Ponovo razmotriti da se Latoviću sudi u odsustvu 

Viši sud u Novom Pazaru nije dao opravdane razloge da se odbije prijedlog javnog tužioca za suđenje okrivljenom Latoviću u odsustvu, imajući u vidu da je okrivljeni u bjekstvu.
Ilustracija: Paolo Otitz
Ilustracija: Paolo Otitz
Novo!
Close
Sačuvajte članke sa nalogom

Nakon što se prijavite preko Cafe Sandžak, možete sačuvati priče i lako ih pregledavati kasnije na bilo kojem uređaju.

Apelacioni sud u Kragujevcu donio je rješenje kojim se uvažava žalba Višeg javnog tužioca u Novom Pazaru za suđenje u odsutvu Emrahu Latoviću, zbog krivičnog djela teškog ubistva Edina Hamidovića, te se ukida rješenje Višeg suda u Novom Pazaru koji je ranije ovaj prijedlog odbio kao neosnovan, pa je predmet upućen na ponovno odlučivanje.

Po nalaženju Apelacionog suda, Viši sud u Novom Pazaru nije dao opravdane razloge da se odbije prijedlog javnog tužioca za suđenje okrivljenom Latoviću u odsustvu, imajući u vidu da je okrivljeni u bjekstvu, odnosno da nije dostupan državnim organima Republike Srbije, da je od izvršenja predmetnih krivičnih djela koja se okrivljenom stavljaju na teret i od trenutka kada je za njim raspisana potjernica proteklo više od godinu dana, kao i nemogućnost obezbjeđenja prisustva okrivljenog i pored primjene najteže mjere za njegovo obezbjeđenje, a također se osnovano ističe da se u konkretnom slučaju krivični postupak vodi protiv više lica, pa da je, i zbog cjelishodnosti i ekonomičnosti postupka, opravdan prijedlog da se Latoviću sudi u odsustvu, pri čemu se, po ocjeni Apelacionog suda, osnovano ukazuje da Viši sud u Novom Pazaru nije dao jasne razloge u obrazloženju pobijanog rješenja za zaključak da se „može očekivati u dogledno vrijeme da će okrivljeni biti dostupan državnim organima i da će se steći uslovi za suđenje okrivljenom u prisustvu”, budući da sud nije dao razloge u tom pravcu, zbog čega je, uvažavanjem žalbe javnog tužioca, pobijano rješenje moralo biti ukinuto i predmet upućen prvostepenom sudu na ponovno odlučivanje.

Podsjećamo, Latović je 06.08.2021. godine u centru Sjenice ispalio više hitaca prema Edinu Hamidoviću i tom prilikom ga, pred suprugom i djecom, smrtno ranio. Pored Latovića za kojim je raspisana potjernica, pred lice pravde bit će izvedeni i Denis Mujović i Ranko Đurović zbog krivičnog djela pomoć učinioc

Heftični bilten

Nikad više ne propustite veliku priču od Sandžaklije. Prijavite se za Heftični Bilten i svake hefte primajte e-mail s pričama koje morate pročitati.

Čitajte više

Search
Search

Slušajte audio izdanja magazina Sandžaklija

HEFTIČNI BILTEN

Nikad više ne propustite veliku priču od Sandžaklije.

Prijavom na Heftični Bilten slažete se sa Uslovima korišćenja i politikom privatnosti.