Robot koji kuću čuva od bubašvaba

Bube traži uz pomoć mašinskog vida, ali još uvek nije savršen pa ima mesta za brojne popravke.
5F76D91D-8228-4142-896A-E145361E559A
Novo!
Close
Sačuvajte članke sa nalogom

Nakon što se prijavite preko Cafe Sandžak, možete sačuvati priče i lako ih pregledavati kasnije na bilo kojem uređaju.

Stručnjaci s Heriot-Watt univerziteta u Edinburgu su napravili specijalnog robota, a u pitanju je AI mašina koja bubašvabe tamani laserima.

Neki nisu za to da se bube uništavaju na ovaj način, ali naučnici ističu da se radi o rešenju koje je bolje i zdravije od različitih otrova koji se koriste decenijama, čak stolećima. Ističe se da novi robot može da uništava i druge insekte, ali se kaže da su baš bubašvabe idealne za testiranje, budući da su najotpornije.

Robot se sastoji iz malog kompjutera, dve kamere i lasera od 1.600 milivati (mW). Bube traži uz pomoć mašinskog vida, ali još uvek nije savršen pa ima mesta za brojne popravke. Robot bi, kad bude bio gotov, mogao da se koristi u skladištima, silosima, fabrikama – posebno onim za preradu hrane, a kao još jedna prednost se ističe i to što je ovo rešenje na kraju i jeftinije od kupovine insekticida.

Ova mapina nije dobra za kućnu upotrebu, jer laser može da ošteti ljudsko oko. Maina je dakle za velike prostore, za mesta na kojima nema ljudi, ili su dovoljno daleko.

Heftični bilten

Nikad više ne propustite veliku priču od Sandžaklije. Prijavite se za Heftični Bilten i svake hefte primajte e-mail s pričama koje morate pročitati.

Čitajte više

Search
Search

Slušajte audio izdanja magazina Sandžaklija

HEFTIČNI BILTEN

Prijavom na Heftični Bilten slažete se sa Uslovima korišćenja i politikom privatnosti.