Jedinstvo Bošnjaka – naš imperatriv

Bosansko–hercegovačko društvo decenijama nije sposobno da se samostalno organizira u političku zajednicu – državu.
303AAC86-16B3-4961-B631-5C4996B920CB
Novo!
Close
Sačuvajte članke sa nalogom

Nakon što se prijavite preko Cafe Sandžak, možete sačuvati priče i lako ih pregledavati kasnije na bilo kojem uređaju.

Ako polazimo od činjenice da su Bošnjaci ivjernici ne mogu, a da ne napišem šta je Muhammed, s.a.v.s. rekao:

„Vjernik je s vjernikom povezan kao građevina čiji su elementi jedni s drugima čvrsto spojeni“. (Prenosi Buhari).

Ovim hadisom Muhammed, a.s je uporedio odnose među vjernicima sa odnosima cigli u jednoj zgradi, a ja bi sve nas upitao: „Da li su Bošnjaci u Bosni i Hercegovini nalik tim ciglama?“

Kako god se cigla na ciglu naslanja i čini jednu zgradu stabilnom, tako se i vjernik oslanja na vjernika i čini stabilnom zajednicom kojoj pripada. U jednom drugom hadisu Muhammed a.s. upoređuje vjernika u njihovoj međusobnoj ljubavi, samilosti i saosjećanju sa – jednim tijelom.

Kod Bošnjaka su tijela podijeljena po koje kakvim političkim partijama, (frakcijama). Oni su ulazili u (po)neke partije da bi iz njih kasnije bježali, a onda formirali, dvojke, trojke, osmorke…, a onda tražili da se zbog vlasti spoje sa onima koji su zlo nanosili Bošnjacima. Sreća da se Bosna i Hercegovina ne pravi samo iznutra i bez Bošnjaka.

Legitimitet da u Bosni i Hercegovini odlučuju na neto održanim izborima ove godine, dobili su oni koji bi da ove Bosne i Hercegovine kao države nema, da izbjegli i oni koji još uvijek iz Bosne i Hercegovine bježe ostanu tamo gdje jesu.

Za bosansko–hercegovački politički život sada je karakteristična jedna pojava, vjerovatna jedinstvena u političkoj praksi. Naime, radi se o tome da se osnovni politički odnosi regulišu tzv. političkim sporazumima „predstavnika naroda“, a te sporazume uopće niti razmatra niti ratificira parlamentna vlast, nego je obrnuto, da te stranke prave svoju (ne)vlast. Narod se ništa više ne pita, a trebali bi znati da: Ako vlasti nije u njihovim rukama, onda su oni u rukama vlasti.

Bosansko–hercegovačko društvo decenijama nije sposobno da se samostalno organizira u političku zajednicu – državu.

Potreban mu je politički staratelj (tutor). Posebno je pitanje, ko je za to i koliko kriv. Glavni krivci su izvan Bosne i Hercegovine, oni su u EU i u njenom susjedstvu. Narodima u Bosni i Hercegovini se vlada dekorisanim političkim lažima. Ukratko rečeno, u bosansko–hercegovačkom društvu trenutno dominantnu poziciju imaju političke moći u odnosu na političke vlasti. Dakle, nije svaka u društvu poznata (i priznata) politička moć istovremeno i politička vlast, iako joj je bliska težnja da to postane. Nosioci vladanja (vlastodršci) nastoje da za svoju vlast i vladanje pribave pristanak onih kojima vladaju (podanici) – nastoje da svoju vlast učine ili bar prikažu legitimnom.

Kur’an i Sunet su strogo osudili neslogu i razilaženja među muslimanima.

Pitamo se: „Da li je ova osuda stigla do Bošnjaka?“ Da li je blok od osam opozicionih stranaka zaista jači i brojniji od jedne najače i najbrojnije bošnjačke stranke koju su „poslali“ u opoziciju, ako znamo kako se svi oni deklarišu?

„Kada ga zaboli jedan organ, čitavo tijelo osjeća bolove i pati od povišene temperature i nesanice.“ (Prenosi Buhari).

Ovaj hadis nas podstiče na međusobno potpomaganje i saosjećanje jednih spram drugih. Mnogi dijelovi bošnjačkog tijela trpe bol. Da li je na pomolu raspadanje tog tijela ili će, ipak nadvladati bošnjačke interese, te ćemo se, shodno naprijed citiranom hadisu, osloniti jedan na drugog, pomoći jedan drugom u ovom politički zamagljenom vremenu i saosjećati sa svakim našim bratom makar on i ne razmišljao kao mi – ostaje da se vidi?!

Pitanje je samo hoćemo li, možemo li, i mi Bošnjaci sve svoje kvalitete, pa i političke i vjeske iznijeti u izlog ili na pijacu svijeta i na tom izlogu ili pijaci biti čvrsto spojeni. Jer, jedinstvo Bošnjaka – naš je imperativ!

Heftični bilten

Nikad više ne propustite veliku priču od Sandžaklije. Prijavite se za Heftični Bilten i svake hefte primajte e-mail s pričama koje morate pročitati.

Čitajte više

Slušajte audio izdanja magazina Sandžaklija

HEFTIČNI BILTEN

Prijavom na Heftični Bilten slažete se sa Uslovima korišćenja i politikom privatnosti.