Kako naši modni izbori mogu da utiču na naše samopouzdanje 

Moda nam pruža mogućnost da budemo kreativni, razbija monotoniju i otvara vrata sitnim zadovoljstvima.
Ilustracija: Willian Santiago
Ilustracija: Willian Santiago
Novo!
Close
Sačuvajte članke sa nalogom

Nakon što se prijavite preko Cafe Sandžak, možete sačuvati priče i lako ih pregledavati kasnije na bilo kojem uređaju.

Samopouzdanje je važan faktor koji utiče na kvalitet života svake osobe. Naše zadovoljstvo ili nezadovoljstvo sobom je osećanje koje će nas neprestano pratiti i ispunjavati našu svakodnevicu, uticati na naše poslovne uspehe, socijalne interakcije i ljubavni život. Iako samopouzdanje potiče iz brojnih izvora i zavisi od našeg zadovoljstva svojim postignućima na različitim planovima, kao i od načina na koji smo odgojeni i od našeg karaktera, naš fizički izgled predstavlja jedan od glavnih činilaca našeg odnosa prema sebi. Jedan od razloga ovome je činjenica da naš fizički izgled utiče na to kako nas naša okolina percipira, na prvi utisak koji ostavljamo, a to nam je važno prosto zbog toga što smo društvena bića. Moda je jedan on načina na koje oblikujemo svoj ukupni stil i pruža nam mogućnost da uživamo u svome osećaju za lepo, ali i da izrazimo svoju ličnost kroz određenu estetiku.

Prihvatanje sebe i svog tela

Iako smo danas svedoci brojnih zalaganja za sagledavanje lepote tela koje se ne uklapa u kalup koji su obrazovali modni magazini (jer je većina tela zapravo drugačija od ovoga), činjenica je da je praćenje opšteprihvaćenih ideala lepote veoma duboko usađeno u nas i teško nam je da se ogradimo od ideje da će nas društvo osuđivati ukoliko naša linija nije savršena, a naša koža nije bez mane. Ovo utiče u velikoj meri na modne izbore mnogih, koji će se odevati pre svega sa ciljem da prikriju ono što smatraju svojim fizičkim manama, a ne da istaknu svoje vrline. Onog trenutka kada prihvatimo svoje telo i njegove specifičnosti kao njegove lepote, mi ćemo početi da se osećamo mnogo bolje u vezi sa sobom i da gradimo svoje samopouzdanje. Prvi korak ka prihvatanju svoga tela jeste da prestanemo da bežimo od njega i sakrivamo ga u vrećastu odeću ili da ga prisiljavamo da se prilagodi konfekcijskim brojevima koje bismo želeli da nosimo. Prilikom izbora odeće je važno da pratimo svoje potrebe i odeću prilagođavamo svome telu, a ne da pokušavamo da činimo tome suprotno. Nakon što počnemo da praktikujemo upravljanje svojim modnim izborima sa ovim kriterijumima, mi ćemo početi da uviđamo lepote svoga tela i da se osećamo mnogo bolje u svojoj odeći i u svojoj koži.

Izražavanje ličnosti kroz odeću

Personalizovani modni izbori su sjajna ideja, jer na ovaj način koristimo sve potencijale mode, koja je tu da učini da se osećamo lepima, ali i da izrazimo sebe kroz nju, kao kroz umetnost. Ovo je jedan od faktora koji je uticao na to da se odeća sa printom toliko dugo zadrži na modnoj sceni. Pored toga što izgleda sjajno i trendi, odeća sa printom nam pomaže da našem okruženju saopštimo o svojim pogledima na svet, o svom muzičkom ukusu ili svojim uzorima. Osnovna ideja personalizovanih komada ostaje ista, dok se kroz godine sa aktuelnostima menjaju dominantni motivi, te su tako danas popularni odevni predmeti kao što je Stranger Things majica ili Squid Game duks, ali i određeni evergreen momenti poput The Godfather citata i tome slično. Ovakvi komadi se sjajno uklapaju u različite varijante, naročito oneobičavajući jednostavnija modna rešenja i dodajući im ličnu notu.

Prostor za kreativnost i promenu

Moda nam pruža mogućnost da budemo kreativni, razbija monotoniju i otvara vrata sitnim zadovoljstvima. Kao takva, moda pozitivno utiče na našu psihu, jer pored toga što nam pruža mogućnost jačanja samopouzdanja laskavim kombinacijama, ona nam dozvoljava da podržimo dobro raspoloženje bojama, da podržimo određena uverenja svojim izborima ili prosto ulepšamo svoj dan birajući komade i aksesoare koji će nas razgaliti. Modu koristimo ne bismo li podržali svoje mentalno zdravlje gotovo nesvesno, jer je promena modnog stila jedan od prvih koraka koji većina nas načini kada želi da napravi neku promenu u svom životu i iskorači van svoje zone komfora.

Biti poseban

Kada je društveni aspekat u pitanju, moda nam pruža kako mogućnost da se uklopimo u društvo, tako i mogućnost da iskočimo iz mase, da se istaknemo i budemo posebni. Svako od nas u sebi nosi posebnost, a modna rešenja nam pomažu da o svojoj posebnosti saopštimo svetu oko sebe. Dok praćenje modnih trendova pomaže da se uklopimo u društvo i pošaljemo poruku o sebi kao osobi koja je u toku sa aktuelnostima, koja prati dešavanja u svetu oko sebe, pronalaženje sopstvenih rešenja nam pomaže da malo odskočimo i ukažemo na svoju individualnost. Ključ je da pronađemo balans i budemo jedan jedinstveni deo sveta koji nas okružuje.

Prostor mode podrazumeva široku paletu mogućnosti izražavanja sebe i formiranja sopstvenog stila, podržavanja svoje ličnosti i postizanja zadovoljstva sobom. Izgradnja i jačanje samopouzdanja u velikoj meri utiče na životni put svakoga od nas. Samim time se ispostavlja kao sjajna ideja da iskoristimo mogućnosti koje nam pruža moda i uživamo u formiranju modnog stila koji će učiniti da se dopadamo sebi više i da izrazimo svoju ljubav prema sebi, pa samim time pozitivno utičemo na utisak koji okolina o nama stiče.

Heftični bilten

Nikad više ne propustite veliku priču od Sandžaklije. Prijavite se za Heftični Bilten i svake hefte primajte e-mail s pričama koje morate pročitati.

Čitajte više

Search
Search

Slušajte audio izdanja magazina Sandžaklija

HEFTIČNI BILTEN

Nikad više ne propustite veliku priču od Sandžaklije.

Prijavom na Heftični Bilten slažete se sa Uslovima korišćenja i politikom privatnosti.