Da li ljubimci prepoznaju braću i sestre?

Kao vlasnici kućnih ljubimaca, moramo da se fokusiramo na njihovu socijalizaciju i obuku kako bismo stvorili nove, pozitivne asocijacije sa novim okruženjem našeg psa.
Ilustracija: Carlotta Notaro
Ilustracija: Carlotta Notaro
Novo!
Close
Sačuvajte članke sa nalogom

Nakon što se prijavite preko Cafe Sandžak, možete sačuvati priče i lako ih pregledavati kasnije na bilo kojem uređaju.

Ovaj članak može da se sluša Poslušajte tekst koji slijedi u nastavku

Od samog trenutka rođenja, štenci imaju gomilu braće i sestara koji im prave društvo. Boravak u leglu je vrlo važan tokom prvih nedjelja razvoja, međutim, da li ste se ikada zapitali da li odraslom psu nedostaju srodnici?

Štenci razvijaju snažnu povezanost sa braćom i sestrama u tih prvih nekoliko nedjelja života, pošto ekipa u leglu pruža priliku za socijalizaciju koja pomaže mladim psima da razviju samopouzdanje.

Život šteneta je prilično jednostavan. Sastoji se uglavnom od hranjenja, maženja sa majkom, igranja sa braćom i sestrama i spavanja.

Kada se ovo poznato okruženje usredsređeno na braće i sestre poremeti, štenad će sigurno doživjeti određeni stres.

Ipak, štenci će se prilagoditi – posebno ako im se pruži ljubav i stimulacija od njihove nove ljudske porodice.

Kao vlasnici kućnih ljubimaca, moramo da se fokusiramo na njihovu socijalizaciju i obuku kako bismo stvorili nove, pozitivne asocijacije sa novim okruženjem našeg psa.

Vremenom, mladi štenci će početi da smatraju svoje ljudske porodice svojim “čoporom”.

U slučaju da se pas sretne sa svojim bratom ili sestrom, on može prepoznati miris svog legla, ali to svakako nije zagarantovano, navodi sajt k9ofmine.

U početku, štencima će nedostajati njihova braća i sestre, ali, oni će to ubrzo preboljeti.

Naučnici su otkrili da psi nemaju mentalne kapacitete da razmišljaju o vršnjacima iz ranog života, tako da im srodnici neće nedostajati na ljudski način.

Ali, biti uzet iz jedine porodice i okruženja koje ste ikada poznavali je svakako traumatično, i u tom smislu, štene će u početku biti tužno što pored sebe nema svoju krznenu braću i sestre kao što su uvijek bili, prenosi B92.

Heftični bilten

Nikad više ne propustite veliku priču od Sandžaklije. Prijavite se za Heftični Bilten i svake hefte primajte e-mail s pričama koje morate pročitati.

Čitajte više

Search
Search

Slušajte audio izdanja magazina Sandžaklija

HEFTIČNI BILTEN

Prijavom na Heftični Bilten slažete se sa Uslovima korišćenja i politikom privatnosti.