Evropo sram te i stid bilo

"Veritas amare est" da istina je bolna, ali kako i za koga.
Ilustracija: Deanna Halsall
Ilustracija: Deanna Halsall
Novo!
Close
Sačuvajte članke sa nalogom

Nakon što se prijavite preko Cafe Sandžak, možete sačuvati priče i lako ih pregledavati kasnije na bilo kojem uređaju.

Rezonujići ljudski, pored ogromnog životnog i radnog iskustva, kao građanin ove okupirane domovine Bosne i Hercegovine, kao stručnjak i graditelj brohnih industrijakih objekata, teško mi je i kao svjetski čovjek i poliglota više slušati silne lažne tirade “hrvatskih nacionalističkih” čimbenika u tzv. Evropskom parlamentu.

Tako često, tamo neki Karlo, Igor, Željana Zovko i ini njihovi parlamentarci, lažno i lucidno stalno optužuju neka dešavanja u mojoj jedinoj domovini Bosni i Hercegovini, o tobožnjem zulumu ili nekoj diskriminaciji prema Hrvatima iz HDZ-a bosanskohercegovačkog.

Bio sam i lično parlamentarac Skupštine BiH U Sarajevu, kao i Savezne Skupštine u Beogradu u lijepa ljudska i dostojanstvena vremena, druga Tita i njegove, već davno prevaziđene Evrope, ili mnogih država koje su primljene ranije u Evropsku uniju, od Hrvatske, Bugarske, Rumunije, Poljske, Mađarske i drugih, za koje smo bili uzor i civilizacije, demokratije, socijalne politike, a iznad svega lijepog zajedničkog multietničkog suživota u svim našim različitostima.

Zato je sada, upravo dobro poznavajući sve te prilike i događaje u proteklom periodu, postalo i smijuešno i žalosno da se svi ti nacionalistički, fašisoidni i ustaški elementi iživljavaju za nekom Evropskom parlamentarnom govornicom o mojoj domovini Bosni i Hercegovini.

Istina je, da sam Bosanski Srbin, Bosanac, rođeni Sarajlija, koji se još sjeća na Marijin dvoru u Sarajevu, četrdesetih godina vješanih patriota, od strane Vjekoslava Maksa Luburića, upravo sugrađanina i istig toga “katoličkog” prestavnika tih današnjih prestavnika i govornika u vašem Evropskom parlamentu.

U današnjim uslovima i neprilikama, kada već kao visoko obrazovani intelektualac koji je studirao na Univerzitetu u Beogradu, učio francuski jezik na najstarijem Univerzitetu u Montpeljeju ili usavršavao, pored struke i njemački jezik kod “Siemensa” u Njemačkoj ili se aktivno služio ruskim jezikom u velikom Sovjetskom savezu ili učio engleski pored Nijagarinih vodopada u Kanadi i prisječao se svoga velikog svjetskog genija i zemljalka Nikolu Teslu, sa njegovim djelima i izumima , doći u situaciju da u gradu Mostaru, kao stručnjak koji je došao na temelje aluminijskog kompleksa, budem žrtva ti istih sljedbenika ustaške ideologije sa garesijom i nedjelima ovih nacionalista iz HDZ-a i njihovih “ubitačnih bojovnika”.

Sramotna i jadna Evropo i vaš “katolički magloviti narašta” koji se u ovome vremenu toliko iživljava nad nama i našom domovinom Bosnom i Hercegovinom, uslijed lažnog, drskog i veoma lukavog životinjskog “eha” ovih hercegovačkih Hrvata, o tobožnjoj njihovoj ugroženosti i neprilikama koje “fol” doživljavaju u našem okruženju.

“Veritas amare est” da istina je bolna, ali kako i za koga.

Sve činjenice ukazuju, da su ovi naši ustaški sljedbenici i Luburića i Pavelića i Franje Tuđmana, veoma dobro i primjenili i savladali tu ubitačnu i rušilačku ideologiju svojih uzora i idola, da su Gebelsovom informativnom propagandom od silnih i brojnih laži, nastojali da to sve pretvoree u istinu sa svojim lažnim tiradama i sa tim svojim prestavnicima u Evropskom parlamentu.

Činjenica je i da ste svojom retrogradnom i veoma štetnomk politikom, prema ovakvim rijetkim multietničkim sredinama, kakva je upravo moja domovina Bosna i Hercegovina, nanijeli i veliku, nepodnošljivu boljku, jaču od svakoga karcinoma ili u ovome vremenu od “virusa korone” u buđenju postojećeg i nepodnošljivog nacionalizma, koji je daleko više ubitačniji i od preživljenog fašizma i njegovim negativnih uticaja.

Tako je i vaš “katolički” uticaj sa zapada i istočni “ruski” uticaj sa istoka, izrodili ste nepodnošljivi veliko srpskohrvatski nacionalizam na ovim prostorima Balkana i posebno Bosne i Hercegovine, što je olićenje i politike nacionalističkih stranaka HDZ-a Dragana Čovića i SNSD -a Milorada Dodika, jer će te sa njima u nekoj budućoj Evropi i vašoj zajednici, metastazirati do konačne i vaše propasti, nažalost što toga niste svjesni ili to ne želite spoznati.

Zato vam i ti vaši parlamentarci iz njihove “lijepe nacionalističke Hrvatske” i drže tirade i predavanja, o nepodnošljivosti i takvih naših osoba, patriota i branitelja svega građanskog vrijednog i poštenog, civilizovanog i demokratskog poimanja u našem zajedničkom suživotu, od naše perjanice Željka Komšića i brojnih njegovih istomišljenika i saradnika, jer da oni nisu još uvijek na braniku svih ovih naših vrijednosti i ova bi domovina davno propala, kao što je to i naša Juga, te vam se pridružila u vašoj nakaradnoj politici i ideologiji.

Evropo, jadna i čemerna, dok još ima vremena, mijenjajte i svoje sopstvene čipove razumjevanja i ponašanja, kako vas brojni evropski desničari, sa ovom ustaškom ideološkom parlamentarnom klikom, sasvim ne potopi.

Heftični bilten

Nikad više ne propustite veliku priču od Sandžaklije. Prijavite se za Heftični Bilten i svake hefte primajte e-mail s pričama koje morate pročitati.

Čitajte više

Slušajte audio izdanja magazina Sandžaklija

HEFTIČNI BILTEN

Prijavom na Heftični Bilten slažete se sa Uslovima korišćenja i politikom privatnosti.