Kad roboti dobiju životinjski sluh

Naučnici sa Univerziteta u Torontu razvijaju sistem za eholokocaju koji je namenjen malim robotima.
Ilustracija: Aren Haskins
Ilustracija: Aren Haskins
Novo!
Close
Sačuvajte članke sa nalogom

Nakon što se prijavite preko Cafe Sandžak, možete sačuvati priče i lako ih pregledavati kasnije na bilo kojem uređaju.

Ovaj članak može da se sluša Poslušajte tekst koji slijedi u nastavku

Eholokacija je snalaženje, orijentacija pomoću zvuka, a pri pomenu ovog pojma se najčešće prvo pomisli na slepe miševe. Uskoro bi mogla da postane i potpuno robotska stvar, te da mašinama služi za sve i svašta, na primer za pronalaženje izgubljenih građana.

Slepi miš emituje zvukove određene frekvencije koji se odbijaju o okolne predmete, pa na osnovu odbijenog zvuka — eha, formira zvučnu topografiju okoline i tako zna kuda da se kreće. Naučnici sa Univerziteta u Torontu razvijaju sistem za eholokocaju koji je namenjen malim robotima, što je još jedan u nizu primera da kreatori robotskih naprava inspiraciju često traže u prirodi.

Mašine tako dobijaju funkcije koje su sve do skoro pripadale samo životinjama, pa bi tako mali roboti i dronovi jednog dana mogli da dobiju novi sistem za navigaciju, a u pitanju je rešenje koje ne traži skupi hardver i glomazne delove. Kreatori su upotrebili audio hardver kojem su dodali odgovarajuće zvučnike, te ga ugradili u dron koji može da se smesti na dlan.

Sistem radi baš kao eholokacija kod slepih miševa, budući da je napravljen da emituje zvuk u različitim frekvencijama, te da mikrofon iskoristi za detektovanje zvuka koji se odbija od zidova i drugih prepreka. Algoritam potom prikuplja informacije i na osnovu njih pravi mapu. Na svemu se još uvek radi, pa roboti još uvek nisu u mogućnost da se kreće bez kamera. U budućnosti će se to sigurno promeniti, a mašine koje budu gledale na ovaj način će sasvim sigurno videti mnogo dalje.

Heftični bilten

Nikad više ne propustite veliku priču od Sandžaklije. Prijavite se za Heftični Bilten i svake hefte primajte e-mail s pričama koje morate pročitati.

Čitajte više

Search
Search

Slušajte audio izdanja magazina Sandžaklija

HEFTIČNI BILTEN

Prijavom na Heftični Bilten slažete se sa Uslovima korišćenja i politikom privatnosti.