Kako povećati sopstveni ekološki doprinos

Menjanjem svakodnevnih navika i praktikovanjem filozofije održivog načina života itekako možemo biti nosioci promena i ostaviti značajan ekološki doprinos.
Ilustracija: Adrian & Gidi
Ilustracija: Adrian & Gidi
Novo!
Close
Sačuvajte članke sa nalogom

Nakon što se prijavite preko Cafe Sandžak, možete sačuvati priče i lako ih pregledavati kasnije na bilo kojem uređaju.

Ovaj članak može da se sluša Poslušajte tekst koji slijedi u nastavku

Tema ekologije i zaštite životne sredine je poslednjih godina dospela u fokus javnosti zbog brzine odvijanja klimatskih promena. Javljaju se kao posledica delovanja čoveka i njegovih aktivnosti, pa se tako sve češće susrećemo sa pojavama poput požara, poplava, zagađenog vazduha i vode. Smatra se da je od početka industrijalizacije, nivo ugljen-dioksida porastao za čak 30 odsto, što je u velikoj meri doprinelo globalnom zagrevanju. Stručnjaci pronalaze alternativne načine proizvodnje energije sa ciljem očuvanja životne sredine i preostalih prirodnih resursa.

Često se postavlja pitanje da li mi kao pojedinci možemo imati pozitivan uticaj na okruženje u kome boravimo i umanjiti veličinu problema sa kojima smo svi suočeni. Menjanjem svakodnevnih navika i praktikovanjem filozofije održivog načina života itekako možemo biti nosioci promena i ostaviti značajan ekološki doprinos.

Eliminišite upotrebu jednokratne plastike

Poslednja istraživanja pokazuju da je mikroplastika pronađena u mleku i mesu domaćih životinja koja se uzgajaju na farmama, pa tako slobodno možemo reći da ona na kraju dolazi i do našeg tanjira. Ovaj podatak je pokazatelj rasprostranjenosti plastičnog otpada, koji predstavlja jedan od najizazovnijih ekoloških problema. Možemo mu se suprotstaviti tako što ćemo smanjiti upotrebu plastike i jednokratnu zameniti višekratnom. Ovo znači da kada odlazite u nabavku namirnica, sa sobom uvek nosite platnenu vreću, ali i plastičnu posudu u koju možete upakovati proizvode koje kupujete na merenje. Isto tako, kada boravite u ugostiteljskom objektu, uvek možete zamoliti konobara da vam uz piće ne donosi plastičnu slamčicu, čime ćete izbeći pravljenje suvišnog otpada.

Automobil zamenite biciklom

Odabirom bicikla kao osnovnog prevoznog sredstva sprečavate ispuštanje različitih štetnih supstanci u atmosferu. Automobili predstavljaju vodeće zagađivače životne sredine, stoga veliki broj država na razne načine pokušava da motiviše svoje građane na upotrebu alternativnih vidova prevoza. Bicikl se pokazao kao najidelanije rešenje zbog različitih benefita koje ima. Osim što nećete zagađivati vazduh, činićete uslugu vašem telu, jer rekreativna vožnje bicikla jača vaše mišiće i poboljšava kondiciju. Takođe, vešto ćete izbeći saobraćajnu gužvu i na posao stizati puni pozitivne energije.

Edukujte se

Zahvaljujući internetu i modernim tehnologijama, danas nam je dostupno mnoštvo različitih informcija, koje mogu igrati veliku ulogu u promeni navika kada je u pitanju održivi način života. Online časopisi, dokumentarni filmovi i podkasti čiji fokus je zdrava životna sredina, olakšaće vam prve korake u vašoj ekološkoj misiji. Inspiracija vam mogu biti mnogobrojne nevladine organizacije i pojedinci koji se svakodnevno trude da sve većem broju građana ukažu na važnost problema i pokrenu na konkretne akcije. Kada jednom razumemo važnost prirode i moć koju ima na celokupno naše funkcionisanje, biće nam lakše da preduzmemo potrebna rešenja i pozitivno utičemo na okruženje.

Moda i održivost

Poznato je da se modna industrija nalazi u vrhu liste najvećih zagađivača, što je donekle i posledica današnjeg konzumerizma i načina na koji se ophodimo prema materijalnim stvarima. Indsutrija mode se bazira na upotrebi loših materijala čiji vek trajanja je izuzetno kratak, što navodi potrošače na učestaliju kupovinu odevnih predmeta. Osim toga, menjanje trendova brzinom svetlosti je još jedan okidač za konzumiranje proizvoda koji nam možda i nisu neohodni. Pre nego što donesete odluku o kupovini najnovije jakne, zapitajte se da li vam je zaista potrebna. Proverite da li staru možete da odnesete u krojačku radnju i date joj novi izgled, ili možda posetite prodavnicu polovne garderobe i pronažete neočekivano dobar komad.

Potrošnja energije u domaćinstvu

Gotovo da ne možemo da zamislimo našu svakodnevnicu bez upotrebe računara, mobilnih telefona i drugih električnih uređaja. Važno je imati u vidu da proizvodnja električne energije podrazumeva i visok stepen zagađenja. Svesni smo činjenice da nismo u mogućnosti da je se odreknemo, ali sitnim trikovima možemo da umanjimo njenu potrošnju. Gašenje sijalica koje ne koristimo, njihova zamena štedljivim, kao i isključivanje uređaja koji trenutno nisu u upotrebi, imaće značajan uticaj na uštedu energije, a samim tim i na naše prirodno okruženje.

Situacija u kojoj se trenutno nalazimo nije nimalo bezazlena i predstavlja pretnju po čitavo čovečanstvo. Zato nam je potrebna pomoć svih članova društva i buđenje svesti o značaju zaštite životne sredine. Nadamo se da će vam navedene informacije poslužiti kao inspiracija i podstaći vas na razmišljanje, a potom i konkretne akcije. Ove, naizgled, male promene mogu dati veliki doprinos planeti Zemlji i učiniti je zdravijim mestom za život.

Heftični bilten

Nikad više ne propustite veliku priču od Sandžaklije. Prijavite se za Heftični Bilten i svake hefte primajte e-mail s pričama koje morate pročitati.

Čitajte više

Slušajte audio izdanja magazina Sandžaklija

HEFTIČNI BILTEN

Prijavom na Heftični Bilten slažete se sa Uslovima korišćenja i politikom privatnosti.