Muzej ratnog djetinjstva obilježio šesti rođendan

Prepoznavanje rada Muzeja na lokalnom i internacionalnom nivou nije samo važno zbog razvoja ove institucije, nego je važna i potvrda da nezavisne kulturne inicijative i iz Bosne i Hercegovine mogu imati međunarodni doseg i rezultate.
Muzej ratnog djetinjstva obilježio šesti rođendan_63ed6f6b722e6.jpeg
Novo!
Close
Sačuvajte članke sa nalogom

Nakon što se prijavite preko Cafe Sandžak, možete sačuvati priče i lako ih pregledavati kasnije na bilo kojem uređaju.

Ovaj članak može da se sluša Poslušajte tekst koji slijedi u nastavku

Sinoć je u Narodnom pozorištu Sarajevo uz prisustvo učesnika i učesnica u stvaranju kolekcije, prijatelja i prijateljica Muzeja ratnog djetinjstva (MRD-a) te niza domaćih i međunarodnih zvaničnika obilježen šesti rođendan Muzeja koji je bio prilika da se gosti i gošće upoznaju sa dijelom rezultata ostvarenih u 2022. godini. Iako je protekla godina podrazumijevala brojne izazove, prvenstveno zbog invazije na Ukrajinu i djelovanja Muzeja ratnog djetinjstva u toj zemlji, na ukupnom planu muzejskog djelovanja kako u zemlji i regiji, tako i u inostranstvu, bila je iznimno uspješna.

Nakon evakuacije muzejskog tima i kolekcije iz Kijeva, MRD je producirao jednu od najznačajnijih vlastitih izložbi u minuloj godini, postavku Slušaj (Listen) koja je u većem obimu bila posvećena Ukrajini ali i ostalim područjima na kojima su se vodili ratovi, kao što je to slučaj i sa drugim izložbama Muzeja ratnog djetinjstva. Izložba je predstavljena u Srbiji i na Kosovu te u Češkoj, Francuskoj i Holandiji. U Pragu je izložba predstavljena na najvećoj muzejskoj konferenciji na svijetu, gdje je kompletan tim MRD-a učestvovao, a osnivač i direktor Jasminko Halilović imao izlaganje na jednoj od panel diskusija, a u Strasbourgu u Vijeću Evrope, izložba Slušaj bila je postavljena tokom sedmice u kojoj se održavala plenarna sesija Parlamentarne skupštine Vijeća Evrope.

Rat u Ukrajini i dalje traje. Ratovi su vrijeme koje nas možda i najbolje podsjeti kako smo mali i kako ne možemo mnogo. Nastavit ćemo raditi sto možemo. Kao organizacija ostajemo potpuno posvećeni Ukrajini, i drago mi je večeras najaviti da Muzej ratnog djetinjstva, kada se za to stvore okolnosti, planira otvoriti i stalnu muzejsku postavku u Kijevu. Do tada ćemo nastaviti biti glas naše ukrajinske zajednice u Evropi. Trenutno pripremamo veliku izložbu koju ćemo otvoriti u maju u Bukureštu, rekao je Jasminko Halilović, osnivač i generalni direktor Muzeja ratnog djetinjstva.

Samo u BiH u minuloj godini postavljene su tri nove izložbe, organizovano je preko 200 programa za djecu koji su uključivali i razvijanje novih metodologija rada s najmlađim muzejskim posjetiteljima i posjetiteljicama, opremljen je i organizovan novi muzejski arhivski prostor… Više od 20 000 ljudi je posjetilo MRD uz više od 5 000 djece u okviru školskih posjeta.

Bilo da govorimo o unapređenju procesa pomirenja, tranzicijske pravde, ili bilo kojem drugom povezanom procesu, snaga MRD je u tome sto uvijek u centar stavlja ličnu i dječiju perspektivu. U skladu s tim, pokušavamo omogućiti što više prilika da učesnici u stvaranju i širenju kolekcije MRD istovremeno budu i kokreatori sadržaja koje zajedno predstavljamo široj javnosti, istaknula je Amina Krvavac, izvršna direktorica Muzeja ratnog djetinjstva.

Nakon dva dana putovanja, što u normalnim okolnostima traje nekoliko sati, u Sarajevo je stigla direktorica ukrajinskog ureda Muzeja ratnog djetinjstva Svitlana Osipchuk. Uprkos svim preprekama, ukrajinski tim MRD-a je radio od početka invazije, organizujući radionice putem interneta, pružajući kroz različite aktivnosti podršku i djeci i njihovim roditeljima. Iskustvo rada u ratnim uslovima, naučilo ju je, kako je rekla u Sarajevu, da je tim ključan, uprkos tome što danas djeluju sa različitih adresa.

Moje kolege i kolegice danas moraju nastavljati svoje živote u različitim zemljama svijeta. Uprkos tome oni ostaju profesionalni, snažni i predani našem cilju. A cilj nam je iskustva ratnog djetinjstva u Ukrajini učiniti vidljivim. Beskrajno sam zahvalna našim kolegama i kolegicama u Sarajevu, zbog svega onoga što rade za djecu Ukrajine, ali i drugih dijelova svijeta, naglasila je Osipchuk.

Prepoznavanje rada Muzeja na lokalnom i internacionalnom nivou nije samo važno zbog razvoja ove institucije, nego je važna i potvrda da nezavisne kulturne inicijative i iz Bosne i Hercegovine mogu imati međunarodni doseg i rezultate.

Obilježavanje šestog rođendana Muzeja ratnog djetinjstva realizovano je u saradnji sa Delegacijom Evropske unije i uz podršku ambasadora Johanna Sattlera, šefa delegacije i specijalnog predstavnika Evropske unije u Bosni i Hercegovini. Gostima i gošćama sinoć se obratila i Aurélie Valtat, šefica Sekcije za evropske integraciju, politička i ekonomska pitanja pri delegaciji Evropske unije u Bosni I Hercegovini.

Jednu od prošlogodišnjih aktivnosti Muzeja — izradu novog dječijeg kutka, te interaktivnih instalacija za posjetioce koje će uskoro postati dio stalne postavke, podržao je Kanton Sarajevo.

Ministar kulture i sporta u Vladi Kantona Sarajevo, Samir Avdić, naglasio je značaj rada Muzeja ratnog djetinjstva i njegovog doprinosa bh. kulturnoj sceni.

Uspjeh ovog Muzeja ogleda se i u njegovim sposobnostima da u BiH privuče značajna međunarodna sredstva za kulturu, samo prošle godine preko 1 milion KM. Ta sredstva se koriste za kreiranje novih radnih mjesta u kulturnoj industriji u BiH, naglasio je Avdić, te u ime Ministarstva kulture i sporta KS čestitao Muzeju šesti rođendan.

Obilježavanje rođendana ne podrazumijeva samo svečanost u Narodnom pozorištu kojem je poseban doprinos dala Sarajevska filharmonija pod dirigiranjem maestre Samre Gulamović nego i rođendansku sedmicu koja će se odvijati od 20. do 26. februara. Pored besplatnog ulaza u Muzej, gdje je postavljena nova izložba, odnosno urađena redovna rotacija eksponata u stalnoj postavci, Muzej će organizovati i brojne radionice za djecu i odrasle u saradnji sa prijateljima iz sarajevske galerije Manifesto. Tokom rođendanskih dana, ulaz za sve posjetitelje i posjetiteljice bit će slobodan.

Heftični bilten

Nikad više ne propustite veliku priču od Sandžaklije. Prijavite se za Heftični Bilten i svake hefte primajte e-mail s pričama koje morate pročitati.

Čitajte više

Search
Search

Slušajte audio izdanja magazina Sandžaklija

HEFTIČNI BILTEN

Nikad više ne propustite veliku priču od Sandžaklije.

Prijavom na Heftični Bilten slažete se sa Uslovima korišćenja i politikom privatnosti.