Izjava ministra Vulina produbljuje antogonizme među Srbima i Bošnjacima

Još degutantnije je objašnjenje da je osnovni kriterijum bio zdravlje i sposobnost.
Edin-1536x1152-1-616x462
Novo!
Close
Sačuvajte članke sa nalogom

Nakon što se prijavite preko Cafe Sandžak, možete sačuvati priče i lako ih pregledavati kasnije na bilo kojem uređaju.

Ministar unutarnjih poslova Aleksandar Vulin odgovarajući na kritike bošnjačkih partija u Sandžaku jer na konkursu MUP-a od 300 prijavljenih nijedan Bošnjak nije primljen, odgovorio između ostalog da on ni na koji način ne može uticati ko će biti primljen u radni odnos. Ključna je profesionalna, a ne nacionalna pripadnost ističe Vulin čija je izjava da kandidati moraju biti zdravi i psihofizički spremni, ponovo izazvala reakcije.

Potpredsjednik Stranke pravde i pomirenja ovakvu izjavu smatra neodgovornom.

„Vidio sam izjavu ministra Vulina koja dodatno produbljuje antagonizme između srpskog i bošnjačkog naroda i koju smatram jako neodgovornom. Nema nikakvog korišćenja policije u političkim obračunima, kako je on rekao već ima očigledne diskriminacije i oprostite što nismo slijepi a da to ne vidimo. Sama činjenica o broju Bošnjaka u vatrogasnoj jedinici u Novom Pazaru dovoljno govori sama za sebe, pogotovo ako uzmete sada i ovaj konkurs gdje od 290 kandidata nema nijednog Bošnjaka. Još degutantnije je objašnjenje da je osnovni kriterijum bio zdravlje i sposobnost, ako je osnovni kriterijum bio zdravlje i sposobnost, onda svi ti Bošnjaci ili većina Bošnjaka koja se kandidovala treba biti na tom spisku. U suprotnom šta impicira ta izjava, da mi u našem narodu nemamo zdrave i sposobne ljude?

Međutim, ne radi se ovdje o tome, ovdje se radi o nekim neodgovornim pojedincima koji sede u Vladi i koji umjesto da rade na suštinskom pomirenju među narodima i na ispravljanju nekih nepravdi prema bošnjačkom narodu , oni šalju izjave koje svima nama kolektivno vrijeđaju inteligenciju i koji ničim ne doprinose miru i stabilnosti u ovim veoma teškim i osjetljivim okolnostima u kojima se nalazimo a koji se reflektuju na sve nas.“

Heftični bilten

Nikad više ne propustite veliku priču od Sandžaklije. Prijavite se za Heftični Bilten i svake hefte primajte e-mail s pričama koje morate pročitati.

Čitajte više

Slušajte audio izdanja magazina Sandžaklija

HEFTIČNI BILTEN

Prijavom na Heftični Bilten slažete se sa Uslovima korišćenja i politikom privatnosti.