Bojkot aerodroma u Nišu i Kraljevu

Odbacujemo neprimjerena obrazloženja da je to, navodno, uobičajena sigurnosna procedura u svijetu, iz razloga što se takva ne primjenjuju niti na beogradskom niti na bilo kom drugom aerodromu u svijetu.
Mešihat pozvao vjernike da bojkotuju aerodrome u Nišu i Kraljevu_63ed8e112ff07.jpeg
Novo!
Close
Sačuvajte članke sa nalogom

Nakon što se prijavite preko Cafe Sandžak, možete sačuvati priče i lako ih pregledavati kasnije na bilo kojem uređaju.

Ovaj članak može da se sluša Poslušajte tekst koji slijedi u nastavku

Mešihat Islamske zajednice najoštrije osuđuje neprofesionalno, tendenciozno i diskriminatorsko ponašanje službi sigurnosnih protokola na aerodromima „Konstantin Veliki“ u Nišu i „Morava“ u Kraljevu prema ženama muslimankama sa hidžabom.

Naime, u Mešihat već duže vrijeme pristižu žalbe od strane vjernica odjevenih u skladu sa islamskim propisima i njihovih članova porodica zbog neugodnosti koje su preživjeli na spomenutim aerodromima, na način da se isključivo one – žene sa hidžabom, prilikom sigurnosnih aerodromskih provjera, izdvajaju iz kolona, vode u kabine na detaljan pretres, gdje se od njih traži skidanje hidžaba, a u nekim situacijama i skidanje dijelova odjeće. Od ovakvog ophođenja nisu bile pošteđene ni zvanične službenice Islamske zajednice.

Mešihat je u proteklom periodu pokušao internim putem, u komunikaciji sa aerodromskim upravama i službama, ukazati i zaustaviti ovakvo ponašanje, koje se ne može drugačije okarakterizirati osim ponižavanjem i diskriminiranjem po vjerskoj i nacionalnoj osnovi.

Uprkos obećanjima da se takva praksa neće ponavljati, ovih dana dobili smo niz novih žalbi od strane vjernica koje su se suočavale sa istim problemom. Odbacujemo neprimjerena obrazloženja da je to, navodno, uobičajena sigurnosna procedura u svijetu, iz razloga što se takva ne primjenjuju niti na beogradskom niti na bilo kom drugom aerodromu u svijetu.

Tim povodom Mešihat Islamske zajednice javno zahtijeva od nadležnih uprava policije i aerodroma hitnu reakciju i prekidanje pomenute prakse, a od najviših državnih organa osudu tendencioznog ponašanja i pomoć u rješavanju ovog problema. U suprotnom, Mešihat će biti prinuđen pokrenuti sva raspoloživa pravna sredstva u cilju zaštite elementarnih prava vjernika u Republici Srbiji od bilo kog oblika diskriminacije.

Pozivamo vjernike, pogotovo vjernice da, u cilju izbjegavanja neprijatnosti, do rješavanja ovog problema i javnog oglašavanja, te obećanja odgovornih na pomenutim aerodromima da će se navedena praksa prekinuti, bojkotuju aerodrome u Nišu i Kraljevu.

Informativna služba Mešihata

Heftični bilten

Nikad više ne propustite veliku priču od Sandžaklije. Prijavite se za Heftični Bilten i svake hefte primajte e-mail s pričama koje morate pročitati.

Čitajte više

Search
Search

Slušajte audio izdanja magazina Sandžaklija

HEFTIČNI BILTEN

Nikad više ne propustite veliku priču od Sandžaklije.

Prijavom na Heftični Bilten slažete se sa Uslovima korišćenja i politikom privatnosti.