Zašto su gavrani glasnici zla, a roda FedEx za bebe

Gavrani su jedna od najinteligentnijih ptica, a kao ptica koja govori, gavran predstavlja proročanstvo i vezu materijalnog i duhovnog svijeta.
Ilustracija: Mr maestre
Ilustracija: Mr maestre
Novo!
Close
Sačuvajte članke sa nalogom

Nakon što se prijavite preko Cafe Sandžak, možete sačuvati priče i lako ih pregledavati kasnije na bilo kojem uređaju.

Ovaj članak može da se sluša Poslušajte tekst koji slijedi u nastavku

Šta se krije iza poznatih mitova o pticama? Ko je prvi umetnuo ljudima ideju u glavu da je gavran loša sreća, te da roda donosi bebe na svom povratku iz toplijih krajeva i ima li u tome istine?

Gavrani – glasnici zla

Gavrani su omiljeni kućni ljubimci zlikovaca iz dječjih crtića, a ovo vjerovanje o glasnicima zla širi se u cijeloj filmskoj industriji pa je tako mit auktualan i u seriji Game of Thrones, piše BBC.

Gavrane se doživljava kao simbol smrti, dijelom zbog njihovog crnog perja, grubih krikova i prehrane raspadajućim mesom.

Zajednice iz kamenog doba ponekad su izlagale svoje mrtve umjesto da su ih sahranjivali i gavrani su čistili ostatke i kosti, što je ostalo kao tradicija u nekim mjestima Tibeta, Mongolije i Butana do danas.

Međutim, gavrani su jedna od najinteligentnijih ptica, a kao ptica koja govori, gavran predstavlja proročanstvo i vezu materijalnog i duhovnog svijeta.

U grčkoj mitologiji, gavrani su bili glasnici Apolona, boga proročanstva, i simbol loše sreće. Priča kaže da je Apolon poslao bijelog gavrana kako bi nadgledao svog ljubavnika, Coronisa. Kad se gavran vratio s viješću da mu je Coronis bio nevjeran, Apolon je u bijesu gavranovo perje pretvorio u crno, te je tako gavran povukao glas loše sreće još od antičke Grčke.

Roda – poštar beba

Prema europskim pripovijetkama, misli se da rode donose bebe novim roditeljima. Iako je to drevna legenda, ovu je misao popularizirala priča čuvenog pisca bajki Hansa Christiana Andersena iz 19. stoljeća.

Mit o rodi koja donosi bebe vjerovatno je ukorijenjen u migracijskim navikama ptica. U Europu rode na proljeće stižu i gnijezde se na krovovima i drugim visokim mjestima, a proljeće je uglavnom povezano s novim rastom, rađanjem i plodnošću.

Grčka i rimska mitologija prikazuju rode kao modele roditeljstva, a ptica je predstavljena i u najmanje tri Ezopove basne. Grčki zakon nazvan Pelargonia, od drevne grčke riječi pelargos za rode, zahtijevao je od građana da se brinu o svojim starim roditeljima, kao što rade i rode, a Grci su također smatrali da bi ubijanje roda moglo biti kažnjeno smrću, što dovodi do zaključka da je i mit o rodama, kao i onaj za gavrane potekao od antičkih Grka.

Heftični bilten

Nikad više ne propustite veliku priču od Sandžaklije. Prijavite se za Heftični Bilten i svake hefte primajte e-mail s pričama koje morate pročitati.

Čitajte više

Slušajte audio izdanja magazina Sandžaklija

HEFTIČNI BILTEN

Prijavom na Heftični Bilten slažete se sa Uslovima korišćenja i politikom privatnosti.