Održana akademska besjeda “Ćutanjem se zlo veliča”

Svaki zločinac mora biti kažnjen – na ovaj ili onaj način.
329702466_552446540285649_233423302920772575_n
Novo!
Close
Sačuvajte članke sa nalogom

Nakon što se prijavite preko Cafe Sandžak, možete sačuvati priče i lako ih pregledavati kasnije na bilo kojem uređaju.

Ovaj članak može da se sluša Poslušajte tekst koji slijedi u nastavku

U organizaciji Instituta za historiju, demografiju i antropologiju Sandžaka, a pod pokroviteljstvom Mešihata IZ-e u Srbiji u Amfiteatru FIS-a održana je akademska besjeda pod nazivom: “Ćutanjem se zlo veliča”. Posvećena je 80-togodišnjici genocida nad Bošnjacima u Sandžaku iz 1943. godine.

Akademik Ferid Muhić izlagao je na navedenu temu. Zlo je apsolutno i najveći je krah civilizacije, istakao je Muhić.
“Zlo je tako veliko, apsolutno, da ga ničm ne možemo uveličati. Kao što ga ćutanje ne može uveličati, nijedan krik ga ne može ukinuti, niti ga nadjačati. Zlo je najveći krah ljudske civilizacije”, kazao je akademik Muhić.

Svoje rane i ožiljke nikada ne smijemo u potpunosti pokazivati, ali se zauvijek trebaju pamtiti oni koji su ih napravili. O njima se mora govoriti budućim generacijama kako bi se i one sačuvale istog – kaže Muhić.
“Niko ne voli da mu pokazujete svoje ožiljke i rane. Niko ih ne voli gledati. Posebno ako su jasno vidljive. To ne treba da bude naša karta na koju ćemo igrati. Moramo biti jači. I zauvijek pamtiti način na koji su nastale. Samo na taj način nećemo dozvoliti da nam ih iko ikad više napravi”, dodao je akademik Muhić.

Na zlo se više nikada neće ćutati, završava Muhić.
“Zločin mora biti kažnjen. Svaki zločinac mora biti kažnjen – na ovaj ili onaj način. Ako nije među živima – mora biti stigmatiziran. Na zločin se ne smije ostati nijemo. Zlo postoji, ali se na njega više neće ćutati”, istakao je Muhić.

Prisutnima se obratio i akademik Šerbo Rastoder. Sve ono što se kroz vrijeme odbranilo – za njega se moralo punom snagom boriti, kazao je Rastoder.
“Gdje se god nismo branili – tu smo stradali. To vam se pokazalo i poslije rata u Bosni. To vam je jednostavan recept za opstanak. Ovo nije nikakav poziv na ustanak. I neka znate – amnestiranje Draže Mihajlovića nije samo njegovo amnestiranje. To je amnestiranje cijelog Četničkog pokreta, jer kad amnestirate glavnog zločinca, amnestirali ste cijeli jedan pokret”, kazao je akademik Šerbo Rastoder.

Prisutne je poselamio Generalni sekretar BANU-a dr Ademir Jerković. BANU je stao iza ovog i biće uz svaki sličan projekat.

Predsjednik Mešihat IZ-e u Srbiji muftija dr Mevlud ef. Dudić obratio se prisutnima na samom kraju. Ovo je projekat na koji su vjernici posebno ponosni, ali i cijela zajednica. O ovome se mora govoriti, učiti i sačuvati u kulturi sjećanja.
“Trebalo je da prođe 80 godina da bi neko ko je sjeme onih koji su položili svoje živote i ono najvrijednije dali za naš opstanak, život – govorilo o njima. I bojim se da ovo nismo uradili – bili bismo pitani na Sudnjem danu. Zato sam ponosan na ovaj projekat, jer je ovo trajna sadaka. Ovo moramo svi da imamo. Ovakve projekte mogu raditi samo veliki ljudi, pa sam ponosan što je i Islamska zajednica dala svoj doprinos i bila dio ove knjige”, kazao je muftija dr Mevlud ef. Dudić.

Heftični bilten

Nikad više ne propustite veliku priču od Sandžaklije. Prijavite se za Heftični Bilten i svake hefte primajte e-mail s pričama koje morate pročitati.

Čitajte više

Search
Search

Slušajte audio izdanja magazina Sandžaklija

HEFTIČNI BILTEN

Nikad više ne propustite veliku priču od Sandžaklije.

Prijavom na Heftični Bilten slažete se sa Uslovima korišćenja i politikom privatnosti.