Drevne Maje se vjekovima trovale živom

Otkriće žive duboko u zemljištu i sedimentima drevnih majanskih gradova bilo bi teško objasniti sve dok se ne uzmu u obzir pređašnja arheološka otkrića.
Ilustracija: World Domination Arts,
Kamui Gomasio, Paco Gillette
Ilustracija: World Domination Arts, Kamui Gomasio, Paco Gillette
Novo!
Close
Sačuvajte članke sa nalogom

Nakon što se prijavite preko Cafe Sandžak, možete sačuvati priče i lako ih pregledavati kasnije na bilo kojem uređaju.

Ovaj članak može da se sluša Poslušajte tekst koji slijedi u nastavku

Toksični nivoi zagađenja živom, najčešće povezani sa savremenom industrijom, neočekivano su otkriveni na vjekovima starim arheološkim lokalitetima gdje je nekada počivala majanska kultura, što bi mogao da bude jedan od razloga koji je uticao na njihov nestanak.

Davno prije dolaska konkistadora, koji su na Novi svijet donijeli rat i bolesti, majanska kultura zagadila je svoje urbane centre velikim količinama žive.

Čak i danas, prisustvo elementa je toliko da istraživači moraju da nose zaštitnu opremu da bi sačuvali svoje zdravlje.

„Zagađenje ovakvim količinama žive obično se povezuje sa savremenim urbanim centrima i industrijskim područjima“, kaže Dankan Kuk, geoarheolog sa Australijskog katoličkog univerziteta i predvodnik studije koje proučava ekološko nasleđe Maja.

Zajedno sa timom istraživača iz SAD i Britanije, Kuk je analizirao baze uzorke i podatke prikupljene sa 10 lokaliteta koji potiču iz klasičnog majanskog perioda.

Poređenja i analize zemljišta pokazale su da je na sedam od 10 lokaliteta utvrđen koncentracija žive veća ili jednaka modernim gornjim granicama toksičnog nivoa.

„Otkriće žive duboko u zemljištu i sedimentima drevnih majanskih gradova bilo bi teško objasniti sve dok se ne uzmu u obzir pređašnja arheološka otkrića u regionu koja govore o tome da su Maje koristile živu vjekovima unazad“, ističe Kuk.

U svom čistom obliku, živa je metal sjajno sive boje koji se topi na niskim temperaturama i pretvara u gustu tečnosti, koja je tokom istorije dobila ime brzo srebro (njemački – quecksilber, engleski – quicksilver).

Ipak, tokom čitave istorije, jedinjenja koja sadrže živu imala su široku primjenu u industriji i kulturi. Među popularnijim je živa (II) nitrat, supstanca koja je korišćena da ukruti krzno za šešire, a koja je trovala nervne sisteme zanatlija koji su ih izrađivali.

Možda najpopularniji oblik žive korišćen tokom istorije je živin sulfid, mineral poznat kao cinabar, koji je korišćen kao pigment za dobijanje jarke crvene boje za bojenje odjeće i posuđa.

Za narod opsjednut krvlju, poput Maja, cinabar je predstavljao mnogo više od jarke nijanse crvene.

„Za Maje, objekti su snaga duše, ch’ulel, nalazila se u krvi. Zbog toga, jaki crveni pigment cinabara bio je nezamjenjiva i sveta supstanca, uprkos tome što je veoma smrtonosan i toksičan i njegovo prisustvo u zemljištu i sedimentima drevnih majanskih lokaliteta i dalje traje“, navodi geoarheolog Mikolas Daning sa Univerziteta u Sinsinatiju.

Heftični bilten

Nikad više ne propustite veliku priču od Sandžaklije. Prijavite se za Heftični Bilten i svake hefte primajte e-mail s pričama koje morate pročitati.

Čitajte više

Search
Search

Slušajte audio izdanja magazina Sandžaklija

HEFTIČNI BILTEN

Nikad više ne propustite veliku priču od Sandžaklije.

Prijavom na Heftični Bilten slažete se sa Uslovima korišćenja i politikom privatnosti.