Kako je ples sa nigerijske afro dance scene utjecao na mainstream kulturu

Ako pogledate afričku kulturu… to je tako moćno. Neki od poteza koji sada postaju viralni, ako ih raščlanite do srži, dolaze iz našeg tradicionalnog pokreta.
Kako je ples sa nigerijske afro dance scene utjecao na mainstream kulturu_63a11dfa484ba.jpeg
Novo!
Close
Sačuvajte članke sa nalogom

Nakon što se prijavite preko Cafe Sandžak, možete sačuvati priče i lako ih pregledavati kasnije na bilo kojem uređaju.

(Un)credited – The Story of Afro Dance novi je dokumentarac Red Bull TV-a koji baca svjetlo na doprinose nigerijske afro dance scene mainstream pop kulturi s pozadinskim pričama i nastupima etabliranih i nadolazećih umjetnika.

Smješten u Lagos, dokumentarac ističe snagu plesa u Nigeriji i objašnjava kako su afrička muzika i njeni plesni koraci doveli do toga da je afro ples postao svjetska senzacija, iako su tvorci pokreta često bili nepriznati za svoj rad dok su mučno zarađivali za život.

Uz Red Bull Dance Your Style Nigeria 2019. kao pozadinu, gledatelji Red Bull TV-a od 6. decembra imaju priliku besplatno pogledati dokumentarac i upoznati se s nekim od plesača i plesačica.

Starija generacija nigerijske plesne scene iznosi svoje poglede na to kako se postupa s plesačima i vide kako se njihovi plesovi šire svijetom, uključujući Yeni Kuti, kćerku Fele Kutija – pionira afrobeata. Dok umjetnici iz globalne izvođačke industrije sve više u svoje video zapise uključuju plesne pokrete nadahnute Afrikom, plesačica Iziegebe Odigie opisuje Lagos u Nigeriji kao središte afro beata. Ovo je kao New York City ili L.A., kaže ona, Posebno s novim valom afro plesa koji počinje hvatati maha na TikToku, Instagramu i YouTubeu.

Kafayat Oluwatoyin Shafau, poznata i kao Kaffy, priznata kraljica nigerijskog plesa ima misiju da pozicionira plesače na isti nivo koji imaju i muzičari, koji su do sada uživali veću slavu, a zahvaljujući i afro plesu i njegovim milionskim pregledima na društvenim mrežama. Ona komentariše: Ako pogledate afričku kulturu… to je tako moćno. Neki od poteza koji sada postaju viralni, ako ih raščlanite do srži, dolaze iz našeg tradicionalnog pokreta.

Tu su i intervjui s poznatim afrobeats umjetnikom Davidom – čija je pjesma Skelewu postala jedna od najvećih plesnih pjesama u Africi 2013. – kao i Hermèsom, plesačem koji je eksplodirao solo dionicom koju je napravio u jednom od Davidovih videa, ali i dalje ostaje i živi u lokalnoj zajednici.

Osnivačica Akademije Dream Catchers, Seyi Oluyole otkriva kako je kratki plesni video koji je snimila sa svojom djecom – u besplatnom obrazovnom internatu djevojčice bez roditelja koji spaja obrazovanje i umjetnost – postao viralan i inspirisao supermodel Naomi Campbell da posjeti njenu školu.

Plesači Red Bull Dance Your Style Blayke i BJ Miah među 16 su plesača koji su nastupili u nacionalnom finalu, a Blayke otkriva kako osjeća pritisak  jer mora pomagati uzdržavati svoju veliku širu porodicu. Inspirativno globalno plesno takmičenje dalo mu je platformu da ponovno oživi svoje uvjerenje da će uspjeti kao plesač nakon što je izgubio motivaciju za ples i nije se natjecao od 2017. godine. U međuvremenu, BJ Miah, učenik Blaykea, vidi Red Bull Dance Your Style kao način da mu pomogne u promjeni perspektive njegovih roditelja, i svih ostalih, koji ne vide ples kao održivu karijeru za njega.

Heftični bilten

Nikad više ne propustite veliku priču od Sandžaklije. Prijavite se za Heftični Bilten i svake hefte primajte e-mail s pričama koje morate pročitati.

Čitajte više

Search
Search

Slušajte audio izdanja magazina Sandžaklija

HEFTIČNI BILTEN

Nikad više ne propustite veliku priču od Sandžaklije.

Prijavom na Heftični Bilten slažete se sa Uslovima korišćenja i politikom privatnosti.