Ponovo razmotriti da se Latoviću sudi u odsustvu 

Viši sud u Novom Pazaru nije dao opravdane razloge da se odbije prijedlog javnog tužioca za suđenje okrivljenom Latoviću u odsustvu, imajući u vidu da je okrivljeni u bjekstvu.
Ilustracija: Paolo Otitz
Ilustracija: Paolo Otitz
Novo!
Close
Sačuvajte članke sa nalogom

Nakon što se prijavite preko Cafe Sandžak, možete sačuvati priče i lako ih pregledavati kasnije na bilo kojem uređaju.

Apelacioni sud u Kragujevcu donio je rješenje kojim se uvažava žalba Višeg javnog tužioca u Novom Pazaru za suđenje u odsutvu Emrahu Latoviću, zbog krivičnog djela teškog ubistva Edina Hamidovića, te se ukida rješenje Višeg suda u Novom Pazaru koji je ranije ovaj prijedlog odbio kao neosnovan, pa je predmet upućen na ponovno odlučivanje.

Po nalaženju Apelacionog suda, Viši sud u Novom Pazaru nije dao opravdane razloge da se odbije prijedlog javnog tužioca za suđenje okrivljenom Latoviću u odsustvu, imajući u vidu da je okrivljeni u bjekstvu, odnosno da nije dostupan državnim organima Republike Srbije, da je od izvršenja predmetnih krivičnih djela koja se okrivljenom stavljaju na teret i od trenutka kada je za njim raspisana potjernica proteklo više od godinu dana, kao i nemogućnost obezbjeđenja prisustva okrivljenog i pored primjene najteže mjere za njegovo obezbjeđenje, a također se osnovano ističe da se u konkretnom slučaju krivični postupak vodi protiv više lica, pa da je, i zbog cjelishodnosti i ekonomičnosti postupka, opravdan prijedlog da se Latoviću sudi u odsustvu, pri čemu se, po ocjeni Apelacionog suda, osnovano ukazuje da Viši sud u Novom Pazaru nije dao jasne razloge u obrazloženju pobijanog rješenja za zaključak da se „može očekivati u dogledno vrijeme da će okrivljeni biti dostupan državnim organima i da će se steći uslovi za suđenje okrivljenom u prisustvu”, budući da sud nije dao razloge u tom pravcu, zbog čega je, uvažavanjem žalbe javnog tužioca, pobijano rješenje moralo biti ukinuto i predmet upućen prvostepenom sudu na ponovno odlučivanje.

Podsjećamo, Latović je 06.08.2021. godine u centru Sjenice ispalio više hitaca prema Edinu Hamidoviću i tom prilikom ga, pred suprugom i djecom, smrtno ranio. Pored Latovića za kojim je raspisana potjernica, pred lice pravde bit će izvedeni i Denis Mujović i Ranko Đurović zbog krivičnog djela pomoć učinioc

Heftični bilten

Nikad više ne propustite veliku priču od Sandžaklije. Prijavite se za Heftični Bilten i svake hefte primajte e-mail s pričama koje morate pročitati.

Čitajte više

Slušajte audio izdanja magazina Sandžaklija

HEFTIČNI BILTEN

Prijavom na Heftični Bilten slažete se sa Uslovima korišćenja i politikom privatnosti.