Model pomoći mladima kroz nepovratna sredstva je pogrešan

Takav mehanizam najčešće nije ostvario efikasnost upravo zbog nedostatka fleksibilne odgovornosti sa druge strane.
Ilustracija: Eiko Ojala
Ilustracija: Eiko Ojala
Novo!
Close
Sačuvajte članke sa nalogom

Nakon što se prijavite preko Cafe Sandžak, možete sačuvati priče i lako ih pregledavati kasnije na bilo kojem uređaju.

Ovaj članak može da se sluša Poslušajte tekst koji slijedi u nastavku

Mladi kao integralni dio društvene zajednice predstavljaju tkivo koje u svom potencijalnom i kvalitativnom smislu odslikavaju budućnost jednog kolektiva i šire zajednice.

Ako uzmemo u obzir neophodnost uzročno — posljednične veze kroz društveno učešće mladih u procesu kreiranja mikroekonomskog potencijala u državi, kao i o sve učestalijem problemu migracija i negativnog povećanja mortaliteta, govorimo o resursu koji je nadasve nedovoljno iskorićen i upražnjen, a itekako može uticati na pozitivni priraštaj na svakom planu.

Mladi su u takvom stepenu, shodno obrazovanju kvalifikovani kao pomoćni radnici, šegrti ili zanatlije i to je realan stepen koji najprije ovisi o obrazovanju i drugim faktorima koji su
nerjetko diskriminacijski nastrojeni.

Ono što bi bilo neophodno u pomjeranju te ljestvice jeste pomoć za najkvalitetniji dio sa privrednim potencijalom od strane državnog aparata kroz aktivne i korisne subvencije, kao i beskamatn kredite.

Do sada, najčešća praksa ogledala je se uz pomoć raznih republičkih, inostranih i nevladinih fondova sa ciljem pomoći mladima kroz nepovratna sredstva, ali takav mehanizam najčešće nije ostvario efikasnost upravo zbog nedostatka fleksibilne odgovornosti sa druge strane.

Značajno efektivnije je usmjeriti materijalna sredstva za svršenike studija po modelu beskamatnih kredita, uz obligaciju koja uvjetuje odgovornost svih subjekata a sve sa cijeljem ostvarenja privrednog duha i osnaženja ekonomskog potencijala privatnog sektora, kojeg prošli model nije pragmatično razvijao, već su nepovratna sredstva služila mimo cilja i realnog rezultata.

Također jedan takav model bi tretirao poreske olakšice kroz umanjenje poreske stope uz sistem koji bi otvorio vrata preduzetništva sa kvalitetnom metodikom i vidljivim rezultatima.

Ovakav sistem samozaposlenja u konačnosti rešava probeleme sa kojima se interno suočavamo, a ustavna i važeća zakonska regulativa daju mogućnost njegove primjene.

Heftični bilten

Nikad više ne propustite veliku priču od Sandžaklije. Prijavite se za Heftični Bilten i svake hefte primajte e-mail s pričama koje morate pročitati.

Čitajte više

Search
Search

Slušajte audio izdanja magazina Sandžaklija

HEFTIČNI BILTEN

Nikad više ne propustite veliku priču od Sandžaklije.

Prijavom na Heftični Bilten slažete se sa Uslovima korišćenja i politikom privatnosti.