Endelus – uspomena i opomena

Ovo je priča koja nam nudi zadivljujuće primjere hrabrosti, vojne i političke sposobnosti, znanja i mudrosti, pobožnosti, morala, poštenja, ponosa i pravednosti.
329516755_2020734221651439_7282715865540071845_n
Novo!
Close
Sačuvajte članke sa nalogom

Nakon što se prijavite preko Cafe Sandžak, možete sačuvati priče i lako ih pregledavati kasnije na bilo kojem uređaju.

Ovaj članak može da se sluša Poslušajte tekst koji slijedi u nastavku

Poštovani čitaoci,
Na vašu radost, iz štampe je izašlo drugo, dopunjeno izdanje knjige Endelus – uspomena i opomena, autora Abdusameda Nasufa Bušatlića.

Osim dodatnih stranica sa zanimljivim i važnim podacima iz života pojedinih ličnosti, dopunjeno izdanje ove knjige sadrži i tri nova poglavlja koja na svojevrstan način upotpunjavaju i zaokružuju priču o islamskoj državi Endelus, a ta poglavlja su: Uzroci pada Endelusa, Fascinantna dostignuća islamske civilizacije u Endelusu i Istaknuti učenjaci Endelusa.

”Knjiga Abdusameda Nasufa Bušatlića, Endelus – uspomena i opomena, podsjeća cijelu Evropu i sve Evropljane, da je na tlu Evrope, gotovo punih 800 godina, postojala islamska država Endelus, koja je u najvećem dijelu ovog razdoblja bila i najmoćnija, ekonomski, tehnološki i naučno najrazvijenija, administrativno najuređenija, politički najutjecajnija država Evrope, uz to i jedina evropska država u kojoj je zvanično vladala politika multireligijske i multietničke tolerancije između muslimana, kršćana i jevreja.” (Iz recenzije akademika Ferida Muhića)

Ova knjiga je zapravo priča o muslimanskom osvajanju Endelusa, o izgradnji veličanstvene islamske civilizacije na tlu Evrope u vrijeme kada se ta ista Evropa gušila u tminama neznanja, paganizma, zaostalosti i bijede.

Ovo je priča koja nam nudi zadivljujuće primjere hrabrosti, vojne i političke sposobnosti, znanja i mudrosti, pobožnosti, morala, poštenja, ponosa i pravednosti, ali i nesvakidašnje primjere kukavičluka, licemjerstva, lukavstva, nemorala, pohlepe, borbe za vlast, zuluma i izdaje.

Ko god razmišlja o situaciji i stanju muslimana danas i onome što i ih je dovelo u stanje slabosti, dekadence i razjedinjenosti, i uporedi ga sa stanjem muslimana Endelusa prije njegovog konačnog pada, vidjet će iste uzroke poraza, slabosti i zanemarivanja mogućnosti vođstva, snage i jedinstva, iako nas dijele mnoga stoljeća.

Stoga vam toplo preporučujemo ovu nadasve vrijednu i zanimljivu knjigu o historiji Endelusa ili bolje, ovu jedinstvenu bajku sa tužnim i tragičnim završetkom.

Heftični bilten

Nikad više ne propustite veliku priču od Sandžaklije. Prijavite se za Heftični Bilten i svake hefte primajte e-mail s pričama koje morate pročitati.

Čitajte više

Search
Search

Slušajte audio izdanja magazina Sandžaklija

HEFTIČNI BILTEN

Prijavom na Heftični Bilten slažete se sa Uslovima korišćenja i politikom privatnosti.