Gledajmo sebe očima drugih

“Zadrži svoju kuću i ostani u našem komšiluku.”
gJIezV-768x432
Novo!
Close
Sačuvajte članke sa nalogom

Nakon što se prijavite preko Cafe Sandžak, možete sačuvati priče i lako ih pregledavati kasnije na bilo kojem uređaju.

El-Tenûhi prenosi u svom djelu El-Mustedžad da je Seid ibnul-‘As imao komšiju koji je bio u nevolji, pa je ponudio svoju kuću na prodaju za pedeset hiljada dirhema.Kada je kupac došao i pristao da kupi kuću za ponuđenu cijenu, čovjek mu je rekao: “A sad, za koliko kupuješ komšiju Seida ibnul-‘Asa?”

Kupac mu je rekao: ”Od kad se to kupuje komšiluk zajedno s kućom?”Čovjek je odgovorio: ”Kako da se ne kupuje komšija koji će ti, ako zatražiš nešto od njega, dati, ako ga ignorišeš i izbjegavaš, on opet čuva komšijsku vezu, ako si odsutan, on pita za tebe, a ako ga uvrijediš i loše postupiš prema njemu, on ti dobrim uzvrati.”Kad je o tome obaviješten Seid ibnul-‘As, poslao je svome komšiji sto hiljada dirhema i rekao mu: “Zadrži svoju kuću i ostani u našem komšiluku.”

Nismo mi uzalud Allahovi svjedoci na zemlji jedni o drugima. Ne može čovjek sam sebe ocjenjivati i pisati hvalospjeve o sebi, to je posao drugih ljudi, a ne naš. Ne odlučuješ ti o tome da li si dobar komšija, jer mišljenje tvoga komšije o tome je važnije od tvog mišljenja.Ne odlučuješ ti da li si dobar i poslušan sin ili čestita i poslušna kćerka, važnije je mišljenje tvojih roditelja o tebi od tvog mišljenja.

Možeš nam govoriti koliko god hoćeš da si divan muž, ali je pouzdana informacija o tome ona koja dođe od tvoje supruge, e ne od tebe.
Možeš nam nadugo i naširoko pričati o tome kako si ti dobar otac ili dobra i brižna majka, ali se taj govor ne uzima u obzir ako ga ne potvrde tvoja djeca.

Da, istina je da nekim ljudima nećemo ugoditi, ma koliko se trudili, i da su neki ljudi odbacivali Allahove poslanike i nisu ih voljeli, iako su bili savršenog morala, ali mi ovdje govorimo o pravilu a ne o izuzetku. Zato je važno da gledamo sebe očima drugih.

Preveo i prilagodio: Abdusamed Nasuf Bušatlić

Heftični bilten

Nikad više ne propustite veliku priču od Sandžaklije. Prijavite se za Heftični Bilten i svake hefte primajte e-mail s pričama koje morate pročitati.

Čitajte više

Slušajte audio izdanja magazina Sandžaklija

HEFTIČNI BILTEN

Prijavom na Heftični Bilten slažete se sa Uslovima korišćenja i politikom privatnosti.