija

HEFTIČNI BILTEN

Prijavom na Heftični Bilten slažete se sa Uslovima korišćenja i politikom privatnosti.