Strah od zime

Električne grijalice ove godine doživljavaju renesansu u Njemačkoj.
Ilustracija: Santi Martin
Ilustracija: Santi Martin
Novo!
Close
Sačuvajte članke sa nalogom

Nakon što se prijavite preko Cafe Sandžak, možete sačuvati priče i lako ih pregledavati kasnije na bilo kojem uređaju.

Ovaj članak može da se sluša Poslušajte tekst koji slijedi u nastavku

Samo ove godine, zaključno sa avgustom, prodato je 958.000 grijalica, pokazuju podaci kompanije za istraživanje tržišta GfK u koje DW ima uvid. Brojka je do sada vjerovatno prevalila milion.

To je povećanje od 76 odsto u odnosu na isti period prošle godine.

Zanimljivo je što u drugim evropskim zemljama nije primijećena ovakva panična nabavka grijnih tijela, naprotiv. Kad se posmatra pet najvećih tržišta zajedno – Njemačka, Velika Britanija, Francuska, Španija i Italija – broj prodatih grijalica čak je pao za 5,1 odsto.

„Vidimo atipičan porast u potražnji alternativnih grijnih tijela za ovaj dio sezone“, kažu nam u Bauhausu, lancu robnih kuća koji prodaje pokućstvo i građevinski materijal. Tamo to povezuju sa „trenutno nejasnom globalnom situacijom i povećanjem cijena za gas i energiju“.

Opasnost od nestanka struje?

Dok neki skuplji modeli grijalica troše nešto manje struje, oni koji su trenutno na rasprodajama obično žderu energiju.

Posljedica bi mogli biti ne samo astronomski računi za struju, već i nestanci električne energije. U Saveznom udruženju energetike i vodoprivrede kažu da grijalice mogu da „preopterete strujnu mrežu, recimo kad mnoga domaćinstva u jednom kraju u hladno zimsko veče uključe grijalice u isto vrijeme“.

Trenutno su njemačka gasna skladišta popunjena preko 91 odsto, uprkos tome što je Moskva obustavila isporuke i prije nego što su gasovodi Sjevernog toka bili na meti vjerovatne sabotaže.

Domaćinstva imaju prioritet

Berlin se zadužuje za dvjesta milijardi evra kako bi subvencionisao cijene struje i gasa barem do 75 ili 80 odsto prosječne potrošnje. Ostatak bi domaćinstva kupovala po visokim tržišnim cijenama, što je istovremeno motivacija za uštede.

Kako podsjećaju u Saveznom udruženju energetike, privatna domaćinstva imala bi prioritet u odnosu na firme ako dođe do nestašica. „Jesmo u napetoj situaciji, ali paničarenje ne pomaže“, kažu u udruženju.

Isto kažu u bonskom gradskom preduzeću koje distribuira struju i gas. Tamo još savjetuju građane da se okane grijalica i da, ako baš mora, nabave električnu ćebad koja troše mnogo manje struje.

Heftični bilten

Nikad više ne propustite veliku priču od Sandžaklije. Prijavite se za Heftični Bilten i svake hefte primajte e-mail s pričama koje morate pročitati.

Čitajte više

Slušajte audio izdanja magazina Sandžaklija

HEFTIČNI BILTEN

Prijavom na Heftični Bilten slažete se sa Uslovima korišćenja i politikom privatnosti.