Balkan – mjesto subjektivne privatizacije patriotizma

Naše vrijeme zahtjeva prisutnost intelektualnog fokusa u međusobnim odnosima, u dijalogu, u sitnicama a to zahtjeva puno mudrosti i smirenosti na sve tenzije i pritiske koje nam dolaze sa vani ili iznutra.
IMG_20221105_112830
Novo!
Close
Sačuvajte članke sa nalogom

Nakon što se prijavite preko Cafe Sandžak, možete sačuvati priče i lako ih pregledavati kasnije na bilo kojem uređaju.

Ovaj članak može da se sluša Poslušajte tekst koji slijedi u nastavku

Danas, patriotizam sa elementima nacionalizma predstavlja najperspektivniju privrednu granu, ali monopoliziranu i isključivo rezervisanu za manju grupu “odabranih”.

Ona podrazumjeva širenje konfuzije, nereda, šovinističke ideologije i učestale radikalne istupe.

Na ovom malom Balkanu, mnogo njih želi velike sisteme, velike države, unistavajući suverenitet i integritet susjeda. Takav istup podrazumjeva da nađete neprijateljsku metu, odredite kote i otpočnete salom: agresivnih uvreda, javnih minimalističkih represalija.

Svi oni koji se karakterišu kao čestiti ljudi ne trebaju uopće na zlo odgovarati zlim i tako spustiti svoj nivo i upustiti se u takmičenja čija su pravila uredili takve “patriote”.

Njihov patriotizam su puna usta nacije, manipulativne fraze i puni džepovi raznih valuta uz želju za rejtingom i marketingom koji ih prati.

To je savremenom Balkanu krajnje nepotrebno, jer se radi o blasfemiji neodgovornosti i nepromišljenosti.

Naše vrijeme zahtjeva prisutnost intelektualnog fokusa u međusobnim odnosima, u dijalogu, u sitnicama a to zahtjeva puno mudrosti i smirenosti na sve tenzije i pritiske koje nam dolaze sa vani ili iznutra.

Patriotizam je potpuno drugačiji vid brige, puno sofisticiraniji fokus na poboljšanju stanja nacije, od onoga od čega ta nacija živi do ambijenta koji je u njoj stvoren.

Nemate ni najmanju dozu patriotizma, ako želite nemir drugim narodima, drugim državama i regionima, jer će takav odnos stvoriti i povratnu refleksiju vlastitom narodu i to je slučaj očite konfuzije koja ne bi trebala da postoji.

Na Balknu radikalistički sistemi ne bi trebali uživati bilo kakvu naklonost ozbiljnih činilaca.

Pitanje nacije zahtjeva posvećenost u tome da širi inters podredite iznad vlasitih prohtjeva.

U protivnom, imate problem sa subjektivnom privatizaciom patriotizma!

Heftični bilten

Nikad više ne propustite veliku priču od Sandžaklije. Prijavite se za Heftični Bilten i svake hefte primajte e-mail s pričama koje morate pročitati.

Čitajte više

Search
Search

Slušajte audio izdanja magazina Sandžaklija

HEFTIČNI BILTEN

Nikad više ne propustite veliku priču od Sandžaklije.

Prijavom na Heftični Bilten slažete se sa Uslovima korišćenja i politikom privatnosti.