Muzej ratnog djetinjstva obilježio šesti rođendan

Prepoznavanje rada Muzeja na lokalnom i internacionalnom nivou nije samo važno zbog razvoja ove institucije, nego je važna i potvrda da nezavisne kulturne inicijative i iz Bosne i Hercegovine mogu imati međunarodni doseg i rezultate.
Muzej ratnog djetinjstva obilježio šesti rođendan_63ed6f6b722e6.jpeg
Novo!
Close
Sačuvajte članke sa nalogom

Nakon što se prijavite preko Cafe Sandžak, možete sačuvati priče i lako ih pregledavati kasnije na bilo kojem uređaju.

Ovaj članak može da se sluša Poslušajte tekst koji slijedi u nastavku

Sinoć je u Narodnom pozorištu Sarajevo uz prisustvo učesnika i učesnica u stvaranju kolekcije, prijatelja i prijateljica Muzeja ratnog djetinjstva (MRD-a) te niza domaćih i međunarodnih zvaničnika obilježen šesti rođendan Muzeja koji je bio prilika da se gosti i gošće upoznaju sa dijelom rezultata ostvarenih u 2022. godini. Iako je protekla godina podrazumijevala brojne izazove, prvenstveno zbog invazije na Ukrajinu i djelovanja Muzeja ratnog djetinjstva u toj zemlji, na ukupnom planu muzejskog djelovanja kako u zemlji i regiji, tako i u inostranstvu, bila je iznimno uspješna.

Nakon evakuacije muzejskog tima i kolekcije iz Kijeva, MRD je producirao jednu od najznačajnijih vlastitih izložbi u minuloj godini, postavku Slušaj (Listen) koja je u većem obimu bila posvećena Ukrajini ali i ostalim područjima na kojima su se vodili ratovi, kao što je to slučaj i sa drugim izložbama Muzeja ratnog djetinjstva. Izložba je predstavljena u Srbiji i na Kosovu te u Češkoj, Francuskoj i Holandiji. U Pragu je izložba predstavljena na najvećoj muzejskoj konferenciji na svijetu, gdje je kompletan tim MRD-a učestvovao, a osnivač i direktor Jasminko Halilović imao izlaganje na jednoj od panel diskusija, a u Strasbourgu u Vijeću Evrope, izložba Slušaj bila je postavljena tokom sedmice u kojoj se održavala plenarna sesija Parlamentarne skupštine Vijeća Evrope.

Rat u Ukrajini i dalje traje. Ratovi su vrijeme koje nas možda i najbolje podsjeti kako smo mali i kako ne možemo mnogo. Nastavit ćemo raditi sto možemo. Kao organizacija ostajemo potpuno posvećeni Ukrajini, i drago mi je večeras najaviti da Muzej ratnog djetinjstva, kada se za to stvore okolnosti, planira otvoriti i stalnu muzejsku postavku u Kijevu. Do tada ćemo nastaviti biti glas naše ukrajinske zajednice u Evropi. Trenutno pripremamo veliku izložbu koju ćemo otvoriti u maju u Bukureštu, rekao je Jasminko Halilović, osnivač i generalni direktor Muzeja ratnog djetinjstva.

Samo u BiH u minuloj godini postavljene su tri nove izložbe, organizovano je preko 200 programa za djecu koji su uključivali i razvijanje novih metodologija rada s najmlađim muzejskim posjetiteljima i posjetiteljicama, opremljen je i organizovan novi muzejski arhivski prostor… Više od 20 000 ljudi je posjetilo MRD uz više od 5 000 djece u okviru školskih posjeta.

Bilo da govorimo o unapređenju procesa pomirenja, tranzicijske pravde, ili bilo kojem drugom povezanom procesu, snaga MRD je u tome sto uvijek u centar stavlja ličnu i dječiju perspektivu. U skladu s tim, pokušavamo omogućiti što više prilika da učesnici u stvaranju i širenju kolekcije MRD istovremeno budu i kokreatori sadržaja koje zajedno predstavljamo široj javnosti, istaknula je Amina Krvavac, izvršna direktorica Muzeja ratnog djetinjstva.

Nakon dva dana putovanja, što u normalnim okolnostima traje nekoliko sati, u Sarajevo je stigla direktorica ukrajinskog ureda Muzeja ratnog djetinjstva Svitlana Osipchuk. Uprkos svim preprekama, ukrajinski tim MRD-a je radio od početka invazije, organizujući radionice putem interneta, pružajući kroz različite aktivnosti podršku i djeci i njihovim roditeljima. Iskustvo rada u ratnim uslovima, naučilo ju je, kako je rekla u Sarajevu, da je tim ključan, uprkos tome što danas djeluju sa različitih adresa.

Moje kolege i kolegice danas moraju nastavljati svoje živote u različitim zemljama svijeta. Uprkos tome oni ostaju profesionalni, snažni i predani našem cilju. A cilj nam je iskustva ratnog djetinjstva u Ukrajini učiniti vidljivim. Beskrajno sam zahvalna našim kolegama i kolegicama u Sarajevu, zbog svega onoga što rade za djecu Ukrajine, ali i drugih dijelova svijeta, naglasila je Osipchuk.

Prepoznavanje rada Muzeja na lokalnom i internacionalnom nivou nije samo važno zbog razvoja ove institucije, nego je važna i potvrda da nezavisne kulturne inicijative i iz Bosne i Hercegovine mogu imati međunarodni doseg i rezultate.

Obilježavanje šestog rođendana Muzeja ratnog djetinjstva realizovano je u saradnji sa Delegacijom Evropske unije i uz podršku ambasadora Johanna Sattlera, šefa delegacije i specijalnog predstavnika Evropske unije u Bosni i Hercegovini. Gostima i gošćama sinoć se obratila i Aurélie Valtat, šefica Sekcije za evropske integraciju, politička i ekonomska pitanja pri delegaciji Evropske unije u Bosni I Hercegovini.

Jednu od prošlogodišnjih aktivnosti Muzeja — izradu novog dječijeg kutka, te interaktivnih instalacija za posjetioce koje će uskoro postati dio stalne postavke, podržao je Kanton Sarajevo.

Ministar kulture i sporta u Vladi Kantona Sarajevo, Samir Avdić, naglasio je značaj rada Muzeja ratnog djetinjstva i njegovog doprinosa bh. kulturnoj sceni.

Uspjeh ovog Muzeja ogleda se i u njegovim sposobnostima da u BiH privuče značajna međunarodna sredstva za kulturu, samo prošle godine preko 1 milion KM. Ta sredstva se koriste za kreiranje novih radnih mjesta u kulturnoj industriji u BiH, naglasio je Avdić, te u ime Ministarstva kulture i sporta KS čestitao Muzeju šesti rođendan.

Obilježavanje rođendana ne podrazumijeva samo svečanost u Narodnom pozorištu kojem je poseban doprinos dala Sarajevska filharmonija pod dirigiranjem maestre Samre Gulamović nego i rođendansku sedmicu koja će se odvijati od 20. do 26. februara. Pored besplatnog ulaza u Muzej, gdje je postavljena nova izložba, odnosno urađena redovna rotacija eksponata u stalnoj postavci, Muzej će organizovati i brojne radionice za djecu i odrasle u saradnji sa prijateljima iz sarajevske galerije Manifesto. Tokom rođendanskih dana, ulaz za sve posjetitelje i posjetiteljice bit će slobodan.

Heftični bilten

Nikad više ne propustite veliku priču od Sandžaklije. Prijavite se za Heftični Bilten i svake hefte primajte e-mail s pričama koje morate pročitati.

Čitajte više

Slušajte audio izdanja magazina Sandžaklija

HEFTIČNI BILTEN

Prijavom na Heftični Bilten slažete se sa Uslovima korišćenja i politikom privatnosti.