Potreba čovječanstva za poslanicom islama je trajna

Čini se da je religija koja se bori protiv stida itekako prisutna među nama.
B45C0D94-DC99-48D6-8429-95E3B67F9AD9
Novo!
Close
Sačuvajte članke sa nalogom

Nakon što se prijavite preko Cafe Sandžak, možete sačuvati priče i lako ih pregledavati kasnije na bilo kojem uređaju.

Potreba za poslanicom posljednjeg Allahovog poslanika, Muhammeda, sallallahu alejhi ve sellem, ostaje trajna. Zlo stare zablude nije zaustavljeno, već se u modernoj eri krug tog zla proširio i njegova tama se pojačala. Pagani i bezbožnici su ojačali, sljedbenici Knjige su povećali razmak između njih i vjerskog naslijeđa koje su imali, čak su ga skoro potpuno zanemarili.

Religioznost nije imaginarni odnos sa Bogom, i ona nema vrijednosti ako ne sprječava nepoštenje, ako ne potiče na uzvišene principe i ne potiskuje porive arogancije i ugnjetavanja slabih.

Mudrost poslanice Allahovog Poslanika, sallallahu alejhi ve sellem, postaje sve jasnija u ovoj eri u kojoj ljudska inteligencija blista, ali je potpala pod vlast neobuzdane strasti, i u kojoj su sljedbenici Knjige (Ehlul-kitab) dostigli vrhunac moći, ali su se ”posvađali” sa Musaom (Mojsijem), alejhi selam, Isaom (Isusom), alejhi selam, i Muhammedom, sallallahu alejhi ve sellem, i bacili prašinu na sva njihova učenja.

Allah je objavio Svom posljednjem Poslaniku, sallallahu alejhi ve sellem, objašnjavajući mudrost njegovog poslanja: ”Allaha Nam, Mi smo i prije tebe narodima poslanike slali, ali im je šejtan lijepim predstavljao postupke njihove i on je sada drug njihov, njih čeka patnja nesnosna. Mi tebi objavljujemo Knjigu da bi im objasnio ono oko čega se razilaze, i da bude vjernicima uputa i milost.” (En-Nahl, 63.-64.)

Zemlje Zapada su zaboravile na Allaha i Sudnji dan, i cijeli svoj život posvetile su ostavljanju ibadeta (molitve) i pokornosti Allahu i slijeđenju strasti.
Pročitao sam ljutito izjavu supruge bivšeg francuskog predsjednika Miterana i shvatio distancu između zapadnjaka i nebeskog učenja.

Rečeno joj je: ”Da li ste imali vanbračnog sina s Miteranom prije nego što ste se udali za njega?”
Ona je onome koji ju je pitao, rekla: ”Mani se istraživanja i kopanja po ovom slučaju, jer je možda otkriveno još dvadeset pet hiljada takvih slučajeva.”

Kakva je ovo pošast? Da li je vjerski (moralni) osjećaj potpuno splasnuo i zamro kod ovih ljudi? Jesu li se horizonti toliko zamračili da se ne vidi ni najmanji trag vjere, morala i pobožnosti?

Čini se da je religija koja se bori protiv stida itekako prisutna među nama.
No, i pored toga, Zapad, zbog materijalnog napretka, ima ogroman utjecaj na nas.

Njihovi predstavnici su nam održali nekoliko konferencija i tražili od nas (muslimana) da prihvatimo brak između dva muškarca ili između dvije žene.

Koji je to od Božijih poslanika prihvatio ovu odvratnu opscenost ili je prešutio, pa sljedbenici Knjige olahko prihvataju i odobravaju takvu vrstu razvrata i gadosti?

Stoga, mi muslimani koji se pridržavamo Muhammedovog, sallallahu alejhi ve sellem, naslijeđa, apelujemo na čovječanstvo da dobro razmisli o ovom naslijeđu umjesto da ga optužuje i bori se protiv njega, ako želi sebi dobro i spas.

Preveo i prilagodio: Abdusamed Nasuf Bušatlić

Heftični bilten

Nikad više ne propustite veliku priču od Sandžaklije. Prijavite se za Heftični Bilten i svake hefte primajte e-mail s pričama koje morate pročitati.

Čitajte više

Slušajte audio izdanja magazina Sandžaklija

HEFTIČNI BILTEN

Prijavom na Heftični Bilten slažete se sa Uslovima korišćenja i politikom privatnosti.