Bošnjaci moji, je li abjuracija naša sudbina?

Priča o liku i djelu Rastka Nemanjića, „Sv. Save“ je stalna tema među srpskim historičarima i intelektualcima, koji imaju identično mišljenje, koje je imam Hafiz Mahić izrekao na hutbi.
_63e063f33c224.jpeg
Novo!
Close
Sačuvajte članke sa nalogom

Nakon što se prijavite preko Cafe Sandžak, možete sačuvati priče i lako ih pregledavati kasnije na bilo kojem uređaju.

Ovaj članak može da se sluša Poslušajte tekst koji slijedi u nastavku

Kulin ban je 8. aprila 1203. na Bilinom polju morao potpisati izjavu o abjuraciji – odreknuću od svoje vjere. Od tada, t.j., od Kulina bana pa do naših dana Dobri Bošnjani su pod stalnim pritiskom abjuracije – odreknuća od svoje vjere, nacije, jezika, kulture, zemlje, države i od svojih hrabrih i poštenih ljudi.

Nedaleko od Bilinog polja 29. oktobra, 1979. govor Husein ef. Đoze u selu Poreč kod Bugojna ocijenjen je kao govor mržnje. „Takve pokušaje treba u korijenu spriječiti, ako je potrebno i oštrim mjerama“ (Tito). Bugojanski imam Mustafa ef. Nurikić je u ime Ilmijje osudio Đozin govor da bi kasnije priznao: – To mi je život spržilo. Pa, to i jeste cilj onih koji od nas traže abjuraciju – da nas sviju sprže – i one koje neko od nas osuđuje, ali i one koji pristanu da nekoga od nas osude u ime Islamske zajednice.

Nisu li gotovo svi bjelosvjetski promatrači u vrijeme srpske agresije i opsade Sarajevo, koja je trajala 1425 dana, tražili da se odreknemo Alije pa će sve biti Okey? Jesu! Vjerovao sam da je to iskušenje, nakon punopravnih haških presuda o srpskom genocid nad našim narodom iz nas.

No, nije trebalo dugo čekati. Nakon govora 2003. god. na jednoj dženazi muftije goraždanskog Hamed ef. Efendića očekivalo se, po običaju, da taj govor navodne „mržnje“ osudimo. Umjesto toga, mi smo tražili da se Milorad Jelisavac, načelnik Uprave kriminalističke policije MUP-a RS izvine muftiji i muslimanima na Drini zbog uznemiravanja.

Opet smo na iskušenju u vezi hutbe galavnog imama Hafiza Amira ef. Mahića!

Hoćemo li položiti ispit?

Hoćemo, ako Bog da.

Evo kako. Poučeni prijašnjim iskustvima, očekujem da Islamska zajednica povuče osudu hutbe glavnog imama Hafiza Amira ef. Mahića u Kozarcu, osudu koju je Međureligijsko vijeće izdalo na temelju medijskih izvještaja.

Nije velika šteta kada se Islamska zajednica na temelju medijskih izvještaja bez prethodnog razgovora, ogradi i osudi (Razim Čolić i Mustafa Prljaća) govor bivšeg reisu-l-ulemu u Čečeniji i Kini, ali jest velika šteta kad se Islamska zajednica ogradi od svog imama u Kozarcu i osudi njegovu hutbu na temelju medijskih izvještaja bez prethodne ozbiljne i odgovorne provjere o čemu se zapravo radi? I zašto je hatib Hafiz Mahić rekao to što je rekao. Nije srpska ocjena te hutbe mjerodavna. Zar nam riječi imama Mustafe Nurikića iz Bugojna nisu opomena?

Pogledajte kako je Policijska uprava Prijedor, Odjeljenje za borbu protiv terorizma, ekstremizma i istrage ratnih zločina prometno uputila poziv glavnom imamu Hafizu Amiru ef. Mahiću, koji je preživio srpski logor, da u utorak, 07.02. 2023. god., dođe na ispitivanje u svojstvu osumnjičenog, zbog osnova sumnje da je izvršio KD „Javno izazivanje i podsticanje nasilja i mržnje“ iz člana 359 stav 1. KZ RS. Ovaj poziv je potpisalo ovlašteno lice.

Priča o liku i djelu Rastka Nemanjića, „Sv. Save“ je stalna tema među srpskim historičarima i intelektualcima, koji imaju identično mišljenje, koje je imam Hafiz Mahić izrekao na hutbi.

A što se tiče Srpske pravoslavne crkve, o njoj najbolje svjedoči sud u Parizu, koji je 1995. god. potvrdio da je SPC odgovorna za zločine genocida i etničkog čišćenja u Bosni i Hercegovini. To je prvi i jedini slučaj u Europi, a vjerojatno i u svijetu, da je za jednu crkvenu instituciju službeno, u sudskom postupku praktično potvrđeno sudioništvo u najtežim djelima protiv čovječnosti i ljudskog dostojanstva.

Privođenje glavnog imama Hafiza Amira ef. Mahića na saslušanje u Policijsku upravu Prijedora nije ni političko ni pravno pitanje, već je to egzistencionalno pitanje Bošnjaka u manjem bosanskom entitetu Eres. Ako policija u Eresu može tako postupati prema jednom čestitom i uglednom imamu u Kozarcu, šta onda mogu očekivati Bošnjaci, od čijih očeva i rođaka su pronađene, a od nekih se još uvijek traže, kosti u Tomašici i drugim masovnim grobnicama? Ne mogu ništa očekivati osim strah i neizvjesnost dok svakodnevno slušaju kršenje zakona o zabrani negacije genocida i dok gledaju ratne zločince kako slobodno hodaju Prijedorom, ali to ni policija ni javni tužitelj u Eresu ne primjećuju, već prate šta imam u Kozarcu govori.

U izvještaju State Department od 2001. god. o ljudskim pravima u Bosni i Hercegovini se jasno kaže: „Iako je u julu prošle godine bivši visoki predstavnik u BiH izmijenio Krivični zakon kako bi se sankcioniralo poricanje genocida, veličanje ratnih zločina i izazivanje rasne, vjerske ili etničke mržnje i nasilja, State Department naglašava da do novembra nijedna osoba nije optužena niti procesuirana za ova djela“. Naravno, kako tada tako i sada.

„Tokom godine član Predsjedništva BiH Milorad Dodik, kao i visoki funkcioneri njegove političke stranke – Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD), te drugi zvaničnici i lideri Republike Srpske nastavili su negirati da su srpske snage počinile genocid u Srebrenici 1995., usprkos nalazima više domaćih i međunarodnih sudova“, ističe se u izvještaju.

Sve to je trebalo imati na umu prije ograđivanja i osude hutbe imama Hafiza Mahića u Kozarcu od bilo koga, a posebno od Islamske zajednice. Nije kasno da se greška ispravi tako što će se javno i nedvosmisleno stati iza glavnog imama Hafiza Amira ef. Mahića u Kozarcu. To naročito važi za imame u Krajini, koji su u najtežim vremenima uvijek pokazivali mudrost, ali mnogo više hrabrost da brane svoju čast i slobodu. Jer je privođenje imama Hafiza Mahića na saslušanje pred srpsku vlast, koja krši zabranu negiranja genocida, samo početak srpske harange na imame i hatibe ne samo u Krajini već u cijeloj Bosni, kojima treba uliti strah u kosti da ne smiju govoriti ono što cijeli svijet zna i govori, a to je da su srpske vojne i političke vlasti počinile genocid nad Bošnjacima, za što se ni srpska politika ni srpska crkva nije nikad ispričala. Inspiraciju za to su imali u svetosavlju kroz Srpsku pravoslavnu crkvu.
Pratili smo i mi šta je govorila članica i predsjedavajuća Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željka Cvijanović u Nort Port na Floridi, gdje je posjetila Srpski festival. Rekla je – “Hvala svim onima koji su se borili za slobodu…“

Podsjećamo da je rezultat te srpske borba za „slobodu“ sljedeći:

„Vijeće je zaključilo da je Karadžić počinio te zločine putem učešća u četiri UZP-a: u sveobuhvatnom UZP-u koji je uključivao zajednički plan s ciljem da se bosanski Muslimani i bosanski Hrvati trajno uklone s područja u Bosni i Hercegovini na koja su bosanski Srbi polagali pravo, i to činjenjem zločina u opštinama širom BiH; u UZP-u da se pokrene i provede kampanja snajperskog djelovanja i granatiranja civilnog stanovništva Sarajeva, čiji je cilj bio širenje terora među civilnim stanovništvom; u UZP-u sa zajedničkim ciljem da se pripadnici UN-a uzmu za taoce kako bi se NATO prisilio da se uzdrži od vazdušnih napada na vojne ciljeve bosanskih Srba; i u UZP-u eliminisanja bosanskih Muslimana iz Srebrenice u julu 1995. godine“.

„Vijeće je utvrdilo da je Mladić počinio zločine svojim učešćem i doprinosom u četiri udružena zločinačka poduhvata (UZP), odnosno sveobuhvatnom udruženom zločinačkom poduhvatu, udruženom zločinačkom poduhvatu vezanom za Sarajevo, udruženom zločinačkom poduhvatu vezanom za Srebrenicu i udruženom zločinačkom poduhvatu vezanom za uzimanje talaca“.

Allahu Svemogući, pouči nas znamo ono što ne znamo i da pamtimo ono što ne smijemo zaboraviti! Amin!

Allahu Svemogući, osnaži da se u iskušenjima ne ponizimo! Amin!

Allahu Milostivi, omili nam istinu, pravdu, mir i pomirenje! Amin!

Heftični bilten

Nikad više ne propustite veliku priču od Sandžaklije. Prijavite se za Heftični Bilten i svake hefte primajte e-mail s pričama koje morate pročitati.

Čitajte više

Search
Search

Slušajte audio izdanja magazina Sandžaklija

HEFTIČNI BILTEN

Nikad više ne propustite veliku priču od Sandžaklije.

Prijavom na Heftični Bilten slažete se sa Uslovima korišćenja i politikom privatnosti.