Dan Bošnjaka u duhu svijetlih tradicija bošnjačkog naroda

U godinama koje su iza vas kao i one koje su pred vama vi predstavljate itekako značajnu i dragocjenu zajednicu koja je svojim djelima, humanošću, čovječnošću i idealima nadmašila mnoge druge narode i zajednice.
Dan-Bosnjaka-1
Novo!
Close
Sačuvajte članke sa nalogom

Nakon što se prijavite preko Cafe Sandžak, možete sačuvati priče i lako ih pregledavati kasnije na bilo kojem uređaju.

Ovaj članak može da se sluša Poslušajte tekst koji slijedi u nastavku

Draga braćo Bošnjaci želim da vam čestitam 28. septembar Međunarodni dan Bošnjaka. Nije bilo lako kroz vašu dugu istoriju opstati, istrajati, izboriti se i sačuvati sve ono što vas čini posebnim u kulturi naroda Zapadnog Balkana ali i same Evrope. U vijekovima i godinama koje su bile lomne za vašu nacionalnu, identitetsku, kulturnu, religijsku i jezičku samobitnost uspjeli ste da opstanete i da sačuvate onaj najljepši dio vaše sopstvenosti.

U najtežim trenucima vaše istorije ovo je podsjećanje na svijetli datum 27-28. septembar 1993. godine kada je u opkoljneom Sarajevu održan Prvi bošnjački sabor čije istorijske odluke su odredile sudbinu vašeg naroda. U godinama koje su iza vas kao i one koje su pred vama vi predstavljate itekako značajnu i dragocjenu zajednicu koja je svojim djelima, humanošću, čovječnošću i idealima nadmašila mnoge druge narode i zajednice.

Danas pred novim izazovima koji su prisutni u Evropi i svijetu Vi morate da sačuvate sve one vrijednosti koje čine vaš nesalomivi duh u izgradnji jednog ljepšeg, boljeg i pravednijeg društva. Biti Bošnjak znači biti ponosan na sebe na svoje korijenje, kulturu, maternji bosanski jezik i istoriju. Vi ste se i u najtežim vremenima poput Fenixa iznova izdizali gradili i izgrađivali svijet u kome treba da se poštuju i uvažavaju naše različitosti, jer bez takvog odnosa nema ni naprednog društva.

Sandžak je dragulj koji nas sve zajedno vezuje i spaja a Bosna vaša matica je vaše izvorište vaše vrelo sa kog su vodili svi i karavanski i muhadžirski ali i sudbinski putevi. Oni koji su željeli od vas napraviti robove, podanike i sluge i asimilovati vas odavno su završili na mračnim stranicama svjetske istorije. Danas su Bošnjaci jedan od stubova Zapadnog Balkana pa i šire. Želim vam iz dubine duše i srca čestitati vaš nacionalni Dan Bošnjaka, nek moja čestitka bude samo jedna u nizu puna topline i poštovanja.

Kako je jednom lijepo rekao Alija Izetbegovića u svom govoru u sarajevskoj zetri 2002. godine: ,,Čuvajte i očuvajte svoju naciju i ime Bošnjak vjeru i tradiciju. Gubitak identiteta plaća se ropstvom i poniženjem. ”

U ovaj dan vašeg nacionalnog praznika je vam poklanjam moju pjesmu.

Sandžak je to

Sandžak je regija
koja je svojim bogastvom
vezivala narode kroz vjekove.

Prešli su težak put bili su
robovi i gospodari.

Raskršća vode ka
Sarajevu, Beogradu,
Skoplju, Prištini
Istambulu.

Karavani su prolazili
noseći teret epoha
u bisagama fermani
za nepokorne i nepokorene.

Osvajači od istoka do zapada.
Pešterski snjegovi im
zametnuše tragove.

Novi Pazar i Stara čaršija
sakrivaju Amir agin han.
Šerbet i kafa.

Pogledi begovih šćerki
novog zemana sa prozora
sakrivene na putevima svile.

Šaban Šarenkapić piše svaki dan
nostalgija insana u stihovima.

Tajne su mnoge a riječ samo
jedna Sandžak je to.

Heftični bilten

Nikad više ne propustite veliku priču od Sandžaklije. Prijavite se za Heftični Bilten i svake hefte primajte e-mail s pričama koje morate pročitati.

Čitajte više

Slušajte audio izdanja magazina Sandžaklija

HEFTIČNI BILTEN

Prijavom na Heftični Bilten slažete se sa Uslovima korišćenja i politikom privatnosti.