MDMA i ‘magične gljive’ u medicinske svrhe

Mnoge vrste magičnih gljiva rastu u divljinama Australije, ali je ilegalno posjedovati ili opskrbljivati psilocibinom.
Australija će prva na svijetu legalizirati MDMA i ‘magične gljive’ u medicinske svrhe_63deeee537736.jpeg
Novo!
Close
Sačuvajte članke sa nalogom

Nakon što se prijavite preko Cafe Sandžak, možete sačuvati priče i lako ih pregledavati kasnije na bilo kojem uređaju.

Ovaj članak može da se sluša Poslušajte tekst koji slijedi u nastavku

Od jula ove godine psihijatri će u Australiji moći prepisivati MDMA i psilocibin, poznatije kao ekstazi i magične gljive, u liječenju depresije i posttraumatskog stresa. Lijekovi će se smjeti koristiti samo u vrlo ograničenom obimu. Dr. David Caldicott, viši predavač hitne medicine na Australskom nacionalnom univerzitetu, taj potez je opisao kao vrlo dobrodošao korak udaljavanja od desetljeća demonizacije.

MDMA ili ecstasy je polusintetička psihoaktivna droga iz skupine feniletilamina, odnosno supstituiranih amfetamina, dok je psilocibin psihodelik koji se obično nalazi u takozvanim čarobnim gljivama. Oba su lijeka korištena eksperimentalno i terapeutski prije nekoliko desetljeća, prije nego što su kriminalizirana.

Posebno ovlašteni psihijatri moći će prepisivati MDMA za posttraumatski stresni poremećaj, a psilocibin za depresiju otpornu na liječenje. Ekstazi je razvijen kao sredstvo za suzbijanje apetita 1912, ali se ’70-ih počeo koristiti u terapijskim seansama u SAD-u. U Australiju je ušao ’80-ih kao party droga, a kriminaliziran je 1987.

Mnoge vrste magičnih gljiva rastu u divljinama Australije, ali je ilegalno posjedovati ili opskrbljivati psilocibinom.

Osim jasne i razvojne terapijske dobrobiti, također nudi priliku da se nadoknade decenije izgubljenih prilika u udubljivanja u unutarnje funkcioniranje ljudskog uma, napuštenog tako dugo kao dio loše zamišljenog, ideološkog ‘rata protiv droge’. Kognitivna neuropsihologinja, prof. Susan Rossell, iz Swinburneovog Centra za mentalno zdravlje, rekla je da još uvijek postoji značajan stepen opreza u vezi s odlukom i da su potrebna dodatna istraživanja.

Rossell je vodeća istraživačica u najvećem australskom istraživačkom ispitivanju efikasnosti psilocibina za depresiju otpornu na liječenje. To će biti veliki korak u reformi politike droga, ali je potrebna opsežna obuka za odobrenje psihijatrije.

U saopćenju medicinske i terapeutske regulatorne agencije australske vlade TGA navodi se da je odluka priznala trenutni nedostatak mogućnosti za pacijente s određenim mentalnim bolestima otpornim na liječenje.

– To znači da se psilocibin i MDMA mogu koristiti terapijski u kontroliranom medicinskom okruženju, navodi TGA. Međutim, pacijenti mogu biti ranjivi tokom psihoterapije potpomognute psihodelikom, što zahtijeva dodatnu kontrolu kako bi se ti pacijenti zaštitili, zaključili su.

Heftični bilten

Nikad više ne propustite veliku priču od Sandžaklije. Prijavite se za Heftični Bilten i svake hefte primajte e-mail s pričama koje morate pročitati.

Čitajte više

Search
Search

Slušajte audio izdanja magazina Sandžaklija

HEFTIČNI BILTEN

Nikad više ne propustite veliku priču od Sandžaklije.

Prijavom na Heftični Bilten slažete se sa Uslovima korišćenja i politikom privatnosti.