Kratki film ‘KOJI VAM JE OVO PLANET?’

Putovanje na kojem stvaraju svoj svijet koji bi mogao biti i naš ako bi dozvolili da ga gledamo njihovim očima i iz njihove perspektive.
Kratki film ‘KOJI VAM JE OVO PLANET?’ u selekciji dva festivala_6333b1687338b.jpeg
Novo!
Close
Sačuvajte članke sa nalogom

Nakon što se prijavite preko Cafe Sandžak, možete sačuvati priče i lako ih pregledavati kasnije na bilo kojem uređaju.

KJU Dom za djecu bez roditeljskog staranja u saradnji sa Udruženjem za Kulturnu i Medijsku Dekontaminaciju snimio je kratki film Koji vam je ovo planet? i koji je uvršten u selkciju 8. Međunarodnog festivala kratkog filma Kratka Forma u Gornjem Milanovcu, a koji se održava od 27. septembra do 2. oktobra. 2022 godine u okviru programa filmsko stvaralaštvo djece i omladine 2022.

Također, film je selektiran i na Student World Impact Film Festivalu,  u Waldwicku, New Jersey koji će se održavati od od 13. do 18. novembra, 2022.

Film je autorski uradak štićenica i štićenika KJU Dom za djecu bez roditeljskog staranja a u kojem učestvuju i djeca migranti, Abulf ezl Hosseini, Safaa Almahi, koji su u trenutku snimanja boravila u BiH. Naslovnu ulogu odigrala je Kanita Mučišta dok ostale uloge igraju Misael Ibrahimović, Indira Osmanović, Amina Hašimović, Ajdin Osmanović kao i Mirza Tatarević.

U filmu se pojavljuje i bh reper Frenkie kao i bend Helem Nejse koji su i producirali pjesmu u filmu.

Radnja filma počinje kada djeca za lektiru dobiju knjigu kojom započinju putovanje. Putovanje na kojem stvaraju svoj svijet koji bi mogao biti i naš ako bi dozvolili da ga gledamo njihovim očima i iz njihove perspektive.

– Tokom procesa pripreme i obrade kratkog filma autor i njegovi saradnici bili su uključeni u rad sa djecom pružajući im podršku na način da djeca budu otvorena prema novim i drugačijim percepcijama svijeta koji ih okružuje. Ideja je bila da se kroz formu kratkog filma razbiju predrasude prema djeci bez roditeljskog staranja koja su često stigmatizirana i marginalizirana u društvu. Posebnu zahvalnost dugujemo umjetnicima koji su odvojili vrijeme i otvorili nam nove perspektive, izjavio je Tarik Smailbegović, direktor KJU Dom za djecu bez roditeljskog staranja.

Direktor fotografije i montažu radio je Mirza Ajnadžić, ton Slađan Vujić dok je mentor na filmu bio Zoran Ćatić.

Heftični bilten

Nikad više ne propustite veliku priču od Sandžaklije. Prijavite se za Heftični Bilten i svake hefte primajte e-mail s pričama koje morate pročitati.

Čitajte više

Search
Search

Slušajte audio izdanja magazina Sandžaklija

HEFTIČNI BILTEN

Nikad više ne propustite veliku priču od Sandžaklije.

Prijavom na Heftični Bilten slažete se sa Uslovima korišćenja i politikom privatnosti.