Psihopati i sociopati – u čemu je razlika?

Za razliku od psihopatije, sociopatija je najčešće prouzrokovana traumama ili zanemarivanjem djeteta u ranom djetinjstvu, odnosno okruženje je primarno zaslužno za nastanak sociopata.
Psihopati i sociopati – u čemu je razlika?_633cf9c636cfe.jpeg
Novo!
Close
Sačuvajte članke sa nalogom

Nakon što se prijavite preko Cafe Sandžak, možete sačuvati priče i lako ih pregledavati kasnije na bilo kojem uređaju.

Ovaj članak može da se sluša Poslušajte tekst koji slijedi u nastavku

Nerijetko psihopatiju i sociopatiju izjednačavamo, međutim između ova dva psihološka stanja postoje važne razlike. Psihopati najčešće imitiraju emocije dok sociopati imaju odlike visoko impulzivnog ponašanja.

Kod oba stanja zajedničko je nepoštivanje zakona, navika i prava drugih ljudi te neosjećajne krivnje ili žaljenja zbog svojih pogrešnih postupaka. Psihopati i sociopati mogu biti nasilni, iako to nije pravilo za nijedno stanje.

Sociopati

Sociopati su također neorganizirani, impulzivni, promjenjivog raspoloženja i teško mogu održati stalni radni odnos. Izgledaju vrlo uznemireno i njihovi zločini uobičajeno su spontani.

Nerijetko su slabo obrazovani, sele se često budući da se ne mogu dugo zadržati na jednom mjestu.

Psihopati

Suprotno njima, većina psihopata vodi relativno normalan život. Oni manipuliraju ljudima i pokušavaju imitirati emocije koje ne mogu osjećati. Njihovi zločini često su studiozno isplanirani.

Psihopati su dobro obrazovani i sposobni su izgledati poprilično normalno u očima drugih. Neki od njih su toliko dobri manipulatori i njihovo vješto prikrivanje svojih nedostataka rezultira naoko normalnim obiteljskim životom.

Uzrok: Genetika ili okolina?

Postoje određeni dokazi koji nam govore kako se psihopatija nasljeđuje, dakle ona je ponajviše rezultat djelovanja genetike. Za razliku od psihopatije, sociopatija je najčešće prouzrokovana traumama ili zanemarivanjem djeteta u ranom djetinjstvu, odnosno okruženje je primarno zaslužno za nastanak sociopata.

Psihopatija je povezana s psihološkim defektom koji podrazumijeva nerazvijenost dijela mozga zaduženost za impulzivnu kontrolu i emocije. Sociopatija, s druge strane, je najvjerojatnije nastala zbog traume u djetinjstvu i psihološkog ili emocionalnog zanemarivanja. Zbog takvog nastanka sciopatije, te osobe mogu osjećati empatiju u određenim okolnostima. Njihova empatija često se odnosi tek na pojedine ljude i može doći do izražaja samo u rijetkim situacijama.

Opasni po društvo

Smatra se kako je psihopatija najopasnija od svih antisocijalnih psiholoških poremećaja budući da su psihopati emocionalno distancirani od svojih postupaka, bez obzira koliko oni biti zastrašujući. Mnoge ozloglašene ubojice (Ted Bundy, John Wayne Gacy, Dennis Rader…) bili su psihopati. Oni svoje žrtve vide kao objekte koje mogu mučiti i povrjeđivati radi vlastite zabave.

 PSIHOPATISOCIOPATI
Boluju odAntisocijalnog poremećaja ličnosti (ASPD), nedostatka empatijeAntisocijalnog poremećaja ličnosti (ASPD), visoke impulzivnosti
Porijeklo bolestiNasljedstvo (genetika)Utjecaj okoline (odrastanje)
Predispozicija za nasiljeVariraVisoka
ImpulzivnostVarira, uglavnom niskaVisoka
PonašanjeKontroliranoNestalno
Sklonost kriminaluPostojiPostoji
Društveni odnosiMogu izgledati normalno, ali u njima ne postoji povezanosti s drugima niti empatije.Mogu suosjećati s bliskim prijateljima ili obitelji, kao i osjećati krivnju ako povrijede bližnje.

Heftični bilten

Nikad više ne propustite veliku priču od Sandžaklije. Prijavite se za Heftični Bilten i svake hefte primajte e-mail s pričama koje morate pročitati.

Čitajte više

Search
Search

Slušajte audio izdanja magazina Sandžaklija

HEFTIČNI BILTEN

Nikad više ne propustite veliku priču od Sandžaklije.

Prijavom na Heftični Bilten slažete se sa Uslovima korišćenja i politikom privatnosti.